'Buğday' temalı jüri karma sergisi açıldı

Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen "Buğday" temalı jürili karma sergi, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde sanatseverlerle bulu?

GÜNDEM 17.05.2019 16:45:00 0
 

Sergide gıda kaynakları içinde birinci sırada yer alan ve insanlık tarihinin şekillenmesinde büyük öneme sahip “buğday” motifi yeniden canlandırılırken, birbirinden farklı eserlerin gösterildiği sergi, öğrenciler ve sanatseverler tarafından büyük beğeni kazandı.

 

58 ESER YER ALDI

 

Türkiye’deki 24 üniversiteden, güzel sanatlar alanında çalışan akademisyen ve öğrencilerin özgün eserlerinden oluşan sergide farklı tekniklerin bir arada kullanılarak oluşturulduğu 58 eser yer aldı. Küratörlüğünü Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulundan Öğr. Gör. Ceren Baykan, Öğr. Gör. Gürkan Uzunköprü, Öğr. Gör. Candan Yaraş ve Öğr. Gör. Hakan Akıncı’nın üstlendiği karma sergiye başvuran 88 eserden 58’i, seçici kurul üyeleri tarafından sergilenmeye değer görüldü. Sanatçılar, eserlerinde insanın buğday ile olan etkileşimine, doğa ve toprak ile olan ilişkisine odaklanarak bolluğun, bereketin, emeğin, yaşamın sembolü buğdayı, tarihsel serüvenini ve insan hayatındaki yerini kendi perspektifinden sundu.

 

HAYATIMIZDA ÖNEMLİ BİR YERİ VAR

 

Trakya Üniversitesi'nde bir ilke imza attıklarını belirten Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Semiha Kartal “Bazen düşünürken, konuşurken ve bir ürün ortaya koyarken geleneğimizden, kültürümüzden beslenerek bir şeyler yapmamız gerekiyor. Açtığımız sergide gerek yaşamımızda gerekse de kültürel hayatımızda önemli bir yeri olan bir objenin odağında duruyoruz. Sofralarımızdan, türkülerimize yüzyıllardır bir geleneğin değişmez objesi olan buğday… Yaşamımızı bile biçimlendiren, şekil veren, insanın toprakla olan ilişkisini yansıtan önemli bir obje... İnsanın beslenmesinde ve enerji ihtiyacının karşılanmasında karşımıza çıkan temel bir besin… Tarih boyunca ekmek en besleyici gıdalar sınıfında yer almış ve insanlığın kutsal besini olarak belleğine kazınmış. Bunların yanı sıra emeğin, alın terinin, bereketin ve bolluğun sembolü olmuş bir kaynak. Yaklaşık 14.000 yıl önce Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde başlayan insan buğday ilişkisi bugün de büyük bir önem taşımaktadır. Mezopotamya’da başlayan insan buğday birlikteliği Trakya topraklarını geçerek insanın ulaştığı her yere gitmiştir” dedi.

 

Haber / Yakup KARATEPE