Trakya'da ilk kez kuşkonmaz ekildi

Trakya bölgesinde ilk kez kuşkonmaz bitkisinin ekimi yapıldı. Keşan'a bağlı Yeniceçiftlik köyündeki 10 dönümlük tarlaya sözleşmeli ekim modeliyle kuşkonmaz ekildi. Ekim dolayısıyla düzenlenen

GÜNDEM 22.05.2019 17:07:00 0
Trakya

DEĞERLİ BİR ÜRÜN

 

Ekimi yapacak olan firmanın sahibi Arman Badur, Trakya’da ilk defa bir üreticimiz ile kuşkonmaz fidesi diktiklerini belirterek “Türkiye’de yıllık yaklaşık 300 ton üretim var. Her sene gelişmekte olan bir taze kuşkonmaz pazarı mevcut. Bunun ihracat potansiyeli de ciddi anlamda yüksek. O yüzden gittikçe de gelişeceğini düşünüyoruz. 3-4 yıl içinde Türkiye’de çok kısa zamanda 2 bin hektar kuşkonmaza ulaşacağımızı öngörüyoruz. Bitki ekiminin, kademeli ürün alınabilmesi için değişik yerlere yapılması gerekiyor. Kuşkonmaz değerli bir ürün. Değerli olmasının sebebi de maliyetinin yüksek olması. Maliyeti nispetindeki bir kar oranı olacağını düşünürsek birçok tarımsal ürüne göre katma değeri daha yüksek” dedi.

 

“ÜRETİMDE PATLAMA OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

 

Avrupa’da 350 bin ton taze üretim ve tüketim olduğunu belirten Badur “Şu anda Türkiye’de 300 ton üretiliyor. Türkiye’deki tüm meyve ve sebze üretiminin tüm Avrupa’nın yüzde 75’ine eşit olduğunu düşünürseniz, Türkiye’nin burada misliyle üretim yapıyor olması gerekiyor. Türkiye her kalemde varken kuşkonmazda yok. Dolayısıyla işin doğası gereği kuşkonmaz üretiminin patlama yapacağını düşünüyorum” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ