Kaya gazı için ilk sondaj başladı

Karayolu ile İstanbul'dan Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine gelen Enerji ve Taabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Lüleburgaz sahasında incelemelerde bulundu.

GÜNDEM 2.06.2019 09:24:00 0
Kaya gazı için ilk sondaj başladı

Burada bulunan Çeşmekolu 2 adlı kuyuda ilk sondaja start veren Bakan Dönmez, ardından yaptığı açıklamada “İlk startı da verdik. Bu kuyunun diğer kuyulardan farkı şu, ankonvansiyonel dediğimiz klasik olmayan yeni teknolojiiyi burada kullanacağız. Ağırlıklı olarak bu teknoloji ilk ABD'de kullanıldı, şimdi Türkiye'de de kullanmaya başladık. Burası tam ankonvansiyonel nitelikte bir teknolojiyle yapılıyor. Yaklaşık 5 bin metre kadar ineceğiz, bu havzada bu derinliğe hemen hemen ilk defa iniyoruz” dedi.

 

KAYA GAZI POTANSİYELİ TESPİT EDİLDİ

 

İncelemelerinin ardından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Trakya Bölge Müdürlüğü tesislerindeki iftar programına katılan Enerji ve Taabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, burada yaptığı açıklamada “Arkadaşlarım sismik yaptığı analizlerde, derinde kaya gazı potansiyelinin olduğunu tespit ettiler. Şimdi ilk sondajla, önümüzde 160 günlük iş programımız var, onu tamamladığımızda olup olmadığını görmüş olacağız, arkadaşlar ümitli, ben de ümitli olmak istiyorum” dedi.

 

“BU ÇILGINLIKLARINDAN VAZGEÇSİNLER”

 

Akdeniz’de Türkiye’nin yaptığı aramalarla ilgili de konuşan Bakan Dönmez “Akdeniz'de kirli hesapları olanlar, bölge dışı aktörlerin arkasına saklanarak bir oldu bittiyle Kıbrıs Türklerinin hakkına göz dikenler, bu çılgınlıklarından şimdiden vazgeçsinler. Türkiye, Kıbrıs Türkünün ezilmesine dün nasıl seyirci kalmadıysa bugün de eli kolu bağlı tribünden seyretmeyecek. Aranamaz denilen yerleri arıyor, yok denilen yerlerdeki rezervleri keşfediyorsunuz. Millet olarak hep ne diyoruz, 'Biz bitti demeden bitmez.' Milli Enerji ve Maden Politikamızı ilan ettiğimiz günden bu yana enerji ve tabii kaynakların her alanında büyük yatırımlar yaptık, çok dikkat çekici sonuçlar aldık. Bağımsız Enerji Güçlü Türkiye' diyerek giriştiğimiz hidrokarbon arama ve üretim mücadelemiz de hem karada hem denizde tüm hızıyla ilerliyor. Yerli insan gücümüze ve yerli mühendislerimize olan yüksek güvenimizin sonuçlarını, başarılı sondaj operasyonları ve yeni keşiflerle alıyoruz” dedi.

 

 

“KARARLILIKLA YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ”

 

Daha büyük keşifler için de büyük bir motivasyon ve kararlılıkla yola devam ettiklerini söyleyen Bakan Dönmez “Bu keşiflerle ekonomimize yaklaşık 700 milyon dolar katkı sağlamış olacağız. Özellikle Diyarbakır Mermer-1 adlı kuyumuzda başarıyla gerçekleştirdiğimiz hidrolik çatlatma yöntemi hem teknolojik yeterliliğimizi hem de sizlerin operasyonel kabiliyetini göstermesi açısından ayrı bir öneme sahip” dedi.

 

“ÇATLATMA OPERASYONLARI DEVAM EDECEK”

 

2019'da da çatlatma operasyonlarının devam edeceğini söyleyen Dönmez “Diyarbakır'da Gözalan ve Batı Bostanpınar, Trakya'da ise Çeşmekolu kuyularında çatlatma operasyonu planlıyoruz. Bunlarla birlikte yine bu yıl, arama sahalarında akışkanlık sağlayarak üretime kazandırmak, üretim sahalarında ise kurtarım faktörünü artırmak amacıyla daha önceden sondajı yapılmış ve çatlatma yapılacak olan kuyuları belirledik. Bu kapsamda Batman Bölgesinde Çalışkan, Derin Kastel ve Doluçanak sahalarında, Adıyaman'da Karakuş ve Batı Gökçe sahalarında, Trakya'da ise Güney Karaçalı, Batı Değirmenköy, Batı Mesutlu sahalarında çatlatma operasyonu gerçekleştireceğiz” dedi.

 

110'UN ÜZERİNDE KUYUDA DOĞAL GAZ ÜRETİMİ DEVAM EDİYOR

 

Dönmez, uzun yıllardır üretimde olan Batı Raman sahasında kurtarım faktörünü artırmak amacıyla 4 kuyuda özel yöntemle çatlatma çalışmalarını da bu dönemde başlatacaklarını söyledi.  Çalışmaların katkısıyla Türkiye Petrolleri'nin 2018'de günlük petrol üretimini 43 bin 500 varilin üzerine çıkararak son 17 yılın en yüksek yurt içi üretim rakamına ulaştığını kaydeden Dönmez, 2018'de yurt içi petrol üretiminde son 17 yılın rekorunun kırıldığını dile getirerek “2019'da ise günlük ortalama petrol üretimimiz yaklaşık 46 bin varil civarında devam ediyor. Yani her geçen gün daha fazla üretiyor, ülkemize daha fazla katkı sağlıyoruz. Bugün itibarıyla, Türkiye Petrolleri eliyle bin 220 kuyuda petrol, 113 kuyuda ise doğal gaz üretimini gerçekleştiriyoruz.  Özel sektörümüz de 252 kuyuda ham petrol üreterek milletimizin kullanımına sunuyor. Doğal gaz tarafında ise 110'un üzerinde kuyuda doğal gaz üretimi devam ediyor. 2019'un ilk 3 ayında özel ve kamu ham petrol üretimimiz 4,8 milyon varil olarak gerçekleşti. Doğal gaz üretiminde ise yüzde 33'lük bir artışla 134,5 milyon metreküpe ulaştık. Son yılların ortalamasına baktığımızda petrol doğalgaz ve kısmen kömür ithalatına 40 milyar dolarlık bedel ödüyoruz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU