Ballıca Mağarası'nın üstün evrensel değerlerini anlattı

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den pek çok eser kazandırılmasında katkıları olan Trakya Üniversitesi Öğr. Gör. Yaşagül Ekinci Danışan, Tokat Ballıca Mağarası ile bu çal?

GÜNDEM 23.06.2019 14:52:00 0
Ballıca Mağarası

2019 yılında UNESCO Dünya Mirası Aday Listesine Türkiye’den kabul edilen tek dosya olan Ballıca Mağarası’nın, ‘Yol Hikâyesi’ tanıtım toplantısı, Tokat Valisi’nin himayelerinde, Tokat Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü öncülüğünde Yağıbasan Medresesi’nde yapıldı. Düzenlenen programa Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, kurum müdürleri, şehrin ileri gelenleri, iş adamları ve davetliler katıldı.

 

SUNUM YAPILDI

 

Tanıtım toplantısında Tokat Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürü İhsan İkinci, Ballıca Mağarası’nın teknik tanıtımını yaparak, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile yürüttükleri UNESCO Dünya Mirası adaylık çalışmalarını anlattı. Ardından Trakya Üniversitesi Öğr. Gör. Yaşagül Ekinci Danışan ‘’Neden Ballıca’’ adlı sunumu ile Ballıca Mağarası’nın üstün evrensel değerleri ve Dünya Miras Listesi Adayı olmasını sağlayan kriterlerine ilişkin bilgilendirme yaptı.

 

“TÜM İNSANLIĞA SUNMAMIZ GEREKİR”

 

Tokat Valisi Ozan Balcı, sunumların ardından yaptığı konuşmada Ballıca Mağarası’nın tüm insanlığa tanıtılması gerektiğini belirterek, “Ballıca Mağarası’nın UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesine alınması çalışmalarının gerçekleştirilmesinde başta Trakya Üniversitesi Öğr. Gör. Yaşagül Ekinci olmak üzere emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Ama asıl iş bundan sonra başlıyor. Ballıca Mağarası artık sadece Tokat’ın değil, Türkiye’nin hatta bütün insanlığın bir değeri. Bizim bunu daha güzel yerlere getirmemiz ve tüm insanlığa sunmamız gerekir” dedi.

 

ADAYLIK DOSYALARINI HAZIRLADI

2014 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alan Başkanlığını yürütmekte olan Öğr. Gör. Yaşagül Ekinci Danışan, 2011 yılında Dünya Miras Listesine giren Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi’nin dosyasını, 2015 Gaziantep UNESCO Gastronomi Yaratıcı Kentler Ağı dosyasını ve ayrıca Edirne’deki Uzunköprü ile Sultan II. Bayezid Külliyesi ile 2018-2019 yıllarında İzmir’in Dünya Mirası Tentative Listesi adaylık dosyalarını hazırladı.

Haber / Yakup KARATEPE