Meclis, iskan harçlarında indirim kararı aldı

Çerkezköy Belediye Meclisi'nin Mayıs Ayı Toplantısının 2'nci oturumunda komisyon raporları görüşülerek karara bağlandı. 2019 Aralık ayı Aralık ayına kadar iskan harçlarında yüzd

GÜNDEM 7.05.2019 15:36:00 0
Meclis, iskan harçlarında indirim kararı aldı

Vahap Akay başkanlığında yapılan toplantıya Ömer Güner dışındaki meclis üyeleri eksiksiz olarak katıldı. Toplantının ilk gündem maddesinde Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 2018 Mali Yılı Gelir ve Gider Kesin Hesabına ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. 2018 yılı Gider Bütçesi’nin 166 milyon 637 bin 166 TL tahmin edildiği ve 2 milyon 571 bin 780 TL bir önceki yıldan devir yapıldığı, 169 milyon 208 bin 946 TL toplam ödenek verildiği ve 134 milyon 40 bin 790,35 TL olarak gerçekleştiği belirtilirken, gerçekleşme oranının ise yüzde 81 olduğu belirtildi.

 

 

OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

 

2018 Yılı Gelir Bütçesi’nin ise 166 milyon 637 bin 166 TL tahmin edildiği, yıl içinde 124 milyon 441 bin 369 TL tahakkuk ettiği, tahakkuk oranının yüzde 75 olduğu, 110 milyon 120 bin 754,13 TL brüt gelir ve 108 milyon 506 bin 637,64 TL net gelir gerçekleştiği, gerçekleşme oranının yüzde 98 olduğu belirtildi. Toplam tahakkukun 163 milyon 489 bin 128,05 TL olduğu, 2018 yılı net tahsilatın 108 milyon 506 bin 637,64 TL olduğu ifade edilirken, tahsilatın toplam tahakkuka oranının ise yüzde 66 olduğu dile getirildi. Komisyonda Mikail Çelik ve Hüseyin Karaca’nın 2018 mali yılında doğrudan temin oranının bütçenin yüzde 10’unu aşıyor olması ve özel kalem giderlerinin fahiş görülmesi nedeniyle kesin hesaba red verdiği ifade edildi. Rakamların kendilerine yüksek geldiğini belirten AK Partili Meclis Üyesi Mikail Çelik “Doğrudan temizlerin yüzde 10’u aşması sebebiyle de bütçeye red verdik” dedi. Bunun üzerine konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Keşke komisyon esnasında bunların detaylarını isteseydiniz. Yapılan ramazan iftarları, etkinlikler, zor durumda olan gönderilen vatandaşlara gönderilen yemeler, bunlar özel kalem bütçesi içerisinde görülür” dedi. Görüşmenin ardından 2018 yılı gelir ve gider bütçesi kesin hesabı AK Parti ve MHP grubunun red oyuna karşılık oyçokluğu ile kabul edildi.

 

KOMİSYON RAPORLARI OKUNDU

 

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde Kızılpınar Mahallesi 393 ada 23 nolu parselde bulunan 1.05 metrekarelik belediye hissesinin diğer maliklerine satılmasına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun tavsiye kararı meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi. Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde ise iskan harçları ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu ile Tarife Komisyonu raporu görüşüldü.

 

YÜZDE 50 İNDİRİM YAPILACAK

 

AK Partili Adem İçli de “Ruhsat harçları, emlak vergileri ve tevhid harçları ve diğer harçlarla ilgili de bir çalışma olmasını grup olarak talep ediyoruz” dedi. Bunun üzerine konuşan başkan Akay “Bugüne kadar iskan harçlarıyla ilgili müteahhit arkadaşlarımdan bize talepler geldi. Örnek gösterilirken de sürekli çevre il ve ilçelerde iskan harçlarından örnek veriliyordu. Ancak ruhsat harçları ile ilgili çevrede bir araştırma yaparsanız bu defa Çerkezköy Belediyesi’nde ruhsat harçlarının yüzde 40’a yakın düşük olduğu tespitine varabiliriz. Her şeyde indirim yapmak gibi bir anlayışımız yok. Biz burada afaki görünen bazı rakamlarda bunu belirli seviyelere indirelim istiyoruz. Tekirdağ’ın diğer ilçelerinden farklı ve avantajlı plan notlarına sahip bir ilçede ikamet ediyoruz. Hem bu plan notlarının vatandaşlara ve müteahhitlere sağladığı avantajları, kamuya da aynı avantajları sağlayabilmesini de hep beraber düşünüyor olmamız lazım. Bu pencereden bakıyor olmamız lazım. Dolayısıyla şuanda ruhsat harçları ile ilgili bir düzenlemenin yakın zamanda indirim anlamında olmasını doğru bulmuyorum. En azından şuanda iskan almakta zorlanan müteahhitlerimizin ve vatandaşlarımızın Aralık ayındaki tarife güncelleme dönemine kadar iskan harçlarımızı bu seviyede tutalım. Hem müteahhidimizin,  hem vatandaşımızın hem de belediyemizin aynı anda kazanmasını sağlayacağız” dedi. Belediyenin aldığı iskan muayene ücretlerinin 2, 7, 44 ve 72. Maddelerinde Aralık ayına kadar yüzde 50 indirim yapılmasına ilişkin komisyon tavsiye kararları meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi.

 

YER DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI

 

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından söz alan AK Partili Sait Yazı, “Başkanım seçim çalışmaları süresince herkesin başkanı olacağını vurguladı. Seçimler biter bitmez, mazbatayı aldıktan sonra göreve gelir gelmez belediye çalışanı arkadaşlarımızdan bazılarında yer değişikliği yapıldı. Yer değişikliği yapılan arkadaşları incelediğimiz zaman tamamı, sanki belediye başkanının yanında seçim çalışmalarında bulunmamış arkadaşlar gibi bir görüntü sergileniyor. Bu da başkanımızın herkesin başkanı olacağı cümlesini biraz havada bırakıyor. Bizim belediye meclis üyesi adayımız olan Ali Çolak kardeşimizin eşinin mevcut görevinden alınıp Spor Kompleksine çalışan olarak gönderilmesi buna bir örnektir. Kamuoyunun ve meclisimizin takdirine sunuyorum” dedi.

 

“HERKES HER YERDE GÖREV YAPABİLİR”

 

Sait Yazı’nın sözlerinin ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Benim herkesin belediye başkanı sloganıyla girdiğim seçimde, herkesin belediye başkanı sıfatıyla vatandaşın takdiriyle bu göreve geldiğimin altını çizmek isterim. Seçimden sonra belediyede yer değişiklikleri olmuştur, olmaya devam edecektir. Çerkezköy Belediyesi’nin hiçbir biriminin birbirinden farkı yoktur olmayacaktır. Bunun ‘seçim çalışmasında bulunmamış arkadaşlardan seçilmiş olması’ gibi bir ifadede bulundunuz. Ben Vahap Akay olarak belediyede çalışan hiçbir arkadaşımın benim yanımda seçim çalışmasına katılmasına dair hiçbir zaman asla kimseye hiçbir talimat vermemişimdir. Buna hassasiyet göstermişimdir. Bu çatı altında siyaset yapması gereken biri varsa o da belediye başkanıdır, yasanın vermiş olduğu yetkiyle. Dolayısıyla Çerkezköy Belediyesi’nde yer değişikliklerinin takdiri belediye başkanlığı makamına aittir. Bundan sonraki kararlarda tüm birimlerini eş değer kabul ederek herkesin yeri değişebilir, herkes her yerde görev yapabilir. Bu pencereden bakıyoruz ve bu pencereden bakmaya devam edeceğiz” ifadelerinin kullandı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU