Türkiye ve Tekirdağ uluslararası ticaretin önemli bir merkezi haline gelecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği Yatırımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen "Halkalı-Kapıkule

GÜNDEM 25.07.2019 15:36:00 0
Türkiye ve Tekirdağ uluslararası ticaretin önemli bir merkezi haline gelecek

Projeye ait genel bilgilerin ve sahada yapılacak çalışmaların kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması ve kurumlar arası gerekli işbirliği ortamı sağlanması amacıyla Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdem Direkler, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Münür Karaevli, Vali Yardımcısı Abdullah Kalkan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Başkanı Nedim Yeşil, TCDD 1.Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz, TCDD Şube Müdürü Abdullah Çorak, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İl Jandarma Komutanı Albay Şahin Karakaş, Çevre ve Şehircilik Müdür V. Kaan Sinan Tohumcu, OSB Başkanları ve Sivil Toplum Kuruluşları katıldı.

 

3 ETAPTA TAMAMLANACAK

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdem Direkler, bu projenin İstanbul'u Tekirdağ ve Kırklareli üzerinden Edirne'ye, Edirne'den de Bulgaristan hududundan Avrupa'ya yüksek hızlı tren hattıyla bağlayacağını belirterek “Hattın tamamlanmasıyla Çin'den Avrupa'ya kadar uzanan tarihi bir İpekyolu'nun yeniden canlandırılması Halkalı-Kapıkule 3 etapta tamamlanması çalışması planlanmakta. Birinci etap Halkalı- Ispartakule, ikinci etap Ispartakule-Çerkezköy, üçüncü etap ise Çerkezköy- Kapıkule arasını kapsayacaktır. Her üç etabın tamamlanması akabinde üçüncü köprü bağlantısı da yapılacak ve Gebze üzerinden Anadolu'ya kesintisiz yolcu ve yük taşıma hizmeti sunabilecek hat tamamlanmış olacak” dedi. Ekrem Direkler, projenin ayrıca Avrupa Birliği'nin vermiş olduğu 175 milyon Euro bir de dünya üzerinde finanse ettiği en büyük proje özelliğini taşıdığını belirtti.

 

DEMİRYOLU ULAŞIMINA ELVERİŞLİ

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da Türkiye’nin, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan bir köprü olması nedeniyle demiryolu ulaşımına oldukça elverişli olduğunu belirterek “Demiryolu, gerek yolcu gerek yük taşıma kapasitesi bakımından diğer ulaşım türlerine göre oldukça avantajlıdır. Demiryolu, trenlerde vagon artırılabilmesi dolayısıyla yük ve yolcu taşımacılığında karayolu ve havayolundan avantajlıdır. Deniz yolundan ise deniz yoluyla ulaşılamayan yerlere ulaşabildiği için avantajlıdır. Türkiye, jeopolitik konumu ve demiryolunun maliyet ve güvenlik açısından avantajları dolayısıyla demiryolu ulaşımına gereken önemi vermektedir” dedi.

 

ULAŞIMIN GELİŞMESİ İÇİN BİRTAKIM PROJELER VAR

 

Dünyada demiryolu ulaşımının gelişmesi için birtakım projeler olduğunu söyleyen Vali Yıldırım “Bu projelerden bir tanesi de Demir İpek Yolu Projesidir. Demir İpek Yolu Projesi; Orta Asya, Avrupa ve Uzak Asya’ya kadar dünya üzerinde çok geniş bir coğrafyanın ulaşım ve lojistik hizmetleri açısından ihtiyaçları karşılayacak küresel ölçekli bir projedir. Demir İpek Yolu Projesiyle, geçmişte olduğu gibi, Türkiye; Orta Asya, Avrupa ve Uzak Asya’yla ticaret hacmini artıracak, bu ülkeler arasında ticari, siyasi ve kültürel ilişkiler daha fazla gelişecek” dedi.

 

“ÖNEMLİ BİR MERKEZİ HALİNE GELECEK”

 

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı Projesi’nin, Londra’dan Pekin’e uzanan Demir İpek Yolu Projesinin Türkiye’deki önemli bağlantılarından biri olduğunu kaydeden Yıldırım “Bu küresel boyutta projeyle Türkiye ve Tekirdağ uluslararası ticaretin önemli bir merkezi haline gelecektir. Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Hattı’nın Çerkezköy-Kapıkule kesiminin tamamlanmasıyla, uluslararası ticarette yük taşıma kapasitesinin artacağı gibi taşınan her bir yükün Türkiye ve Tekirdağ ekonomisine katkı yapacağını söyleyen Yıldırım “Bu projeyle halkımız; hızlı, emniyetli, konforlu ulaşıma kavuşacak, karayollarımızdaki trafik yükü azalacaktır. Ayrıca Tekirdağ limanı ile dolaylı olarak bağlantı kurulması, Çerkezköy ilçemizde ve diğer ilçelerimizde yer alan sanayi tesislerinin yüklerinin taşınması Tekirdağ’da ticaretin gelişmesi için oldukça önemlidir” dedi.

 

“ÖNEMLİ MESAFE KAT EDİLECEK”

 

Projenin tamamlanmasıyla Avrupa Birliği yüksek standartlı demiryolu bağlantısının tamamlanacağını, Türkiye, Avrupa Birliği ilişkilerinde, ulaştırma ve ticaret alanında önemli mesafe kat edileceğini kaydeden Yıldırım “Ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine taşımak istiyorsak, 2023 hedefleri ve diğer hedeflerimize ulaşmak istiyorsak demiryoluna gereken önemi vermeli, ülkemizi demiryolu ağı ile örmeli, demiryolunun avantajlarından faydalanmalıyız. 2. Abdülhamit’le başlayan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le devam eden ülkemizi demiryolu ağıyla donatma çalışmalarına gereken desteği ve çabayı hepimizin göstereceğinden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır” dedi.

 

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Cahit Turhan’a, Bakanlık çalışanlarına, Devlet Demiryolları Genel Müdürü Erol Arıkan’a ve Devlet Demir Yolları Personellerine, Hızlı Tren Hattı’nın bir kısmını finanse edecek Avrupa Birliği yetkililerine ve projede emeği geçen diğer yetkililere teşekkür ediyorum. Eski Başbakanımız ve Eski Meclis Başkanımız Sayın Binalı Yıldırım’a ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi arz ediyorum. Bu projenin ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum”  dedi. Vali Yıldırım’ın konuşmasının ardından Ulaştırma Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanı Nedim Yeşil ve TCDD Şube Müdürü Abdullah Çorak bilgilendirme sunumu yaptılar. Toplantı, soru-cevap bölümünün ardından son buldu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU