Öztrak: Ülkemiz gibi yerel basın da zor günler geçiriyor

Tekirdağ Büyükşehir Gazeteciler Derneği'nin daveti üzerine Tekirdağ'daki gazetecilerle bir araya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Faik Öztrak "Ülkemiz gibi yerel basın

GÜNDEM 20.07.2019 17:19:00 0
Öztrak: Ülkemiz gibi yerel basın da zor günler geçiriyor

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Tekirdağ İl Başkanı Mehmet Ali Işıkgör, Tekirdağ Büyükşehir Gazeteciler Derneği’nin daveti üzerine derneğin yeni binasında Tekirdağ’daki basın mensuplarıyla bir araya geldi.

 

“BİZİMLE VATANDAŞ ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYORSUNUZ”

 

Kahvaltının ardından Faik Öztrak ve beraberindekiler basın mensupları ile sohbet ederek onların sorularını yanıtladı. Toplantıda konuşan Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, gazetecilerin önemine dikkat çekerek “Sizler bizlerle vatandaşlar arasında köprü görevi görüyorsunuz. Bu anlamda sizi kılcal damarlarımız olarak görüyoruz. Sizlerle sürekli iç içeyiz ve bundan sonra da şüpheniz olmasın hep beraberiz. En ufak sıkıntılarınızda bizler sizinle birlikte olacağız” dedi. Tekirdağ’da değişimin yaşandığını kaydeden Aygun, “Tekirdağ’da değişim başladı. Birileri yapamaz diyordu ama yapılıyor. Bir şey daha söylemek istiyorum içimde kalmasın. Tekirdağ’da 11 ilçe var. Karayolları ne zamandan beri ilçelere şantiyelerinden asfalt veriyor? Ülkenin hangi yerinde böyle bir uygulama var ben merak ediyorum. Şimdi bizim Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilçe belediye başkanlarımız kendi sıkıntılarını çözerken bir bakıyoruz Karayolları Hayrabolu, Muratlı, Çorlu’ya kullanması gereken asfaltı birilerine peşkeş çekiyor” dedi.

 

 

YEREL BASIN DESTEKLENMELİ

 

CHP Tekirdağ İl Başkanı Mehmet Ali Işıkgör de “Tekirdağ’da yerel basının çok önemli bir aşama kaydettiğini görüyorum. Mutlaka sizinle iyi ilişkiler kurmamız gerektiğini ve yerel basının desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

SIKINTILAR TAMAMEN BİTTİ

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da “Böyle bir davetin olduğunu ilk duyduğum zaman Ankara'daydık kalkınma ajansının üyesi olarak. Dediler ki Büyükşehir Gazeteciler Derneğinin daveti var diye çok şaşırdım. İlk defa oluyor bu dedim ki bir yanlışlık vardır. Bu işin esprili yanı tabi ama beni en çok mutlu eden şey Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak o ilk dönemde yaşadığımız sıkıntılar tamamen bitti ve bize destek olan sizin derneğiniz oldu. O yüzden bu davetten çok mutlu oldum. Tekirdağ’ımızın çok iyi bir şekilde yorumlanmasını isterim bu tabi ki gazeteciler sayesinde olur” dedi.

 

 

“BUNU PANSUMANLAR GEÇİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

 

Davetten duyduğu memnuniyeti dile getirerek gazetecilere teşekkür eden CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak “Ülkemiz gibi yerel basının da zor günler geçiriyor. Tüm zorluklara rağmen Tekirdağ tek çatı altında bir araya gelmeyi başaran Tekirdağ basınını kutluyorum. Tekirdağ yerel dinamikleriyle ekonomide üreten bir il. Tekirdağ üretimde ilk sıralarda yer almasına rağmen, geri dönüşlerle arka sıralarda yer alıyor. Tekirdağ’da basın siyasetin de vazgeçilmezleri arasında yer almıştır. Yeri geldiğinde muhalefeti, bizleri eleştiren basın iktidarı da eleştirmekten geri kalmamalıdır. Milletvekili ile birlikte sizin tüm sorularının samimiyetimizle cevaplamak için hem de yeniş yönetim ve yerinizin hayırlı olması temennisi ile buraya geldik” dedi. Ekonomik krize de değinen Öztrak “İktidar ne kadar büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğumuzun ya farkında değil, ya da görmek istemiyor. Bu işleri aspirin tedavileriyle, pansumanla geçiştirmeye çalışıyor. Ama dönüp baktığınız zaman manzara hiç de onların düşündüğü gibi değil. İnsanlar borcun altında ezilmiş vaziyette. Kredi kartlarını ödemekte zorlanıyorlar, tüketici kredilerini ödemekte zorlanıyorlar. Ama dönüyorsunuz iktidara bakıyorsunuz, Ankara’da bir yasa çıkartıyor, çıkarttıkları yasa İstanbul yaklaşımı ve o İstanbul yaklaşımı kapsamında bugüne kadar zaten destekledikleri bir takım büyük firmaları yeni kredilerle, yeni imkanlarla destekleyebilmek, onların kredilerini yeniden yapılandırabilmek için düzenleme yapıyorlar. Eeee vatandaş, o bunun maliyetini vergisiyle ödeyecek. Bunu vatandaşın içine sindirebilmesi mümkün değil. Ocak 2002’de bir mecliste İstanbul yaklaşımını tartışıyorduk. 17 yıl 6 ay önce. 2019 Temmuz ayındayız yine İstanbul yaklaşımını tartışıyoruz. 2002’de biz bunu tartışırken toplumun tüm kesimlerini rahatlatacak en önemli tedbirleri almıştık, en son bu İstanbul yaklaşımını gerçekleştiriyorduk” dedi.

 

“HER GÜN BİRAZ DAHA FAKİRLEŞİYORUZ”

 

Ekonominin giderek daraldığını söyleyen Öztrak “Şimdi bir plan çıkarttılar. Büyük 2023 hedeflerimiz vardır bizim. 500 milyar dolar ihracat bugün 11. Kalkınma Planında 2023’te 260 milyar dolar olacak diyorlar. Bu plan aslında bir iflasın ifadesi. Türkiye 24 Haziran 2018’den bu yana patinaj yapıyor. Hatta ben biraz daha geriye götürüyorum bunu, 2014 yılında Cumhurbaşkanı halk tarafından seçildikten sonra ‘Ben diğer cumhurbaşkanları gibi olmayacağım’ dedi. O günden bugüne tek adam parti devletine doğru gidiş var ve tek adam parti devletine doğru gidilirken, ülke çok ciddi sıkıntıların içinden geçiyor. Demokratik standartlarımız düşüyor. Hukuk önemli ölçüde yıpranıyor. 24 Haziran’dan bu yana Türk halkının cebi, Türk halkının tenceresi her gün boşalıyor. Her gün biraz daha fakirleşiyoruz. Ama diyorlar ki ‘bu sistem iyi, bu sistemin bir iki ufak düzeltilmesi gereken yeri var, bunu düzeltelim’” dedi.

 

 

“DEMOKRASİ HER GÜN KAN KAYBEDİYOR”

 

Türkiye'de dikkatle izlenmesi gereken birçok gelişme olduğunu belirten Öztrak “Türk demokrasisi sürekli ve her gün biraz daha kan kaybediyor. Kuvvetler ayrılığı diye bir şey kalmamaya başladı. Ulusal medyanın giderek havuzlaşmaya, yandaşlaşmaya başladığı bu ortamda Türk demokrasisinin en önemli unsurları olarak yerel medya ortaya çıkıyor. Şimdi görüyorum ki yerel medyayı susturma için ciddi bir çaba var. Bu tabi Türk demokrasisi adına son derece üzücü bir gelişme ve bunun önüne geçebilmek adına biz elimizden geleni yapacağız” dedi.

 

“GERÇEKLER NEDEN VATANDAŞTAN GİZLENİYOR?”

 

Türkiye'de son yıllarda artan intihar vakaları, artan icra dosyaları yerel basında haber olurken, ajansların bu haberlerin büyük bir çoğunluğuna yer vermediğini belirten Batı Marmara Gazeteciler Derneği Başkanı Şaban Kardeş de “Son yıllarda Türkiye'de artan o kadar çok olay var ki. Bu haberler istenmiyor, gerçekler neden vatandaştan gizleniyor? Siz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, muhalefet partisi olarak Türkiye'de son iki yılda intihar eden insan sayısını, son iki yılda iflas eden işletmelerin sayısını, icralardaki dosya sayısını kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz? Siz Türkiye'nin en büyük kriz olarak gördüğü 2002 krizinde önemli bir noktadaydınız. Bugün de yine Türkiye'nin kaderini belirleyen önemli bir noktadasınız. 2002 ile bugünü kıyasladığımızda aslında iktidarın gösterdiğiyle sizin gösterdiğinizi halk da görüyor. Sonumuz ne olacak, biz bu su alan gemiden kurtulacak mıyız? Ne görüyorsunuz?” dedi.

 

“TEK TEK TAKİP EDİYORUZ”

 

Şaban Kardeş’in sorusunu yanıtlayan Öztrak “Ağustos 2018’de kriz zirve yaptığında biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bir ekonomi  masası kurduk. Ve o ekonomi masasında işten çıkarmaları, intiharları, iflasları konuştuk. Biz tüm bunları tek tek takip ediyoruz. Ve buralardaki gelişmeleri de zaman zaman kamuoyu ile paylaşıyoruz. Türkiye'de insanların ekonomik olarak zor durumda olduğunun ben her basın toplantısında en az 2 cümleyle altını çiziyorum. Bence elimizden geleni yapıyoruz. Dokunduğunuz zaman insanlara sorunları dinleyip ulusala taşıdığınız zaman bunun karşılığını alabiliyorsunuz” dedi.

 

“TEKİRDAĞ’I EĞİTİM OLARAK GELECEKTE NEREDE GÖRÜYORSUNUZ?”

 

Toplantıda konuşan Şaban Kardeş “Seçim döneminde seçim meydanlarında hep rahmetli gazeteci büyüğümüz Savaş Ay'ın resimleri gösterildi 90’lı yıllarda genel başkanınıza atıfta bulunularak. Ama şuan Türkiye'de 90’lı yılları aratmayan görüntüler yaşanıyor. Hem Tekirdağ'da hem diğer illerimizde. Yani vatandaşlar sabahın erken saatlerinde kalkıyor ve abartısız söylüyorum Çerkezköy Devlet Hastanesi görüntüleri de mevcuttur, 100 metrelik kuyruklar oluşuyor. Randevu sistemi deniyor ama vatandaş sabah saat 03:00’da, 04:00’da hastaneye gidip kuyruğa giriyor. Tekirdağ'ın sağlıkta şuanki konumu nedir? Üniversite sınav sonuçları açıklandı, eğitimde 40. sırada olduk. Bugün eğer biz Türkiye'de ciddi sıkıntılar yaşıyorsak bunun temeli eğitim. Gelecekte Türkiye'yi ve Tekirdağ'ı eğitim olarak nerede görüyorsunuz?” sorularını da yöneltti.

 

“SAĞLIK SİSTEMİ YAVAŞ YAVAŞ ÇÖKMEYE BAŞLADI”

 

Bunun üzerine konuşan Öztrak “Büyükşehir Belediye Başkanımız geçen dönem göreve ilk geldiğinde okul yaparak işe başladı. Çünkü nüfus o çok hızlı artıyor. Tekirdağ'ın en önemli ihtiyaçlarından birisi o gelen çocuklara doğru düzgün eğitim verebilmek” dedi. Sağlıkla ilgili de konuşan Öztrak “Türkiye'de sağlık sistemi yavaş yavaş çökmeye başladı. Eczaneye gittiğiniz zaman para vermek zorunda kalıyorsunuz. Sağlık ile ilgili harcamalar giderek artıyor. Sağlık alanında insanlar zorluklarla karşı karşıya kalıyorlar. Bunun önüne geçilmesi için yapılması gerekenler var” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU