Şah kartal için arazi çalışması yapılıyor

Kırklareli Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, atmacagiller ailesinin bir üyesi olan şah kartallar için eylem planı başlattı. Kırklareli Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tar

GÜNDEM 7.06.2019 14:37:00 0
Şah kartal için arazi çalışması yapılıyor

Kırklareli Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin Kırmızı Listesi'nde 'duyarlı' kategorisinde bulunan şah kartallar için yürütülen tür eylem planı çalışmaları ile koruma altına alınıyor.

 

RAZİ ÇALIŞMASI YAPILIYOR

 

Kırklareli Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün uhdesinde yapılan Şah Kartal Tür Eylem Planı kapsamında,  şube müdürlüğümüz teknik ekiplerince arazi çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Doğadaki tüm canlılar yaşam döngüsüne sahiptir, aynı zamanda besin zincirinin parçasıdırlar. Canlı yaşamının korunması doğada çeşitliliğe yol açarak dünyamızın güzelleşmesi sağlanır. Doğanın varlığı bizlere huzur ve dinlendirici bir hava vermektedir. Kendimizi dinç ve rahat hissederiz. Bu düzeni sonsuza dek korumamız gerekmektedir" denildi.

 

BOYLARI 92 SANTİME KADAR OLABİLİYOR

 

Şah kartal, oldukça geniş kanat açıklığı ve büyük gövdesiyle kartal türleri içinde en iri olanıdır. Kanat açıklıkları 214 cm, boyları ise 92 cm kadar olabilir. Ergin bireylerin sırt kısmı, siyah ile kahverengi arasında değişen renklerdedir. Ense kısmında pelerine benzeyen beyaz bir benek vardır. Bundan dolayı adını şah kartal ya da imparator kartal olarak almıştır. Baş kısımlarındaysa beyaz benekler bulunur. Karın kısımları sarımsı kahverengidir. Genç bireyler, erginlere göre daha açık renklidir.

 

 

KORUMA ALTINA ALINDI

 

Şah kartal, daha çok ormanlık yerlerde yaşamayı tercih eder. Açık alanlar ve sulak alanlar, başlıca avlanma alanlarıdır. Yuvasını büyük bir şekilde, ağaçların en tepesine yapar. Dişileri yılda iki, bazen üç tane yumurtlar. Kuluçka dönemleri yaklaşık 43-45 gün sürer. Hem anne hem baba kuluçkaya yatar. Yumurtadan ilk çıkan yavru, her zaman avantajlı olur. Bu yavru, diğer yavrulardan daha erken büyümeye başlar. İlk zamanlardan itibaren daha fazla yiyecek yer ve sıklıkla küçük yavruya saldırır. Sonuçta hayatta kalan ilk yavru olur. 60 günlük bir süre sonunda yavru, uçmaya hazır hâle gelir. İlk olarak annesinin yanında uçmaya başlar ve kendi başına avlanacak duruma gelinceye kadar annenin yanında kalır. Avlanırken ilk olarak açık alanların ve orman kenarlarının üzerinde yavaş biçimde uçar. Şah kartalların soyları, çoğu yabani tür gibi tehlike altındadır. Bu türün soyunun tehlike altına girmesinin en büyük nedeni, yaşam alanlarının gittikçe daralmasıdır. Yeniden ağaçlandırma amaçlı orman kesimleri, özellikle yaşlı ormanların tahrip edilmesi, yasa dışı ağaç kesimi, şah kartalların avlarının tarımsal etkenlerden (ilaçlama vb.) dolayı azalması soylarını tehdit eden başlıca olaylardır. Bundan dolayı şah kartalların soyu, Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından “hassas” derecede tehlike altında ilan edilmiş ve şah kartallar koruma altına alınmıştır.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU