Aygun: Tekirdağ'da onkoloji bölümü ihmal ediliyor

Türkiye'de kanser nedeniyle gerçekleşen ölümlerin en yüksek olduğu 5 ilden biri olan Tekirdağ'da Onkoloji Bölümü'nün ihmal edildiğini söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili

GÜNDEM 17.09.2019 11:52:00 0
Aygun: Tekirdağ

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi sunan Aygun, üniversite hastaneleri ve devlet hastanelerinin ödenek yetersizliği nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını, borç batağındaki hastanelerin; tıbbi cihaz, sarf malzemeleri ve ameliyat malzemelerini temin etmekte güçlük çektiğini belirtti. 

 

YETERLİ YATIRIMIN YAPILMAMASI DİKKAT ÇEKİYOR

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi’nin, 2009 yılından bu yana hizmet verdiğini, 2010 yılı itibarıyla servis ve ameliyathane hizmetleri veren hastanenin, 2016 yılı itibarıyla “Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi” olarak yenilenerek, yoğun bakım, acil servis, diyaliz gibi yeni birimlerle büyüdüğünü belirten Aygun “Hastane yeni bölümlerle büyürken Tekirdağ’ın en önemli sorunlarından biri olan kanser tedavisine ilişkin Medikal Onkoloji Bölümü’ne yeterli yatırım yapılmaması dikkat çekmiştir” dedi. 

 

KANSERE BAĞLI ÖLÜMLERİN EN YÜKSEK OLDUĞU 5 İL ARASINDA 

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mayıs 2017 tarihli verilerine göre, Türkiye’de en çok kanser görülen illerden biri olan Tekirdağ’da, kanser nedeniyle ölüm oranının yüzde 23.2 olduğunu, bu oranın, Türkiye ortalaması olan yüzde 19.6’ın oldukça üzerinde seyrettiğini kaydeden Milletvekili Aygun, “Türkiye’de kanser nedeniyle gerçekleşen ölümlerin en yüksek olduğu ilk beş il sırasıyla Kırklareli, Rize ve Kocaeli (yüzde 23.3); Tekirdağ (yüzde 23.2);  İstanbul (yüzde 23) olarak sıralanıyor. Kanser kaynaklı ölüm oranının çok yüksek olduğu Tekirdağ’da medikal onkoloji bölümüne yatırım yapılmaması halk sağlığı açısından anlaşılır değil” dedi. 

 

İDDİALARI SORDU

 

Medikal onkoloji bölümünde; kemoterapi tedavisi gören hasta yoğunluğunun günde 100-120 hastayı bulduğunu belirten Aygun, bu yoğunluk nedeniyle Onkoloji Bölümü’nün yeni hasta kabul etmeyeceği, sadece eski hastalara bakacağı ve randevusuz hasta almayacağı iddiasının doğru olup olmadığını sordu.  Medikal Onkoloji Bölümü’nden sorumlu Doç. Dr. Tarkan Yetişyiğit’in hastaneden ayrılacağı iddiasının da doğru olup olmadığını soran Aygun, bu söylentinin, kanser hastalarında büyük endişe yarattığını belirterek gelişmeler hakkında bilgi verilmesini istedi. 

 

TEKİRDAĞ HALKI NEDEN YOKSUN BIRAKILIYOR?

 

Kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılan Pozitron emisyon tomografisi (PET-CT) teknolojisinin neden Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi’ne halen getirilmediğini soran Aygun “Kanserin ilk teşhisi, evrelenmesi, yaygınlığının belirlenmesi ve doğru bir tedavi planı çıkarılması için tüm aşamalar PET/CT cihazı ile gerçekleştiriliyor. PET/CT ile kanser haritası çıkarılarak, hastalıkla etkin bir mücadele sağlanıyor. Tekirdağ halkı, kanser tedavisinde bu kadar önemli olan cihazdan neden yoksun bırakılıyor. Tekirdağ’da yaşayan kanser hastaları PET çekimi için neden hala İstanbul’daki hastanelere ve Edirne’deki Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk ediliyor?” dedi. 

 

RADYOTERAPİ CİHAZI NEDEN HALA TEMİN EDİLMEDİ?

 

Kanser tedavisi için yapılan radyoterapi ya da ışın tedavisinin neden hala Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilmediğini soran Aygun, hastaların neden başka hastanelere yönlendirildiği, radyoterapi cihazının neden hala temin edilmediği, kanser ameliyatlarının geç tarihlere atıldığı iddiasının doğru olup olmadığı, medikalonkoloji bölümündeki hekim sayısının artırılıp artırılmayacağı, hasta yoğunluğunu azaltacak önlemler alınıp alınmayacağı sorularına da cevap ararken, Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi’nin borcunun ne kadar olduğunu sordu. 
 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU