Bilirkişi heyeti, termik santral alanında keşif yaptı

Çerkezköy, Kapaklı, Pınarça sınırlarında projelendirilen Çerkezköy Termik Santrali projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin Şubat ayında sonlandırılmasına rağmen, planlarda al

GÜNDEM 8.05.2019 16:27:00 0
Bilirkişi heyeti, termik santral alanında keşif yaptı

Yaklaşık 2 yıldır termik santral projesiyle mücadele ettiklerini belirten TEMA Vakfı Çerkezköy Sorumlusu Nilüfer Ceylan “ÇED süreci 7 Şubat’ta sonlandırıldı, ancak termik santral projesinin uygulanacağı alan tarım ve orman arazisi vasfından çıkartılıp enerji üretim alanı olarak çevre düzen planında işlenmişti. Bu günkü bilir kişi heyeti bu konuda açtığımız davanın keşfini yapmak için burada. Madem ÇED süreci sonlandırıldı bu projeden vazgeçildi bir sonraki dönemlerde yine aynı projelerle karşılaşmamak için alanın tekrar tarım ve orman arazisi yani özüne tekrar döndürülmesini istiyoruz” dedi. Tekirdağ Barosu Başkanı Sedat Tekneci de burada kurulacak termik santralin büyük bir çevre kirliliği yaratacağını ve bunun da insan sağlığı açısında büyük sorun yaratacağını belirterek “Avukatlar Kanunu bize insan haklarını savunmak gibi bir sorumluluk yüklemiştir. Biz de bu sorumluluk bilinciyle davamızı açtık. Bunun keşif yapılacaktı aslında ama gerek askeri tatbikat olması, gerek yoğun yağmur yağması nedeniyle araziye gidilemeyeceği nedeniyle keşfin fiilen yeri görülemeden tespiti yapıldı. Keşfin amacı bizzat yerinde görmektir. Bunun değerlendirmesini ve itirazını biz baro ve taraflar olarak yapacağız. Tabi buradaki keşfin usulüne uygun olup olmaması çok önemli. Ama asıl termik santralin buraya yapılmaması bizim için çok önemli. Bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

 

‘TERMİK SANTRALDEN VAZGEÇİLMİŞTİR’ DİYE BİR YAZI YOK

 

Trakya Platformu temsilcisi Avukat Gülşen Tufan da “Yatırımlar tabi olmalıdır ama yatırım doğru yerde doğru şekilde yapılmalıdır. Buradaki yaşam kömürlü termik santral için uygun değildir. Bunları söylüyoruz ve burada doğal değerlerin korunmasının yanında hukuki değerler ve biliminde korunmasını amaçlıyoruz” dedi. Mahkeme dosyasında ‘Termik santralden vazgeçilmiştir’ diye bir yazının olmadığını kaydeden Tufan, “Milletvekili Mustafa Yel'den rica ediyorum. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün avukatları aracılığıyla, bu yatırımdan vazgeçtiğini dosyaya sunsunlar. Bizim açımızdan önemli olan dosyanın içindeki beyandır. Politik veya bir takım seçim beklentileri nedeniyle halkın gazını almak için yapılan işlemlere biz itibar etmeyiz” dedi. Tekirdağ Barosu Başkan Yardımcısı, Çerkezköylü avukat Egemen Gürcün de enerji üretimine karşı olmadıklarını, fakat enerji üretim santrallerin yapılacağı alanların dikkatli belirlenmesi gerektiğini belirtti. Gürcün, gerekli her türlü savunmayı ve mücadeleyi yapmaya devam edeceklerini belirtti.

 

Haber / Şaban KARDEŞ