Aşılı çocuk, sağlıklı çocuk

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin bir girişimi olarak ilk defa Avrupa Aşılama Haftası kapsamında 2005 yılında kutlanan, daha sonra 24-30 Nisan tarihleri arasında Dünya Aşı Haftası olarak ülk

GÜNDEM 28.04.2019 16:29:00 0
Aşılı çocuk, sağlıklı çocuk

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı dendiğini belirten yetkililer, “Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Bağışıklama, aşı ile korunabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi acısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı Ulusal aşı takvimin de bulunan DaBT (karma aşı) difteri, boğmaca ve tetanozdan, polio aşısı çocuk felcinden, Hep-B aşısı Hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hib aşısı H. influenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık-kabakulak-kızamıkçık ) aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakutsklerozanpanensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, KonjugePnömokok aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden, Hep-A aşısı Hepatit-A ya bağlı A tipi sarılıktan, suçiçeği aşısı suçiçeği hastalığından ve yıllar sonra ona bağlı olarak gelişen Zona’dan korur” dedi.

 

“ÜCRETSİZ OLARAK UYGULANIYOR”

 

Bütün çocukların doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanması gerektiğini kaydeden yetkililer “Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Aşı uygulamaları, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır” dedi. Aşı Haftası kapsamında Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından çocuklara yönelik “Aşılı Çocuk Sağlıklı Çocuk” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılım yoğun oldu.

 

Haber / Menşure KARDEŞ