658 yıllık gelenek

Edirne Belediyesi'nin organizasyonuyla düzenlenen 658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali törenlerle başladı.

SPOR 2.07.2019 15:23:00 0
658 yıllık gelenek

658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali kapsamında tören korteji belediye binasının önünde toplandı. Korteje Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 658. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Kortej, Tarihi Kırkpınar Davul-Zurna Ekibi’nin Kırkpınar’a özgü çaldığı ezgiler eşliğinde Atatürk Anıtına kadar yürüdü. Daha sonra Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 658. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından; belediye bandosu eşliğinde söz ve müziği Beyazıt Sansı'ya ait olan Kırkpınar Marşı söylendi.

 

OLİMPİYATLARDAN SONRAKİ EN ESKİ SPOR ORGANİZASYONU

 

658. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, “11 sene önce Edirne’ye geldiğimde demiştim ki; ağalığı hakkıyla, onuruyla, şerefiyle yapan birisi olursa benden alır. Bu sözümü tutum, bundan sonra da devam edeceğim. Allah nasip ederse Ağalığı seven, Kırkpınar’a, Edirne’ye yakışır bir kardeşim çıkana kadar yaşımız el verdiği, sağlığımız el verdiği sürece devam edeceğiz. Ama bu demek değil ki Kırkpınar’ı, Edirne’yi, Ata sporunu seven bir kardeşim çıktığında ağalığı vereceğim” dedi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin tüm dünyada olimpiyatlardan sonraki en eski spor organizasyonu olduğunu belirterek “1361’de Edirne’nin fethi ile başlayan bu mübarek ve bir o kadarda gurur verici müsabakalar 658 yıldır dünyada hiçbir etkinliğe nasip olmayacak bir şekilde, her ne olursa olsun, yoklukta da varlıkta da, savaşta da barışta da hep devam etmiş ve hiçbir kesintiye uğramamıştır. Kırkpınar’ı bu kadar efsane yapan, bu kadar geleneksel yapan 2010 yılından bu yana UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesine girmesi sağlayan da bu özelliğidir” dedi.

 

HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ SUNULDU

 

Edirne Valisi Ekrem Canalp de 658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin hayırlı olmasını dileyerek, Kırkpınar’ın Edirne’nin ve Türkiye’nin en eski geleneği olduğunu söyledi.658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin ilk günü halk oyunları ekiplerinin Saraçlar Caddesi’ndeki gösterilerinin ardından son buldu.

 

Haber / Emre BOZ