En çok ihracat yapan firmalar ödüllendirildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı'nda dün TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentopâ€?

GÜNDEM 27.09.2019 15:17:00 0
En çok ihracat yapan firmalar ödüllendirildi

 

Dün saat 10:00’da düzenlenen ödül töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tanıtım filminin sunulmasının ardından konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, “Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin İlk Bin Listesinde odamız üyesi 35 firma var. Türkiye’nin ihracat devleri arasında yer alan firmalarımız, bölgemizin üretim ve çalıştırma gücünün en büyük örneği” dedi. Türkiye’nin ihracatta artık yeni bir dönemin kapısını araladığını söyleyen Kozuva, “2000’li yılların başından itibaren büyük bir ivme yakalayan Türkiye dış ticareti, 2023 hedeflerine doğru her yıl kademeli olarak büyüyor ve dünya devleriyle yarışacak kimliğe adım adım yaklaşıyor. Ekonomik çarkları hareketlendirmek adına devletimizin iş dünyamıza sunduğu destekler ise bizlere cesaret veriyor. 2019’un başında Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hepimize müjdelediği gibi elektrik ve doğalgazdaki yüzde 10 indirim, iş gücü teşviklerinin devamı, asgari ücret desteğinin 9 aydan 12 aya çıkarılması, yatırım, üretim ve iş gücü teşviklerinin devam etmesi devletimizin bizlere açtığı kapıların sadece bir kısmı. Bu çerçevede, Çerkezköy TSO olarak Cumhurbaşkanımızın bizlere uzattığı bu eli geri çevirmiyoruz. Firmalarımızın ihracat oranlarının artması, hiç ihracat yapmamış olanların ise adım adım yeni pazarlara açılması amacıyla odamızda bulunan Dış Ticaret Merkezimizle üyelerimize hizmet veriyor, ekonomiye can katıyoruz” dedi. Üretimde ve ihracatta ilerlemenin hep birlikte mümkün olduğunu kaydeden Kozuva, firmalara desteklerinin süreceğini dile getirdi. 

 

 

“BU HEDEF TÜRKİYE’NİN HAK ETTİĞİ HEDEFTİR”

 

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’in konuşmasının ardından Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da konuşma yaptı. Fuarların üretimin ve medeniyetin göstergelerinden birisi olduğunu söyleyen Yıldırım “Sayın Cumhurbaşkanımızın koymuş olduğu hedefte, 2023 yılında Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma hedefimizi, firmalarımızı daha fazla arttırmamızla gerçekleştirebileceğimizi hiçbirimiz unutmamalıyız. Ve bu hedef Türkiye’nin hak ettiği bir hedeftir. İnşallah bu hedefe ulaşmak konusunda biz de elimize düşeni yapacağız” dedi. 

 

 

“ÜLKEMİZİN GÜCÜNE GÜÇ KATIYOR”

 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın büyük ve küçük firmaların bir araya getirilmesindeki önemine dikkat çekerek den bahseden Şentop; “Ülkemizde ihracatçı ilk bin firmadan 30'u Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde. Bu firmalarımız geçen yıl 3 buçuk milyar dolar ihracat gerçekleştirdiler. Çerkezköy'ün nüfusu 175 bin civarında. Yani Türkiye nüfusunun yaklaşık binde ikisi Çerkezköy'de yaşıyor. Fakat Türkiye ihracatının yüzde 2'si Çerkezköy'den gerçekleştiriliyor. Hepimizi mutlu eden gurur verici bir tablo bu. Bizlerin Çerkezköy'de meydana getirdiğimiz katma değer bölgemize ve Türkiye'nin tamamına hitap ediyor. Organize bölgemizin 80 bin çalışanımızın yaptıkları üretim ile iş adamlarımız ödedikleri vergiler ile Ankara'ya büyük katkıda bulunuyorlar. Burada çalışan fabrikalar iş ve istihdam imkanı sağlıyor. Bu durum ülkemizin gücüne güç katıyor” dedi. 

 

“KARAMSAR BİR KESİM DE VAR”

 

Türkiye'de kötümser ve karamsar bir kesimin de olduğunu kaydeden Şentop “Ne yapılırsa yapılsın bir türlü tatmin olmayan, bundan sevinç duymayan, mutluluk duymayan bir kesim. Ben o kişilerin Çerkezköy'e davet ediyorum gelsinler Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ni gezsinler. Türk işçisinin, Türk mühendislerinin, Türk ustasının ülkemiz ekonomisine yaptıkları katkıyı görsünler. Ülkemize ve ekonomimize dair kafalarındaki korku ve kaygıların büyük ölçüde silineceğini düşünüyorum. Burayı gördüklerinde memleketimizin insanının potansiyelini keşfedeceklerdir. Burada da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odamızın da büyük bir vatanseverlikle bu kişilere ev sahipliği yapacağına inanıyorum. Ben ülkemiz ekonomisine dair karamsar kesime, insanları endişeye sevk etmeye çalışanlara bir de peygamberimizin 'Kolaylaştırın zorlaştırmayın, müjdeleyin nefret ettirmeyin’ hadisini hatırlatıyorum” dedi.

 

 

“TOPRAKLARIMIZI DAHA VERİMLİ KULLANMALIYIZ”

 

TBMM Başkanı Şentop tarım yapılabilecek toprakların büyük bir yüzdesinin Trakya Bölgesi’nde olduğunu belirterek “Trakya bölgemiz ülkemizin yüzde 2.3'ü. Ama tarım yapılabilecek topraklarımızın yüzde 8.5'i Trakya bölgemizde. Ayrıca buradaki topraklarımızın İç Anadolu'daki tarım arazilerinden birkaç kat daha verimli olduğunu söyleyebiliriz. Yani Trakya bölgemiz aslında büyük bir tarım havzası. Çerkezköyümüz de önemli bir tarım potansiyeline sahip. Türkiye ekonomisinin kalbinin attığı İstanbul'un hemen yanı başındayız. 16 milyonluk devasa bir şehrin gıda ihtiyacının tedarikinde arazilerimizi değerlendirmeyi de ihmal etmemeliyiz. Çerkezköy'den İstanbul'a yazlık kışlık gıda ürünleri arzı olmaktadır, bunu arttırabiliriz. Bunun için topraklarımızı daha verimli bir şekilde kullanmak mecburiyetindeyiz” dedi. 

 

 

“BÖLGEMİZİ TEMİZ TUTMAK MECBURİYETİNDEYİZ”

 

Küresel ısınma nedeniyle son yıllarda çevreye ve yeşile hassasiyetin arttığını söyleyen Şentop “Sanayi üretimi yaparken tarım topraklarının korunmasına da özen gösteriyoruz bunu göstermeye de devam edeceğiz. Sanayicilerimizin de bu konuda benimle aynı duyarlılığa sahip oldukları kanaatindeyim. Trakya bölgemizi bir bütün olarak ele almak ve bölgemizi temiz tutmak mecburiyetindeyiz. Üretirken sadece bugünü değil gelecek nesilleri de aklımızda tutmalıyız” dedi. Biraz gecikmeli de olsa Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’na katılmaktan duyduğum memnuniyeti dile getiren Şentop “Gelecek yıllarda daha geniş katılımla ve uluslararası düzeyde fuarlar açacağımıza olan inancımı tekrarlamak istiyorum” dedi. 

 

 

35 FİRMAYA ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin tarafından TİM 1000 listesine giren 35 firma temsilcisine ödüllerini verildi. Ödül töreninin ardından TBMM Başkanı Şentop fuar alanını gezerek firmalar hakkında bilgiler aldı. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU