Lisanslı Depoculuk sorunu biran evvel çözülmeli

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık; Kırklareli'de acil ihtiyacı hissedilen "Lisanslı Depoculuk" sorununun çözüme kavuşturulması için her birimin ve her yetkilinin üz

GÜNDEM 2.07.2019 16:51:00 0
Lisanslı Depoculuk sorunu biran evvel çözülmeli

Çiftçilerin elde ettikleri ürünlerin miktarını ve kalitesini kaybetmeden depolayabilecekleri bir “Lisanslı Depoculuk”a acilen ihtiyaçları olduğunu belirten Başkan Soner Ilık bu sorunun çözümü için çalışmalarını hızlandırdıklarını belirterek “Kırklareli’de acil ihtiyacı hissedilen “Lisanslı Depoculuk” sorunun çözüme kavuşturulması için her birimin ve her yetkilinin üzerine düşen görevi yapması gerekmektedir” dedi.

 

“TİCARET POLİTİKALARINI DAHA SAĞLIKLI YAPABİLECEKLER”

 

Bu sorunun çözülmesi ile çiftçilerin mahsullerini depolayabilecekleri sağlıklı, güvenli ve sigortalı depo imkânı elde edebileceklerini kaydeden Ilık “Fiyatların düşük olduğu hasat döneminde ürünlerini satmak yerine lisanslı depolara koyarak karşılığında aldıkları ürün senetlerini teminat göstererek uygun faizli kredi kullanabileceklerdir. Ayrıca üreticiler ürünlerini borsalar aracılığıyla pazarlayabilecek ve böylelikle ürünlerini daha kolay ve yüksek fiyata elden çıkarma imkânı bulabileceklerdir. Tarıma dayalı ticaret ve sanayi sektöründeki işletmeler ihtiyaç duydukları ürünler için depo inşa maliyetinden kurtulacak, talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki ürünü kolaylıkla ve güvenilir şekilde yılın her dönemi elde edebileceklerdir. Ayrıca bu işletmeler ürün senedi vasıtasıyla olası fiyat farklılıklarından korunabilecek, risklerini azaltabilecek ve ihtiyaçları halinde kredi kullanabileceklerdir. Yatırımcılar, depolara konulan ürünlerin karşılığında düzenlenen ürün senetlerini yeni bir yatırım aracı olarak kullanabileceklerdir. Son olarak bu sistem sayesinde tarım ürünleri ticareti kayıt altına alınabilecek, kaliteli üretim teşvik edilecek, tarımsal üretim miktarı ve kalitesi hakkında kesin veriler elde edilebilecektir. Tarım ve tarıma dayalı ticaret politikaları bu veriler ışığında daha sağlıklı yapılabilecektir” dedi.

 

Haber / Ruşa ELMA