Robotrak 19 Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi düzenlendi

Trakya Üniversiteler Birliği ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, "RoboTrak'19 Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi" düzenlendi. Trakya Üniversitesi Ar-Ge Bi

GÜNDEM 8.05.2019 15:57:00 0
Robotrak 19 Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi düzenlendi

Trakya Üniversitesi 75. Yıl Spor Salonu’nda düzenlenen Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi’nde, öğrencilerin ürettikleri birbirinden değerli proje ve teknolojik ürünler dereceye girmek için yarıştılar. İnsansız Hava Aracı (İHA), Sumo, Mini Sumo, Çizgi İzleyen, Labirent Çözen ve Serbest Teknoloji kategorileri ile bu kategorilere bu yıl dahil edilen Minikler Çizgi İzleyen Kategorisi olmak üzere toplam 7 kategoride düzenlenen yarışmada öğrenciler, 350 proje ile birbiriyle kıyasıya rekabet etti.  

 

 

350 PROJE YER ALDI

 

2015 yılından beri Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen ve 2019 yılında kapılarını Trakya Üniversiteler Birliği’ne açan yarışmanın organizasyonunu ve hakemliğini Trakya Üniversitesi Ar-Ge Bilişim Topluluğu yapıyor. Birlik Üyesi üniversitelerin iştiraki ile 2019 yılında daha fazla katılımlı ve prestijli bir hale gelen “Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi”nde, ülkemizin dört bir yanından 350 katılımcı yer alırken, sergilenen robot ve tasarımlara ulusal basının da ilgisi yoğun oldu. Yarışmalara Trakya Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde çalışan veya eğitim gören öğrenciler ile Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen Üniversite, Lise öğrencileri ve minikler katıldı.

 

"ULUSLARARASI BİR YARIŞMA BOYUTUNA DÖNÜŞTÜ"

 

İlaçlama yapabilen drone ve topraksız tarım yapabilen sera projelerinden, özel tasarım robotların ve farklı teknolojik ürünlerin kıyasıya rekabet ettiği yarışmada, Ülkemizden 45 farklı kurumdan öğrencinin yanı sıra Bulgaristan’dan da katılımcılar yer aldı. Her yıl ulusal olarak düzenlenen etkinlik, bu yıl yurt dışına da pencere açarak uluslararası bir yarışma boyutuna dönüştü. “RoboTrak’19 Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi”, üniversiteler ve teknoloji meraklılarını bir araya getirerek, sanayinin ihtiyaç duyduğu projelerin ticarileştirilmesinin yanı sıra üniversite ve sanayi iş birliğine de ön ayak olmayı hedefliyor. Öğrencilerin teknoloji alanında yaptığı projeler ve ürettikleri teknolojik ürünlerle dereceye girmek için ter döktüğü yarışmada dereceye giren yarışmacılara toplam 21.000₺ ödül dağıtıldı.

 

TEKNOLOJİ MERAKLILARI ÖNEMLİ PROJE VE ÜRÜNLERLE BULUŞTU

 

Yarışma ile ilgili açıklamalarda bulunan Elektronik ve Otomasyon Bölümü (Elektronik Teknolojisi ve Mekatronik Programları) Başkanı ve Organizasyon Komitesi Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aydın Güllü, Robotrak Yarışması’nın 5’sinin düzenlendiğini belirtti. Trakya Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri ve Fen Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ali İhsan Meşe, Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) kapsamında, Trakya üniversitesi ev sahipliğinde düzenledikleri bu etkinlikte teknoloji meraklılarını önemli proje ve ürünlerle buluşturduklarını ifade etti. Etkinlikte, Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve İpsala Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından tasarlanan teknolojik ürünler de teknoloji meraklılarınca büyük ilgi ile karşılandı. Sergide, Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Uzay ve Havacılık Teknolojileri Topluluğu öğrencilerinin, tarlaları ilaçlamada kullanılması amacıyla tasarladıkları yüksek teknolojiye sahip Drone da yer alırken, Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Barış Özkapı konuya ilişkin yaptığı açıklama yaptı.

 

"BAŞARILI BULUNAN PROJELERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ"

 

Özel tasarım robot, insansız hava aracı gibi savunma sanayisinde kullanılabilecek ürünler ve toplum yararına geliştirilen farklı teknolojide ürünler ile tanışmak isteyen teknoloji meraklılarının, bir festival havasında açılışı gerçekleşen “RoboTrak’19 Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi”ne ilgisi yoğun olurken, Trakya Üniversitesi 75. Yıl Spor Salonu içindeki geniş bir alana kurulan stant ve platformlar, Türkiye’nin birçok yerinden teknoloji severleri ağırladı. Yarışma sonunda, başvurusu kabul edilen katılımcılar arasında, Değerlendirme ve Ödül Kurulu tarafından başarılı bulunan projelere ödülleri verilirken, farklı kategorilerde yarışan adayların ödüllerle buluştuğu yarışmada, 1’inciye 2 bin, 2’nciye bin, 3’üncüye 500 TL ödül verildi. Yarışmada ayrıca, pek çok katılımcıya mansiyon, jüri özel, uluslararası iş birliği, teşvik ve teselli ödülleri de dağıtıldı.

 

YARIŞMANIN KAZANANLARI

 

RoboTrak’19 Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi Kazananları Çizgi İzleyen Robot Kategorisi'nde 1’incilik Derecesi Ufuk Bengi- Buğlem Bengi, 2’ncilik Derecesi Kerem Batur Ergelen, 3’üncülük Derecesi Samet Yuca, Mini Çizgi İzleyen Robot Kategorisi'nde 1’incilik Derecesi Utku Çeşme, 2’ncilik Derecesi Kayra Batıhan Tez, 3’üncülük Derecesi Sarp Erten- Arda Alkan, Sumo Robot Kategorisi'nde, 1’incilik Derecesi Ozan Çelik, 2’ncilik Derecesi Onur Göçek- Ayşenur Özkan, 3’üncülük Derecesi Emirhan Yusuf Özcan, Mini Sumo Robot Kategorisi'nde, 1’incilik Derecesi Abdullah Yıldırım, 2’ncilik Derecesi Mehmet Hündür, 3’üncülük Derecesi Barış Akdemir, Serbest Teknoloji Kategorisi'nde 1’incilik Derecesi Ahmet Furkan Dilmeç, 2’ncilik Derecesi Rahmi Uslu, 3’üncülük Derecesi Şefik Teker,  İnsansız Hava Aracı (İHA) Kategorisi'nde 1’incilik Derecesi Serhat Bayrak, 2’ncilik Derecesi Şefik Teker, 3’üncülük Derecesi Onur Göcek, Labirent Çözen Robot Kategorisi'nde, 1’incilik Derecesi Engin Aktokluk, 2’ncilik Eray Aktokluk'un oldu.

 

Haber / Özge MERİÇ