Özel çocuklar için bilgilendirme semineri

Çerkezköy Müjgan - Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi Okulu'nda "Veli Bilgilendirme Semineri" düzenlendi. Dün saat 9:30'da düzenlenen seminerde engelli ve engelli ailelerine sağlanan haklarla ilgili bilgi

GÜNDEM 14.05.2019 13:37:00 0
Özel çocuklar için bilgilendirme semineri

Çerkezköy Müjgan - Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi Okulu Konferans Salonu'nda düzenlenen Veli Bilgilendirme Semineri'nde konuşmacı olarak, Çerkezköy Ram Müdürü Zeliha Doğanakça, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Polisi Fethi Geyik, Avukat Seda Akman ve Psikiyatrist Uzm. Dr. Ufuk Çalışkan yer aldı. Eğitim seminerine ise Çerkezköy Müjgan - Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi Okulu Müdür Yardımcısı Alpay Dülger ile birlikte çok sayıda veli katıldı.

 

ENGELLİ VE ENGELLİ AİLELERİNE SAĞLANAN HAKLAR

 

Veli Bilgilendirme Semineri'nde ilk konuşmayı yapan Çerkezköy Ram Müdürü Zeliha Doğanakça, Engelli ve engelli ailelerine sağlanan haklarla ilgili bilgilendirmede bulundu. Zeliha Doğanakça, "Engelli çocuğu olan kamu, özel sektör çalışanları ve serbest çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanır. Engel oranı değişikliğinde ilgili vergi dairesine bildirim zorunluluğu vardır. Eğer rapor süreli ise her rapor değişiminde de bildirilmelidir" dedi. Engelli aylığı ile ilgilide bilgi veren Doğanakça, "1 Ocak ayı itibari ile yüzde 40-69 arası engelli aylığı 480,22 TL. Yüzde 70 ve üstü engelli aylığı 720,33 TL. Bakım maaşının bağlanması için ise kişi başına düşen gelirin bin 219,35 TL altında olması gerekiyor. Yine engelli maaşının bağlanması için kişi başına düşen gelirin 609,67 TL altında olması gerekiyor" dedi.

 

"ENGELLİ BİR BİREYİN ALDIĞI MAAŞ HACZEDİLEMEZ"

 

Vakıf Aylığı ile ilgili konuşan Doğanakça, "Vakıflar Genel Müdürlüğünce 18 yaşını dolduran yüzde 40 ve üzeri engelli olup hiçbir ad altında maaş almayanlardan gerekli şartları taşıyanlara aylık bağlanır" ifadelerine yer verdi. Engelli  maaşları ve haciz edilmesi konusunda bilgi veren Doğanakça, "Engelli bireyin aldığı sosyal yardım kapsamındaki maaşlar haczedilemez. Kişi kendi aldığı engelli maaşını isteyerek de olsa haczettiremez." şeklinde konuştu.

 

 

"ÖNCELİKLE KAVRAMLARI ÖĞRENMESİ GEREKİYOR"

 

Özel Eğitim Hakları konusuna da değinen Zeliha Doğanakça, "Alınan engellilik raporuyla özel eğitim alması gerektiği belirtilen engelli çocuk için engel oranı en az yüzde 20 olması şartı ile Rehberlik Araştırma Merkezleri'nin değerlendirmesi sonucu özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden özel eğitim hizmeti alabilirler" dedi. Özel Eğitim Sınıfında eğitim alan her çocuğun ayrı ayrı bir planlaması olduğunu belirten Donakça, "Veliler hemen çocukların okuma yazma öğrenmesini istiyor. Fakat bunun için öncelikle çocuğa kavramları öğretmeliyiz. Önce yemek yemesini kuralları öğretmeliyiz. Hepsi zamanla ve adım adım olmalı" sözlerine yer verdi. 18 Yaşını dolduran engelliler için Vasi Kararının çıkarılması ve SGK ile ilgili işlemlerin yapılması gerektiğini kaydeden Zeliha Doğanakça Belediyelerin de engelliler için sunduğu hizmetlerin olduğunu ve bunun için belediyelerin Engelli Sağlık Hizmetleri'ne kayıt yaptırılması gerektiğini kaydetti.

 

 

ÇİÇEK TAKDİM ETTİ

 

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Çerkezköy Ram Müdürü Zeliha Doğanakça'ya Çerkezköy Müjgan - Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi Okulu Müdür Yardımcısı Alpay Dülger tarafından çiçek takdim edildi.

 

TEKNOLOJİYE ÇOK DİKKAT EDİN!

 

Çerkezköy Ram Müdürü Zeliha Doğanakça tarafından yapılan bilgilendirmenin ardından, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Polisi Fethi Geyik konuştu. Çocuklar için öncelikle teknolojiye dikkat edilmesi gerektiğini ve teknolojinin zamanın vebası olduğunu vurgulayan Geyik, " Dikkat etmeniz gereken iki önemli madde var bunlar; evdeki davranışlarınız ve teknoloji. Çocukların tabletten, internetten, telefondan izledikleri içeriklere çok dikkat edilmesi gerekiyor. Aile olarak denetimli bir şekilde izlemesini sağlamanız gerekiyor. Çocuğun neyi izlediği algısında oluşacak olan durum açısında çok önemli. Ona zarar verecek veya yanlış yönlendirecek içeriklerden uzak tutmalısınız. Tamamen yasaklamayın, doğru ve ona zarar vermeyecek fayda sağlayacak içerikler izlemesini sağlayın. Gerekirse onunla birlikte izleyin. Çocuklarınızı bir kuş gibi düşünün, çok fazla sıkarsanız ölür, bırakırsanız uçar gider, bunu ayarlamanız gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

 

ÇOCUKLAR BİR AYNADIR

 

Velilerin sorularını yanıtlayarak, sözlerine devam eden Çocuk Polisi Fethi Geyik, "Çocuklar bir aynadır. Evde yaşanan problemleri gören çocuklar dışarıda da bu problemlerin yaşanmasını normal karşılar. Çocuklarınıza sarılın. Hiç bir şey yokken, durup dururken bile onlara sarılın onları öpün. Bu tüm problemleri çözer. Özel ve farklı olduğunu çocuklarınıza hissettirmeyin. Yanında yaptığınız hal ve hareketleriniz çok önemli" şeklinde konuştu.  Konuşmasının ardından Çerkezköy Müjgan - Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi Okulu Müdür Yardımcısı Alpay Dülger, Çocuk Polisi Fethi Geyik'e çiçek takdim etti. Veli Bilgilendirme Semineri Avukat Seda Akman ve Psikiyatrist Uzm. Dr. Ufuk Çalışkan'ın bilgilendirme yapmasıyla devam etti.

 

Haber / Özge MERİÇ