Tekirdağlı 100 genç, 19 Mayıs'ı Samsun'da kutladı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'da milli mücadele ateşini yakışının 100. yıl dönümünde Tekirdağ'ın 11 ilçesinden 100 genci Samsu

GÜNDEM 20.05.2019 14:39:00 0
Tekirdağlı 100 genç, 19 Mayıs

100 genç Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin nezaretinde 3 otobüs ile Samsun'a gitti. Tekirdağlı 100 genç, 19 Mayıs’ı Samsun’da coşkulu bir şekilde kutlarken, kentteki müze ve önemli yerleri de ziyaret etti.

 

İLK DURAK TARİHİ BANDIRMA VAPURU

 

Tekirdağlı kafilenin ilk durağı Bandırma Gemisi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi oldu. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun'a götüren Bandırma Vapuru’nu ziyaret eden Tekirdağlı kafile, Bandırma Vapuru'nda bulunan, Milli Mücadele dönemine ait eşyalar ve balmumu heykelleri de ilgiyle inceledi.

 

SAMSUN GAZİ EVİNİ ZİYARET ETTİLER

 

Bandırma Vapuru'nda tarihsel bilgiler edinerek duygulu anlar yaşayan Tekirdağlı kafile, Samsun Gazi Evi'ni de ziyaret eden müze yetkililerinden bilgiler aldı. Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ilk gidişinde kaldığı, vaktiyle Mantıka Palas ismiyle otel olarak faaliyet gösteren ve 1940 yılında müze haline getirilerek ziyarete açılan tarihi binada bulunan Atatürk'e, Kurtuluş Savaşı'na ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait fotoğrafları, önemli tarihsel belgeleri, dönemin gazetelerini, Atatürk'e ait giysi ve şahsi eşyalar ile balmumu heykelleri ilgiyle inceleyen kafile, Mustafa Kemal Atatürk'ü liderlik özelliklerinin yanı sıra günlük yaşamı hakkında da bilgiler edindi.

 

 

SAMSUN’UN DEĞİŞİMİ HAKKINDA BİLGİ ALDILAR

 

Samsun Kent Müzesi’ni de ziyaret eden kafile, Samsun'da ilk çağlardan itibaren hüküm süren medeniyet ve devletlerden günümüze ulaşan kültür varlıklarının ve tarihi eserlerin yer aldığı müzede, Samsun'un binlerce yıllık tarihinde gerçekleşen değişim ve dönüşüm hakkında bilgiler edindiler. Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan, Atatürk'ün şahlanmış atıyla birlikte tasvir edildiği ve kentin simgesi haline gelen anıtı da ziyaret ederek hatıra fotoğrafı çektiren kafilenin, müze ziyaretlerindeki son durağı Samsun Panorama Dijital Gösterim Merkezi oldu. Panorama Dijital Gösterim Merkezi’ni ziyaret eden kafile, tesis bünyesinde bulunan seyir terasından Samsun sahil şeridi ve Karadeniz manzarasını seyretti. Daha sonra gösterim merkezinde Türk Tarihini, 15 dakikalık bir film içerisinde 360 derecelik sinema perdesinden gerçeklik hissi uyandıran bir animasyon ile izleyen kafile, yine aynı tesis içerisinde yer alan Milli Mücadele dönemine ait canlandırma bölümlerini de ziyaret etti.

 

GENÇLİK YÜRÜYÜŞÜNE KATILDILAR

 

Müze ziyaretlerinin ardından Tekirdağlı kafile Samsun'un Atakum ilçesinde sahil yolunda 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen gençlik yürüyüşüne katıldı.

 

 

BİR DÖNÜM NOKTASIDIR

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “100. Yılda 100 Genç” etkinliğiyle ilgili yaptığı açıklamada “Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'da Milli Mücadeleyi başlatmamış olsa Kurtuluş Savaşı da olmazdı, Cumhuriyet de kazanılmazdı. 19 Mayıs bunun için tarihimizde bir dönüm noktasıdır. Böylesine önemli bir günün 100. yıl dönümünde geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimize 19 Mayısı, Milli Mücadeleyi ve Cumhuriyetimizin nasıl kurulduğunu en iyi şekilde göstermeyi kendimize görev edindik. Bunun da en iyi yolu, gençlerimizin Samsun'a giderek şanlı tarihimizi yerinde öğrenmesiydi. Samsun'a gönderdiğimiz 100. gencimiz, Ata'mızdan 100. yıl sonra büyük bir heyecan ve coşku ile etkinliklere katıldılar ve ziyaretler gerçekleştirdiler. Biz de Büyükşehir Belediyesi yönetimi olarak onların heyecan ve coşkusuna ortak olduk” dedi. Albayrak, Cumhuriyet nesilleri olarak Atatürk’ten devraldıkları bu büyük mirası korumaya, yaşatmaya devam edeceklerini ve gelecek nesillere emanet edeceklerini söyledi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU