Yerel tohumlar gen bankasında muhafaza edilecek

Edirne'de kurulan Yerli Tohum Bankası'nda yer alan yerel tohumların bir kısım Türkiye Tohum Gen Bankası ile paylaşıldı. Yerel tohumlarımız eksi 18 derecede saklanarak geleceğe taşınacak.

GÜNDEM 26.09.2019 11:02:00 0
Yerel tohumlar gen bankasında muhafaza edilecek

Edirne Belediyesi Yerli Tohum Bankası’nı kurarak; 16 Mart tarihinde 1. Takas Şenliği’ni gerçekleştirmişti. 1. Takas Şenliği’nde toplanan yerli tohumların bir kısmı Türkiye Tohum Gen Bankası’nda eksi 18 derecede saklanacak.

 

TOHUMLAR TÜRKİYE GEN BANKASI İLE PAYLAŞILDI

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Tarımsal Kalkınma Ajansı’nın ortaklaşa yürüttükleri bir proje kapmasında Bakanlık yetkililerinin Edirne’ye geldiğini ifade ederek “Bakanlık yetkilileri, Tekirdağ’dan sonra Edirne’deki köyleri dolaşıp yerli tohum topluyorlar. Toplanan tohumlar Türkiye Gen Bankası’nda eksi 18 derecede muhafaza ediliyor.  Bakanlık yetkilileri, Edirne Belediyesi bünyesinde Yerli Tohum Bankası’nın kurulmuş olduğunu öğrenince bizimle iletişime geçtiler. Biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda Edirne’de bir tarım atağı başlatmış ve kapı kapı, köy köy dolaşarak Yerel Tohum Bankası için yerli tohum toplamıştık. Ve 16 Mart tarihinde gerçekleştirdiğimiz 1. Takas Şenliği ile topladığımız yerli tohumları yine üreteci ile paylaşmış; onların ellerindeki tohumlar ile takas etmiştik. Şimdi de elimizdeki tohumların bir kısmını Türkiye Gen Bankası ile paylaşıyoruz” dedi. 

 

EKSİ 18 DERECEDE SAKLANACAK

 

Yerli tohumların Türkiye Gen Bankası’nda eksi 18 derecede saklanacağını dile getiren Gürkan, “Sel, doğal affet gibi olumsuz olayların yaşanması halinde burada saklanan tohumlar gün yüzüne çıkacak. Yani bir anlamda yerel tohumlarımız geleceğe taşınacak. Edirne Belediyesi olarak bizim de en büyük hedefimiz; yerel tohumlarımıza sahip çıkmak, tarımı tekrar canlandırmak, yerel tohumlarımızı tekrar hayata kazandırarak, sağlıklı nesiller yetiştirebilmek. Bu kapsamda bölgemizde yetiştirilen Ayşekadın Fasulyesi, Karaağaç Biberi, karpuz, süpürge, susam, mısır, bamya, yer fıstığı tohumlarını Türkiye Gen Bankası’yla paylaştık. Ayrıca Edirne Belediyesi olarak kapı kapı; köy köy gezerek yerli tohum toplamaya devam ediyoruz” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ