40 yıldır balıkçılık yaparak geçimini sağlıyor

Marmara Ereğlisi'nde yaşayan ve 1 çocuğu ile birlikte 3 torunu olan Fatma Özmen, geçimini 40 yıldır açıldığı Marmara Denizi'nde balıkçılık ve balık ağları örerek sağlıyor. Birlikte bal?

GÜNDEM 12.05.2019 12:54:00 0
40 yıldır balıkçılık yaparak geçimini sağlıyor

Marmara Ereğlisi'nde yaşayan 71 yaşındaki Fatma Özmen, 40 yıldır denize açılarak balık tutuyor, ağ örerek geçimini sağlıyor.

 

"ÇOCUĞUMUN BABA MESLEĞİ, MECBURİYETTEN YAPIYORUZ"

 

Eşi ve oğlu ile 40 yıldır balıkçılık yaptığını belirten Fatma Özmen, "Balıkçılığı rahmetli eşimden öğrendim. Onu kaybettikten sonra tek başına denize açılmadım, oğlumla birlikte gidiyorum. Balıkçılık zor bir meslek. Sabah saat 08.00'de denize açılıyorum akşam saat 20.00'de eve döndüğüm zamanlar oluyor. Boş zamanlarımda ise daha  çok ağ örüp, onarımlarını yapıyorum" sözlerine yer verdi. Balıkçılığı geçimlerini sağlamak için mecburiyetten yaptığını ifade eden Özmen, "İşimden memnum değilim ama çocuğumun baba mesleği. Mecburiyetten yapıyoruz. Oğlumun okumasını çok istedim fakat okumadı. 'İlla ki de balıkçı olacağım' dedi ve babasının mesleğini devam ettirdi. Oğluma destek olayım diye mecbur bu işi yapıyorum. Oğlum kirada, kızımın biri İstanbul'da üniversite okuyor. Yaz kış demeden her gün çalışıyorum. Kışın denize çıkmadığım zaman evde ağ yapıyorum. Hava güzel olduğu zaman motorda da yardım ediyorum oğluma" şeklinde konuştu. Balıkçı ağlarına en büyük zararı yunusların verdiğini anlatan Fatma Özmen, "Yırtık ağlara yama yapılıyor. Denizden pislik, taş, bazen köpek balığı ve yunus çıkıyor. Ağları daha çok bunlar yırtıyor. Özellikle büyük balıklar ağdaki küçük balıkları yemek için ağları koparıyorlar. Bu yüzden yırtılan ağları tamir ediyorum. Tamir yapmadan olmuyor" şeklinde konuştu.

 

Haber / Özge MERİÇ