121 üreticiye 508 adet kovan dağıtıldı 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, "Arıcılığın Geliştirilmesi ve Polinasyon Projesi'ni sürdürüyor. Proje kapsamında Malkara'da arı yetiştiricilerine kovan dağıtımı yapıldı.

GÜNDEM 18.09.2019 11:49:00 0
121 üreticiye 508 adet kovan dağıtıldı 

Malkara'da 121 üreticiye 508 adet kovan dağıtımı yapıldı. Projenin başladığı 2015 yılından bu yana Malkara'daki 206 üreticiye toplam 3 bin 798 adet kovan dağıtımı yapılmış oldu. Gelecek yıl 117 üreticiye daha dağıtımı yapılacak olan 726 adet kovan ile bu sayının artması ve projenin bir ayağı olan kovan dağıtımının tamamlanması amaçlanıyor. Kovan Dağıtım Töreni'ne, Malkara Belediyesi Kademe Bahçesinde yapıldı. Törene, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu, Malkara Ziraat Odası Başkanı Mustafa Gündüz, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

'BÖLGEMİZ BAL ÜRETİMİNE ÇOK UYGUN'

 

Kovan Dağıtım Töreninde ilk konuşmayı Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu yaptı. Gaytancıoğlu, "Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi Türkiye genelindeki belediyeler arasında arıcılık konusunda hayata geçirilen en büyük projelerden biri. Tarım ve Hayvancılığın yaygın olduğu ilimizde, çiftçilerimize ek gelir kaynağı olması ve bitkisel üretimi arttırmak için bu projeyi Büyükşehir Belediyesi olarak uygulamaktayız. Bölgemizde buğdaydan sonra en yoğun şekilde tarımı yapılan ayçiçeği bitkisinin gerek nektar gerek polen olarak arıcılar için çok uygun bir bitki olması nedeniyle bölgemiz bal üretimine çok uygundur. Tekirdağ ili tarımsal üretim deseni ve arazi kullanım dağılım dikkate alındığında, ilimizdeki arıcılığın mutlak suretle geliştirilmesi gerektiği açıkça görülmektedir. Kanola dahil 1.5 milyon dekar arazide yağlı tohum bitkileri üretilir." şeklinde konuştu. 

 

TEKİRDAĞ'IN KOVAN İHTİYACI EN AZ 200 BİN ADET

 

Gaytancıoğlu, yapılan bazı değerlendirmelere göre Tekirdağ'ın koloni ihtiyacının 400 bin ile 500 bin arasında olduğunu ifade ederek, "Tekirdağ çiftçilerinin elindeki kovan 60 bin adettir. Her yıl dışarıdan da 150 bin -200 bin civarında gezginci arı geldiğini düşünürsek Tekirdağ'ın kovan ihtiyacı en az 200 bin adet kovandır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak il genelinde bin kişiye 20 bin adet kovan dağıtımı yapmış olacağız. Projeye devam eden bin kişiden 500 kişinin kovan sayısı 30'a tamamlanarak yeter büyüklükte işletme bünyesine şimdiden ulaşmıştır. Ancak projenin devamı olarak önümüzdeki yıllarda ana arı üretim tesisi, bal paketleme ve ambalajlama, pazar ağının kurulması gibi projeler uygulamaya başlayacağız. Tüm arı yetiştiricilerimize bol ve bereketli bir yıl geçirmesini diliyorum." dedi. Gaytancıoğlu'nun ardından konuşan Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Malkara Belediyesi olarak Büyükşehir Belediyesi ile uyum içinde çalıştıklarını söyleyerek, "Bildiğiniz gibi Malkara hayvancılık konusunda Tekirdağ'ın önemli bir ilçesi. Et kombina tesisi bu konuda hayata geçirdiğimiz en önemli projelerimizden biri. Bu tesis Malkara'yı Trakya'da hayvancılığın başkenti haline getirecektir." ifadelerini kullandı.
 

 

Haber/ Buse SERİN