Kalite ve Strateji Ekseninde Planlama konferansı düzenlendi

Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Girişimcilik Topluluğu tarafından organize edilen Üniversitelerde Kalite ve Strateji Ekseninde Planlama Konferansı Balkan Kongre Merkezi'

GÜNDEM 13.05.2019 17:15:00 0
Kalite ve Strateji Ekseninde Planlama konferansı düzenlendi

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansa Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Fenerbahçe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu ile dekanlar, müdürler ve çok sayıda akademisyen katıldı.

 

"ÖNEMLİ ADIMLAR ATMA HEDEFİNDEYİZ"

 

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesinin ardından açılış konuşmasını yapan Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mahmut Güler, 21. Yüzyılda da kalite, strateji, planlamanın önemini koruyarak devam edeceğini söyledi. Dünyada ve Türkiye’de planlama ve stratejinin modern anlamda başlangıcı ve kullanımı hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Güler "1980’li yıllardan sonra refah devlet anlayışından yeni bir liberal dünya düzenine geçişte 5 yıllık planların yeterli olmadığı görüldü. Bunun üzerine sektörel düzeye kadar inen stratejik planlar yapılmaya başlandı. Bu planlarında birbirleriyle bağlantılı ve hiyerarşik düzen içerisinde olması gerekiyor. 2006 yılından itibaren Üniversitemizin de içinde bulunduğu kamu kurumları stratejik planlarını yaparak yürürlüğe koydu. ‘Neredeyiz ve nerede olmak istiyoruz?’ sorularını sorarak planlama hazırlanır. Planlamanın tümüne baktığımızda amaç hedef kaliteye ulaşmaktır. Bu döngüyü de kontrol edip planlıyorsak ve çıktıları da düzeltebiliyorsak başarılı bir süreç geçirdiğimizi kabul ederiz. YÖKAK’ın uyguladığı kalite elçilerini biz üniversite olarak 2 yıldır uyguluyoruz. Her birimimizde kalite sorumlularımız var. Daha iyi ve kaliteli hizmeti nasıl verebileceğimiz arayışı içerisindeyiz. Bugün bu konferansımızla siz değerli katılımcıların değerli birikim ve tecrübelerinden yararlanarak önemli adımlar atma hedefindeyiz" sözlerine yer verdi.

 

 

YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU İLE KALİTE ANLAYIŞINDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne ve Trakya Üniversitesi hakkında bilgiler verdi. Ardından konuşan YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Türkiye’de kalite süreçlerinin 2000’li yıllarda başladığını fakat doğru planlamanın gerçekleşmemesi sebebiyle netice alınamadığını belirtti. 2017’de bağımsız bir kurul olan Yükseköğretim Kalite Kurulunun kurulmasıyla kalite anlayışında önemli adımlar atılmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Elmas "Yükseköğretimde amaç, kompleks ve hızlı değişen dünyaya ayak uyduracak mesleki ve etik açıdan yüksek bilgi, beceri ve yetkinlikte mezunlar yetiştirmek, AR-GE çıktılarını sayı ve nitelik olarak artırmak, bilişim destekli çevik yönetim ve performanstır. 2010’lu yıllardan sonra insanın uyum yeteneği ve teknoloji arasında fark açılmaya başladı. Üniversitelerde kaçınılmaz olarak da bu farkın kapanması için çalışıyorlar. Bu farkın kapanması için iki yol var: Birincisi, herkese yetkinlik kazandırmak; ikincisi, çevik liderlik yönetimidir. Bu iki yöntem uygulanmazsa maalesef dünya farklı bir yere gider, siz farklı bir yere. Yakın gelecekte yükseköğretimin online öğrenme, diploma yerine kısaltılmış kurslar, önceki öğrenmelerin tanınması ve ortaklıklar şeklinde evrilmesi ön görülüyor. Artık insanlara kendi mesleklerinin dışında bireysel beceriler ve insanı insan yapan değerler de eğitim içerisinde öğretilmeye çalışılıyor. Peki Türkiye’de bu süreç nasıl ilerliyor? Avrupa Yeterlilikler Çerçevelerinin yanı sıra Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi, Alana Özgü Yeterlilikler programlarını hazırladık ama maalesef uygulanamıyor çünkü karmaşık geliyor. İşin özü, eğitim aldığı bölümde kazanacağı bilgi ve becerilerin dışında öğrenciye küresel rekabete hazırlayacak yetkinlik kazandırmasıdır. Peki biz ne yapabiliriz? Akreditasyonun kalbi olan öğrenme çıktılarını buna uygun olarak güncellemek gerekir. Küresel ve bireysel alanda bilgi, beceri ve yetkinliklerini artırmak için alan eğitimi dışında en az yüzde 25 esnek seçmeli dersler konulabilir ve buna uygun öğrenme ortamları oluşturulabilir" sözlerine yer verdi.

 

ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Başkan Prof. Dr. Muzaffer Elmas konuşmasının ikinci bölümünde Yükseköğretim Kalite Kurulunun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın oturum başkanı ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Fenerbahçe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu ile Medipol Üniversitesi'nden Prof. Dr. Recep Öztürk’ün panelist olduğu Kalite ve Strateji Ekseninde Üniversite Deneyimleri isimli oturum yapıldı. Öğleden sonraki oturumlarda ilk olarak Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ruşen Keleş’in başkanlığında ve Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemal Görmez, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Prof. Dr. Menaf Turan, Doğu Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Deniz İşçioğlu ve Doç. Dr. Ersun İşçioğlu ile Ankara Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Ozan Zengin’in panelist olarak katıldığı “Üniversitelerden Planlama Süreci” adlı panel düzenlendi. Ardından Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mahmut Güler’in oturum başkanlığında Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şahamet Bülbül, Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erkan Işığıçok, İstanbul Kültür Üniversitesi'nden Prof. Dr. Uğur Yozgat’ın panelist olarak katıldığı Yükseköğretimde Kalite Süreci adlı panel düzenlendi.

 

Haber / Yakup KARATEPE