Çerkezköy'ün çevre en'leri ödüllendirildi

Çerkezköy Belediyesi tarafından Dünya Çevre Günü dolayısıyla 9 farklı kategoride Çerkezköy'ün "Çevre 'En'leri" seçildi. Çerkezköy'ün en çevreci binası,

GÜNDEM 11.06.2019 19:31:00 0
Çerkezköy

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Geleceğimizin teminatı çocuklarımız ile beraber, sevgili öğretmenlerimiz, eğitmenlerimiz ile beraber, Milli Eğitimimiz ile beraber kıymetli çocuklarımıza Çerkezköy’ümüzde çevrenin ne kadar önemli olduğunu, çevrenin geleceğimize sahip çıkmak olduğunu bir kere daha hatırlatmak, bunu bir kere daha hafızamızın bir yerlerine yer etmek üzere böyle bir program tertipledik” dedi

 

 

“DERDİMİZ DAHA YEŞİL BİR ÇERKEZKÖY”

 

Çocukların ilkokul çağlarından başlayan, geleceğimize, çevremize dair sorumluluk duygularını biraz daha pekiştirmek, buradan başlayan yani evden başlayan çevrenin önemini anlatmak gibi bir sorumluluğu paylaşmak üzere, bunu tüm kurumlarla beraber böyle bir etkinliği düzenlemek istediklerini belirten Akay “Derdimiz daha güzel bir, daha yeşil bir Çerkezköy. Çevresine duyarlı, geleceğine duyarlı nesilleri yetiştirmek üzere bunlara bir parça olsun bir tarafından bir şeyler verebilirsek ne mutlu bize diyerek bu yola çıktık” dedi.

“ÇEVREYE DUYARLILIĞI ARTIRMAK GİBİ BİR SORUMLULUĞUMUZ VAR”

 

Çevreye karşı olan duyarlılıkları arttırmak gibi bir sorumluluklarının olduğunu söyleyen Akay “Geleceğe dair daha yeşil bir Çerkezköy’e, daha yeşil bir dünyaya dair gelecek nesillere bırakacak bir ülkemize dair, dünyamıza dair hayallerimiz var. O yüzden bizler şimdiden bunların birer parçası olmak, çevrenin zaman zaman önemsemediğimiz, zaman zaman ‘Ne olacak?’ dediğimiz ancak hepimiz için çok kıymetli olan geleceğimize dair sorumluluk duygusunu biraz daha pekiştiriyor olmanın mutluluğu ile şimdi sizlerle buluştuk. Tabi ki burada kurumlarımız var. En çevreci bina, en çevreci kurumlarımız var. Burada ödüllendirmek, biraz da dikkat çekmek üzere böyle bir etkinlikte bir aradayız. Ben bu işe katkı koyan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Milli Eğitimimize, Milli Eğitim Müdürümüz başta olmak üzere teşekkür ediyorum. Kıymetli hocalarımıza teşekkür ediyorum. Çevre hassasiyeti gösteren kurumlarımıza, TEMA’ya teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

“GELECEĞİMİZİN TEMİNATISINIZ”

 

Bu etkinlikle hem geleceğe, hem çevreye sahip çıkacaklarını, hem de geri dönüşümün önemi noktasında farkındalık yaratacaklarını kaydeden Başkan Vahap Akay “Ben bugün buraya katılan herkese teşekkür ediyorum. Özellikle kıymetli öğrenci kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Çünkü geleceğin teminatısınız. Çevremize sizlerden itibaren başlayarak daha güzel bir dünya, daha güzel bir gelecek, daha yeşil bir dünya ortaya çıkarmak ve yeşil bir geleceğe sizlerin bugün gösterdiğiniz hassasiyetten başlayarak okul çağınız, eğitim çağınız boyunca, hayatınızın her evresinde bizim çocukluğumuzdan, bizim gençliğimizden çevre hassasiyeti daha yüksek nesiller yetişsin diye bugün bu hassasiyeti gösteren tüm kardeşlerimin ben gözlerinden öpüyorum. Bir kere daha hepinize teşekkür ediyor, sevgiyle, saygıyla hepinizi selamlıyorum” dedi.

 

“CİDDİ PROTOKOLLERİMİZ VAR”

 

Başkan Akay’ın konuşmasının ardından TEMA Vakfı Çerkezköy Temsilcisi Nilüfer Ceylan TEMA’nın çalışmaları ile ilgili sunum yaptı. TEMA Vakfı’nın kuruluşunu ve amaçlarını anlatan Ceylan, “TEMA Vakfı 1992’de doğa dostu Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit tarafından kurulmuş bir vakıf. Ülkemizde sınırlarını aşan, uluslar arası boyuta taşıyan en yayın sivil toplum kuruluşu. Çünkü bu kadar yaygın bir sivil toplum kuruluşu olmasının altında hepimizin ortak geleceği, çevre için politikalar üreten bir vakıf” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ile geliştirdikleri çok ciddi protokollerinin olduğunu belirten Ceylan “Çerkezköy’de de bu konuda yaptığımız çalışmalar var. Özellikle ülkemizde tarım alanlarının, çayır ve meraların korunması ve amacına uygun olarak kullanılmasının takipçisiyiz. Aynı zamanda tarım alanlarının ve doğal varlıklarımızın korunmasında yasal düzenlemelerde paydaş olduğumuz bakanlıklara bu konuda da destek veriyoruz” dedi. Mayıs 2019 itibari ile ülkemizde 681 noktada TEMA Vakfı olarak temsil edildiklerini belirten Ceylan “Mayıs 2019 itibari ile ülkemizde gönüllü sayımız 800 bini aştı. Çerkezköy’de ise bu rakam 3 bine yakın” dedi.

EN’LERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Etkinliğe destek veren paydaşlara Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından plaketlerinin verilmesinin ardından mansiyon ödülleri verildi. 130 kilogram plastik kapak toplayan Atatürk İlkokulu 1-C sınıfı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlattığı sıfır atık projesi kapsamında kendi ürettikleri bez çantaları pet şişe toplayanlara hediye olarak dağıtan Şehit Muharrem Yanal Özel Eğitim Meslek Okulu geleceğin çevreci ödülüne layık görüldü. Okullara ve öğrencilere ödülleri Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından verildi. Mansiyon ödüllerinin verilmesinin ardından kategorilerinde birinci olanlara ödülleri verildi. En çevreci resim kategorisinde Metin Seçkin Ortaokulu öğrencisi Bilgehan Verep, en çevreci şiir kategorisinde birinci olan Ömer Osman Akanken de ödüllerini Başkan Vahap Akay’ın elinden aldı. En çevreci fotoğraf kategorisinde birinci olan Selçuk Süren, en çevreci bina kategorisinde birinci olan Erez Apartmanı yönetimi adına Çiğdem Erez’e de ödülleri Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı nedim Yılancı verdi.

EN ÇEVRECİ GAZETE SEÇİLDİ

En çevreci gazete kategorisinde Çerkezköy Haber Gazeteci,  yaptığı çevre haberleri ve çevreye duyarlı duruşu ile ödüle layık görüldü. Çerkezköy Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Gazeteci Şaban Kardeş, ödülü Belediye Başkan yardımcısı Kemal Gümüş’ün elinden aldı. 2000’li yılların başında Çerkezköy’de ilk çevre vakasıyla gazeteciliğe başladığında tanıştığını  belirten Şaban Kardeş “Hemen burada bir varil çıkmıştı. Servisten geçerken insanlar etkilenmişti, hastanelere kaldırıldı. Ben de gazeteci refleksi ile takip ettim. Yıllar önce bu bölgeye gömülen bir varil çıkmıştı. O varil hepimizi zehirlemişti. O gün tanıştım ben çevre katliamıyla” dedi. Termik santral ile ilgili de konuşan Şaban Kardeş “Termik santralle yaşayanları görmek için Yatağan’a gittik. Eyvah dedim benim ülkem nasıl bu hale gelmiş. Yatağan’da gördüklerimizle ürperdik. Bir de Belediye Başkanımız ve Çerkezköy’den sivil toplum kuruluşlarıyla Elbistan’a gittik. Orası terk edilmiş. Eyvah eyvah dedik. Zonguldak Çatalağzı’nı gördüm, kanserli insanları gördüm” dedi.

“YEŞİL BİR ÇERKEZKÖY’DE HUZURLA YAŞAYALIM”

Bu etkinlikte çocukların da olmasının kendisine umut verdiğini söyleyen Kardeş “Çocuklarla çevre aynı kategoride. Eğer bugün çocuklarımıza sahip çıkıyorsak fakat gelecekte onlara iyi bir çevre bırakamayacaksak hiçbir anlamı yok. Çocuklarımızı her türlü kötülükten koruyorsak fakat eğer iyi bir çevre bırakamıyorsak hiçbir anlamı yok. Çerkezköy Belediyesi’ne, çevre bilincine verdiği katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Seçimden önce dile getirdim. Belediyenin güzel uygulamaları var. Yeni doğan çocukları ziyaret ediyorlar. Ben de ‘doğan her çocuk için Çerkezköy’de bire ağaç dikin’ dedim. Ticaret Odası üye sayısı kadar ağaç diksin, biz abone sayımız kadar ağaç dikelim. Yeşil bir Çerkezköy’de huzurla yaşayalım” dedi. En çevreci işletme seçilen YKK firmasına ödülü Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Gümüş verirken, en çevreci okul seçilen Çerkezköy Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile en çevreci proje kategorisinde ödüle layık görülen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş de ödülünü Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram’ın elinden aldı. Çerkezköy Kapalı Pazar Yeri’nde düzenlenen ödül töreni öncesi TEMA Vakfı ve çevre sektöründe faaliyet gösteren firmalar stant açtı. Stantlarda çevre konulu sunumlar yapılırken, katılımcılara çevre ile ilgili çeşitli promosyonlar da dağıtıldı.

Haber/Gülveren ALTUNOĞLU