Kanola bu yıl da verimini artıracak

Sarı altın çiçek olarak kabul edilen kanolanın ekimi Trakya'da her geçen yıl artıyor. Masrafı az, kazancı fazla olan kanolanın ekim alanını artırdığını belirten Edirne Ziraat Odası Başkan?

GÜNDEM 30.05.2019 15:44:00 0
Kanola bu yıl da verimini artıracak

Edirne Ticaret Borsası'nın da bitkiyi alması nedeniyle, kanalonun ekim alanları Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde her geçen yıl artıyor.

 

30 BİN DEKARA ÇIKTI

 

Kanolanın Trakya toprakları için uygun olduğunu, ayçiçeği gibi ilaçlama ve suyu sevmediğini söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, alternatif tarım arayışına giren çiftçinin geçtiğimiz yıl 11 bin dönüm ektiği kanolayı bu yıl 30 bin dekara çıkardığını belirtti. Arabacı “Masrafı az, kazancı fazla olan kanola ekim alanı arttı. Ayçiçeğine rakip olan kanolanın bu yıl da verimini artırıp önümüzdeki yıl ayçiçeğine rakip olacağını söyleyebiliriz. Kanola ekiminin artışı geçtiğimiz yıla oranla bu yıl 3 kat oldu. Kayıtlı olarak geçen yıl Edirne genelinde 11 bin dekar ekilen kanola bu yıl 30 bin dekar oldu. Çiftçi olarak geçen yıl bir arayışa girdik ne ekebiliriz diye. Alternatif olarak kanola ektik. Geçen yıl ekiminden iyi verim alındı, Edirne Ticaret Borsası da  iyi ücrete aldı. Sadece 2 fabrika sahibi değil, borsa da almaya başlayınca çiftçimiz de pazar sıkıntısı yaşanmayacağını görünce, geçtiğimiz yıl verimlerin iyi olmasından dolayı bu yıl ekimi arttı” dedi. Arabacı, önümüzdeki ay hasada başlayacaklarını dile getirdi.

 

TEKİRDAĞ'DA YÜZDE 30 ARTTI

 

Ayçiçeğine alternatif olarak kanola ekiminin geçen yıla göre Tekirdağ genelinde yüzde 30 artarak 50 bin dekara çıktığını belirten Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı de “Toprağın bu yıl yağış almasıyla, toprağın işlenmesinin kolaylaşması kanola ekimini artırdı. Verimi yüksek olan kanola, ayçiçeğin alternatifi oldu. Bu yıl yağışın fazla olması nedeniyle toprağın tavında oluşu kanola ekimini artırdı. Büyük traktör ve ekipmanlara gerek kalmadan çok sayıda üretici geçtiğimiz yıla oranla kanola ekimini yüzde 30 artırdı. Tekirdağ'da resmi olarak baktığımızda 50 bin dekar kanola ekimi gerçekleştirildi” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ