"Marmara Denizi bize artık yüzünü kızartıyor"

Yılda birkaç kez yaşanan 'kırmızı gelgit' ile yine turuncuya boyanan Tekirdağ sahili havadan görüntülendi. Marmara Denizi'ndeki kirliliğin en önemli göstergesi olan kırmızı gelgit ile ilgili konuşa

GÜNDEM 13.05.2019 17:37:00 0
"Marmara Denizi bize artık yüzünü kızartıyor"

Türk Hava Kurumu (THK) Tekirdağ Sportif Havacılık Kulübü eğitmeni olan Kadir Aksoy, yamaç paraşütü açısından popüler yerlerden biri olan  Şarköy Uçmakdere ve Ganos Tepesi'nden uçuşlar yapıyor. Son uçuşu sırasında Marmara Denizi’nin Tekirdağ sahillerindeki kırmızı gelgiti de görüntüleyen Aksoy, bölgede yamaç paraşütü eğitmeni olması nedeniyle sürekli olarak paraşütle atlayış yaptığını ifade etti. Aksoy, "İlginç bir görsel oluşturan böyle bir manzaraya karşı kayıtsız kalamadım ve görüntüledim. Ne olduğu konusunda bir bilgim yok. Bu durum sahil boyunca devam ediyor" diye konuştu.

 

YILDA BİRKAÇ KEZ TEKRARLANIYOR

 

Marmara Denizi'nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmezi (MAREM) Projesi Lideri Hidrobiyolog Levent Artüz, turuncu görüntünün 'red tide' (kırmızı gelgit) olarak adlandırılan bir reaksiyon olayı olduğunu ve yılda birkaç kez tekrarladığını söyledi. Artüz, 1980'lerden sonra oluşan bu durumun, kirliliğin en direkt göstergesi olduğunu belirterek "Marmara Denizi artık bize yüzünü kızartıyor" sözlerine yer verdi.

 

'RED TİDE' KIRMIZI GELGİT

 

Hidrobiyolog Levent Artüz, "Bu biyolojik oluşum, genellikle ilkbahar ayları sonu veya yaz aylarında sıcak sularda görülüyor. Çoğunlukla bazı canlı türlerinin sürü halinde hareket etmesi nedeniyle oluşuyor. Bu sürüler bulundukları suya kırmızı bir renk veren ve zaman zaman öldürücü bir etkiye de sahip olan toksin salgılıyorlar. Bu toksinlerin yoğunluğuna göre su renk değiştiriyor" dedi.

 

Haber / Ruşa ELMA