Akay: 47 dosyada sahte evrak tespit ettik

Belediye meclis toplantısında konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, belediye meydana gelen sahte evrakla vurgun olayının detaylarını kamuoyu ve meclis üyeleri ile paylaştı. Şuana kadar sahne evrakı

GÜNDEM 1.07.2019 18:06:00 0
Akay: 47 dosyada sahte evrak tespit ettik

Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı olağan toplantısı dün saat 14:00’da Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında yapıldı. Meclis üyelerinden Nedim Yılancı ile Erkan Zümbül’ün katılmadığı toplantıda, gündem maddelerinin görüşülmesi öncesinde AK Parti ve MHP Grubunun önergeleri doğrultusunda belediyede meydana gelen vurgun olayı konuşuldu.

 

“ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE KAMUOYUYLA PAYLATIK”

 

MHP Grubunun önergesinin okunmasının ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Önergenizde kendi imkanlarınızla detayları öğrendiğinizi ifade etmişsiniz. 14 Haziran tarihinde ben yaptığım açıklamada canlı yayında kendim bizzat bunları kamuoyu ile paylaştım” dedi. Akay, bu konunun özüne dair tüm açıklamaları şeffaf ve tarafsız bir şekilde kamuoyuyla paylaştığını söyledi. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu, hem savcılık soruşturmasının hem de idari soruşturmanın devam ettiğini söyleyen Akay, “Bu konu sadece siyasi partilerin iç meseleleri değil. Burada sahte evrakla tahakkuk fişleri sahte tahsilat fişleri ile Çerkezköy Belediyesi İmar Müdürlüğü’ne teslim edilerek sahtecilik yapılan 47 adet ruhsat dosyasından bahsediyoruz. Konunun özü Çerkezköy Belediyesi’nden sahte evrakla ruhsat ve iskan almaya çalışan organizasyonu tespit ederek geriye doğru taramalarda sonuca vardık” dedi.

 

47 DOSYA TESPİT EDİLDİ

 

Bugüne kadar ruhsatta 2019 yılı dosyalarında 2 adet, 2018 dosyalarında 30 adet, 2017 dosyalarında 1 adet olmak üzere toplam 33 dosyanın tespit edildiğini ifade eden Başkan Akay, 2015 yılının tamamına bakıldığını, sahte evrak bulunan dosyanın tespit edilmediğini, 2016 yılı ile ilgili de tarama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. İskanda ise 2019 yılına ait 3 adet, 2018 yılına ait 3 adet dosyanın tespit edildiğini kaydeden Akay, “2017 yılının tamamında ise hiç çıkmadı. 2016 yılından 2000 yılına kadar taramalar tek tek devam edecek. Kısacası tüm dosyaları sil baştan kontrol ediyoruz. Çerkezköy Belediyesini sahte evrak ile ruhsat ve iskan almaya çalışan dosya sahiplerini ortaya çıkartacaktır. 47 dosya ile ilgili her şey savcılığa teslim edilmiştir” dedi. Bedelleri eksik yatanların bir an evvel yatırılması gerektiğini, aksi takdirde iskan ve ruhsatlarının iptal edileceğini daha önce kamuoyuyla paylaştıklarını söyleyen Akay “47 dosyadan bu güne kadar 10 tanesi eksik yada yatmayan bedeli belediye hesabına yatırdı. Geriye kalan 37 dosya sahiplerinin de bedellerini yatırmalarını bekliyoruz. Aksi takdirde ruhsat ve iskan işlemleri bu hafta içinde başlayacak” dedi.

 

“MESULİYET SAHİBİ KİŞİLERİN HİÇ Mİ SORUMLULUĞU YOK?”

 

Bu olayın denetim sırasında değil de şans eseri bir memurun fark etmesiyle ortaya çıktığını söyleyen MHP’li meclis üyesi Koray Önsel de “Bugün belli olmasaydı, belki 3-4 yıl daha devam edecekti. Mesuliyet sahibi kişilerin hiç mi sorumluluğu yok? 2018 yılında böyle ciddi bir düşüş var diyip, nasıl olabilir diyebilirdi. Üstüne gidebilirdi. Tespitimiz daha farklı olurdu. Denk gelmiş ki bu olay açığa çıkmış. Biz tüm siyasi partilerden meclis üyelerinin ağırlıkta olacağı bir komisyon kurulmasından yana olduk. Çünkü komisyon kurulsa denetlese herkesin içi rahat ve şeffaf olur” dedi.

 

 

“İDARİ SORUŞTURMA DA DEVAM EDİYOR”

 

Müfettiş talebiyle ilgili de bilgi veren Başkan Akay “28 Mayıs 2019’da tutanak altına aldık. 12 Haziran’da durum tespit yaparak komisyon kurduk. 13 Haziran’da da cumhuriyet başsavcılığına inceleme ve araştırılma yapılması talebiyle sahte evrakları teslim ettik ve suç duyurusunda bulunduk. 17 Haziran’da kaymakamlığımızdan inceleme araştırma tespiti talep ettik. Uzman olmadığı belirtilerek sadece rapor tutacak bir komisyon heyeti gönderildi. Ardından valilik makamına bir talepte bulunduk. Valilik makamı üzerinden de İç İşleri Bakanlığı’ndan da müfettiş talebinde bulunduk. 20 Haziran’da büyükşehir belediyemizden teftiş talebinde bulunduk. Bu konuyla ilgili inceleme ve araştırma yapabilen uzman kişi, kurum, kim ne varsa hepsine yazılarımızı yazdık. Kendi iç idari soruşturmamız sürüyor” dedi.

 

“4 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI”

 

Başkan Akay, bugüne kadar 1 memur izinsiz ve mazeretsiz olarak 10 gün boyunca göreve gelmediğinden görevinden istifa etmiş sayıldığını ve memuriyetinin sona erdirildiğini, bu memur dışında 2 ayrı memurun idari soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırıldığını,  1 adet de şirket personelinin bu konuyla alakalı belediyeyle ilişiğinin kesildiğini söyledi. AK Partili Meclis Üyesi Sait Yazı’nın “Olay 28 Mayıs’ta tespit edilmesine rağmen neden savcılığa bildirmek için 12 Haziran’ı beklediniz?” sorusuna da cevap veren Akay “Bu konuyu 28 Mayıs’ta tutanak altına aldım. Sahte evrak olan dosyanın takip edilmesini istedim. Bu dosyayı takip edenin, evrakı getirip götürenin kim olduğunu tespit edip işi belgelemeye çalıştım. Dosyayı takip eden bu kişiden tahsilat fişini talep ettik. Ama evrak gelmeyince gereğini yaptık” dedi.

 

“AMACIMIZ BELEDİYENİN MAĞDURİYETİNİ GİDERMEK OLMALI”

 

CHP’li Meclis Üyesi Avukat Bulut Becerik de “İlk mağdur olan Çerkezköy Belediyesi. Hangi siyasi partiye mensup olursak olalım amacımız Çerkezköy Belediyesi’nin mağduriyetini gidermek, hak, hukuk ve hakkaniyeti sağlamaksa bilgi kirliliğini ortadan kaldırmamız lazım. Sayın başkanımıza, belediyeye ve bize yöneltilen 2 suçlama var. Toplumumuzun genel hastalığı teknik konularda bilgimiz olmamasına rağmen çok fazla fikrimizin olması. Neden beklendi? Neden dosya hazırlandı? Suçüstü yapılabilir miydi? Yurtdışı çıkış yasağı konulabilir miydi? Bunlar belediye başkanının tasarrufunda olan bir şey değildir. Ceza hukukunda bir usul vardır. Şayet sayın başkan veya komisyon tespitleri savcılığa eksik yansıtıldıysa bu bir tartışma konusudur ama ne görüldü, hepsi savcılığa aktarıldıysa artık süreci yönetmek sayın savcılık makamındadır. Şikayetten önce veya sonra bu konuda kimsenin bilgisi yok. Söz konusu arkadaş yurtiçinde midir? Yurtdışında mıdır? Bunların hepsini savcılık tartışacak. Siyasi beklentilerle suyu bulandırırsak toplum bunu çok daha farklı algılıyor” dedi.

 

“MAKSADI AŞAN BİR CÜMLE”

 

Araştırmaların her geçen gün devam ettiğini söyleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Bu noktada kimin ihmali varsa tespit ediyoruz. Ama bu hikayenin özünde ‘Çerkezköy Belediyesi’ne kayyum atansın, kayyum atanabilir’ diye bir başlangıçla yola çıkan bir siyasi bakış açısı var” dedi. AK Partili Sait Yazı’nın “Maksadı aşan bir cümle olmuş” sözleri üzerine Akay “Bu noktayı tespit etmek kolay olmuyor. Ama bu mesele ortaya çıktıktan sonra ‘Kayyum atansın’ demek pek hoş olmuyor. Şimdi birilerinin atansın, atanabilir sözleri maksadı aştı. Dolayısıyla meseleye bu bakış açısıyla bakmak yanlış” dedi.

 

“TAHSİLAT YAPMADAN BELEDİYE RUHSAT VEREMİYOR”

 

MHP’li Koray Önsel’in “Ruhsat iptali noktasında ruhsatı iptal edip, buradaki amaç adamın ruhsatını iptal edip bir şekilde iş olsun mu? Ruhsat iptal etmek yerine vatandaşı, bu sahte makbuz sahiplerini resen borçlandıramıyor musunuz?” sözleri üzerine konuşan Başkan Akay “Tahsilat yapmadan belediye size ruhsat veremiyor. Eğer sadece borçlandırma yaparsak ve ruhsat devam ederse, ben tahsilatını yapmadığım için ruhsatı borçlandırma yaparak yapmış olmuyor muyum?  Oluyorum. Ondan sonra ben ‘bugün param yok, belediyeye borçlu olayım, ruhsatımı ver’ diyene de aynı işlemi yapmak zorunda kalırım. Ruhsat dosyasının içerisinde olması gereken evraklardan biri belediyeye yatması gereken para, belediyeye borçlanılması gereken bir para değil. Belediye bu parayı tahsil etmek durumunda. Durum özel de olsa belediyenin kasasına yatmamış bir paradan bahsediyorum. Para yatmadığı için dosyanın başı sakata gelmiş durumda. Belediye bu tespit yaptığında bu işlemi yapmakla yükümlü. Bizim muhatabımız dosyanın sahibi, toprak sahibi” dedi.

 

36 BİN 840 TL YERİNE 8 BİN TL YATIRILMIŞ

 

Toplantıda söz alan AK Partili Meclis Üyesi Adem İçli de “Oturum başladığından beri dinliyorum. Tamamen topu taca atıyoruz gibime geliyor. Mağduriyetleri konuşuyoruz, belediyemizin mağduriyetini konuşuyoruz. Bu ilgili birimlerle ilgili yaptığınız yaptırım nedir onunla ilgili bir bilgi paylaşmadınız. Dinlediğim kadarıyla basın açıklamanızda şüphelendiğim kişiler var dediniz. Bu şüphelendiğiniz kişiler arasında açığa alınanların dışında kaçan şahıs var mı? Şayet varsa bununla ilgili savcılığa başvuruda bulundunuz da ‘ben bunlardan şüpheleniyorum, delil karartabilirler, kaçabilirler’ diye bir düşünce aklınıza gelmedi mi? Mağduriyetten bahsediyoruz. İskan harçları ve ruhsattan bahsediyoruz. Bir eksiltme olayı gündeme taşınan bir konuydu.  Bir de hafriyat harçları. Bunlarla ilgili de son durum nedir?” dedi. Olayla ilgili idari soruşturmanın devam ettiğini söyleyen Akay, hafriyat harçlarıyla ilgili de 3 adet yatmayan hafriyat harcı tespit ettiklerini belirterek “3 dosyadan toplam 36 bin 840 lira yapması gereken bedeller eksik işlem yapılarak 8 bin lira yatırılmış. Ve 28 bin 840 lira daha yatırılacak” dedi. Adem İçli’nin “Bunu bugün duyacağımıza olağanüstü bir toplantı ile biz meclis üyeleri bunu öğrenebilirdik. Ben meclis üyesiyim ve olanları kamuoyundan duyuyorum. Ben olağanüstü bir toplantı olup bizlerin de aydınlatılmasını isterdim” sözleri üzerine de Başkan Akay “13 Haziran’da millete açıklama yaptım. O yüzden millete ayrı, meclis üyelerine ayrı anlatma noktasında eksikliğim olmuş olabilir. Ama oturmuşum ekranların karşısına canlı yayında bütün millete olayla ilgili bütün tespitleri paylaşmışım. Orada bir eksikliğim yok Allah’a şükür” dedi.

 

“YAŞADIKLARINDAN SONUÇ ÇIKARARAK TEDBİRLER ALACAK”

 

Adem İçli’nin “İlgili birimler ve başkanlık makamının ihmalkarlığı var mıdır, yok mudur?” sorusu üzerine de Akay “25-30 yıldan beri süregelen bir usul. Bu şekilde bugünlere kadar gelip devam etmiş. İhmal şu. Çerkezköy Belediyesi elindeki teslim edilen evrakı gerçek kabul ederek işlem yapmış. Bunu kontrol etmeliydi kısmında eksiklik varsa bunu tartışabiliriz. Ama bu usul yıllardan beri böyle gelmiş, böyle devam etmiş. Şimdi durum tespitlerini geride dönük yapmış. Yaşadıklarından sonuç çıkararak tedbirlerini alacak” dedi.

 

 

“İLK İŞLEM SAKATSA İPTAL OLUR”

 

CHP’li Meclis Üyesi Avukat Bulut Becerik de “Hukukta yolsuz tescil bir kavram var. Yolsuz tescilde ben paramı ödedim, aldım. 8-10 kere el değiştirdi. İlk yapılan tescil işlemi yolsuzsa sahte bir vekalete, sahte imzaya, sahte belgeye dayanıyorsa o tapu iptal olur. İster bir kere el değiştirmiş olsun, ister 10 kere el değiştirmiş olsun. İlk işlem sakatsa tapu iptal olur” dedi. Sait Yazı’nın “Bu şahıs geçmişte bir garaja gönderilmiş sizin tarafınızdan. Daha sonra bu arkadaş kimler tarafından buraya getirtildi” sözleri üzerine konuşan Belediye Başkanı Vahap Akay “2014’te ben göreve geldiğimde İmar Müdürlüğü’nde görevliydi. 4-5 ay sonra bu arkadaşı Kızılpınar’a görevlendirme yaptık. Bir süre orada çalıştıktan sonra Fen işlerinin yoğunluğu dolayısıyla ihtiyaçtan dolayı Fen İşleri’nde görevlendirdik” dedi. Vahap Akay, Çerkezköy Belediyesi’nde yaşanan bu olayla ilgili çalışmaların hassasiyetle devam edeceğini belirtti.

 

“TAKİP EDİYORUZ”

 

MHP Grubunun önerge vererek 15 Haziran’daki yağışta bazı vatandaşların zarar görerek mağdur olduğunu belirtilmesi ve belediye aracılığıyla maddi yardım yapılmasının talep etmesi üzerine Akay “Çerkezköy Belediyesi yağışın ardından tespitlerini yaptı. AFAD’ın da yardım yapabileceği miktarda yağış olduğu için AFAD üzerinden bir kaynak aktarılacağı için raporu bekliyoruz. Hiçbir mağduriyet yaşanmaması için biz de takip ediyoruz. Raporu görelim, cüzi bir rakam olursa biz devreye gireceğiz” dedi.

 

 

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

 

Açılış ve yoklamanın ardından toplantının ilk gündem maddesinde İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün 4 adet kadroda derece değişikliği yapılması” hakkındaki yazısı görüşülerek oybirliği ile kabul edildi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı’nın “12.06.2019 gün ve 6045 sayılı Taşınmaz Kullanım İzni” hakkındaki yazısı görüşüldü. Kapaklı sınırları içinde yer alan Çerkezköy Belediye Başkanlığı’na ait 373 ada 1 nolu parselde bulunan 63 metrekarelik yerin kullanım hakkının 10 yıllığına TESKİ’ye verilmesi oybirliği ile karara bağlandı. Memur boş kadro değişikliği ile ilgili gündem maddesinin karara bağlanmasının ardından toplantı sona erdi. Ağustos ayında tatil yapacak Çerkezköy Belediye Meclisi, Eylül Ayı Toplantısını ise 2 Eylül Pazartesi günü yapacak.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU