"Adalet olmazsa toplum nefes alamaz"

2019-2020 Adli yılı Çerkezköy Adliyesi'nde düzenlenen törenle açıldı. Cumhuriyet savcıları, hakimler, avukatlar, adliye yazı işleri müdürleri ve adliye personellerinin katıldığı açılÄ

GÜNDEM 2.09.2019 17:39:00 0

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci’nin konuşması ile devam etti. Adaletin toplumun oksijeni olduğunu kaydeden Örenci, “Adalet olmazsa toplum nefes alamaz, gelişemez. Demokrasi ve barış, toplumdaki bireylerin adalet duygularının gelişerek vicdanlı olabilmeleriyle mümkündür. Adaletli olmak tüm bireylerin sahip olmaları gereken insani bir erdemdir. Haksızlığı tercih etmek ve kişisel yararları adaletin önünde tutmak, kişinin vicdanında yer alması gereken adalet duygusunu zedeler, bu da toplumsal düzeni bozar. Adaletin sadece mahkemelerce dağıtılması yeterli değildir. Yaşamın her aşamasında adil davranış sergilemek gerekir. Adaletli olmanın erdem olduğu, devletin, toplumsal barışın ve kamu düzeninin temelinin adalet olduğu, en yüksek seviyeden en düşük seviyeye kadar dillendirilmeli, buna uygun davranılmalı ve yaşanılmalıdır. Bu nedenle Çerkezköy ilçemizde adil bir yaşam oluşabilmesi için hemşehrilerimizin adaleti yaşamlarının her alanında öncelemeleri gerekmektedir. İşte bunu başardığımız zaman ilçemizin huzur ortamı özlenen seviyeye gelecektir” dedi.

 

“HUKUKA GÜVEN DUYGUSUNUN TEMELİNDE ADALET VARDIR”

 

Adaletsizliğin insanların devlete olan güvenini sarstığını ve devlete karşı bir yabancılaşmaya neden olduğunu kaydeden Örenci hakim ve savcılara da seslenerek “Toplumsal düzenin işleyişinde en temel unsur, bağımsız ve tarafsız bir adalet sistemidir. Hukuka güven duygusunun temelinde adalet bulunmaktadır. İnsanlar sosyal, ekonomik ve teknolojik alanda bir haksızlığın mağduru olduklarında veya haksız bir suçlamayla ya da davayla karşı karşıya kaldıklarında, adaletin gerçekleşmesini sağlayacak hakim ve Cumhuriyet Savcıları olduğuna inanmak isterler. Aksi taktirde insanlar her an haksız bir suçlama veya davayla karşılaşabileceklerini düşünerek normal yaşamlarına devam edemezler. Hukuk sisteminin adil bir şekilde çalıştığının insanlara benimsetilmesi gerekir. Bu da sizlerin verdiği kararların hukuka ve vicdana uygun ve mümkün olduğunca en kısa zamanda olmasıyla sağlanabilecektir. Bu nedenle sizlere büyük görev düşmektedir. Sizlerin bu hususları aklınızdan çıkarmadan bu görevi layıkıyla yerine getireceğinize inancımız tamdır” dedi.

 

“AVUKAT MESLEKTAŞLARIMIZA DA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”

 

Avukatlara da seslenen Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci “Herkes, meşru bütün vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde, davacı ve davalı olarak iddia ve savunma hakkına sahiptir. Hak ve özgürlükler kullanılınca, yani yaşama geçince anlam ve değer kazanır. Hak ve özgürlüklerin yasama geçirilmesi, savunma hakkının ve hak arama özgürlüğünün varlığına bağlıdır. Bu açıdan savunma hakkı kutsaldır. Bu kutsal görev öncelikli olarak siz avukatlar tarafından yerine getirilmektedir. Bu nedenle avukat meslektaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir” dedi.

 

“TÜM ENERJİMİZLE YENİ ADLİ YILA HAZIRIZ”

 

HSK tarafından yayınlanan 2019 yılı yaz kararnamesi ve sonrasında yapılan kura kararnamesi ile Çerkezköy Adliyesi’nden 4 Cumhuriyet Savcısı ile 5 hakimin başka adliyelere, 6 Cumhuriyet Savcısı ile 5 hakimin de Çerkezköy Adliyesi’ne atandığını söyleyen Örenci “Çerkezköy Adliyemiz günümüz itibariyle 18 Cumhuriyet Savcısı 15 hakim ile hizmet vermektedir. Bu vesile ile tayinen gelen tüm meslektaşlarıma hayırlı olsun diyor başarılar diliyorum. Bizler Hakim ve Cumhuriyet Savcılarımız ve adliye personelimiz olarak tüm enerjimiz, bilgi birikimimiz, Devletimize ve Milletimize hizmet bilincimiz ile yeni Adli yıla bu yıl da hazırız. Bunu tüm vatandaşlarımızın bilmesini isteriz.  Yeni adli yılımızın devletimize, milletimize, hakim ve cumhuriyet savcısı ile avukat meslektaşlarımız ve adliye personelimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

 

SORUNLARI DİLE GETİRDİ

 

Çerkezköy Baro Temsilcisi Mustafa Teymur da avukatlık mesleğinin önemine dikkat çekti. Avukatlar olarak yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren Teymur, avukatlık mesleğine girişte yazılı sınav olması gerektiğini, zorunlu arabuluculuk sisteminin kaldırılması gerektiğini, CMK’da düzenlenen uzlaştırma kurumunda yalnızca avukatların olması gerektiğini belirtti. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU