İşletmelerde Kayıplar ve Çözüm Yöntemleri anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde dün 14:00-16:00 saatleri arasında, İşletmelerde Kayıplar ve Çözüm Yöntemleri eğitimi düzenlendi. Trakya Kalite Gönüllülerinden Uzman Eğitimci Elek

GÜNDEM 16.04.2019 17:11:00 0
İşletmelerde Kayıplar ve Çözüm Yöntemleri anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen eğitime konuşmacı olarak katılan Yüksel Aydemir, İşletmelerde tasarrufun önlenmesinin yanında kaliteli üretimin yapılması için kayıpların önlenmesi  gerektiğini belirterek, "Şirketlerde işletmesel açıdan gerek üretim gerekse ofis alanlarının sağlanması ve hatta bir şirketin kendi şirket sahası dışında yaptığı işlerde tertip ve düzenin sağlanması, bu sayede daha rahat ve düzenli çalışma ortamlarının sağlanması, görsel iyileştirmemin yanında çalışanların isteklendirilmesi, israfın önce azaltılması ve süreç içinde önlenmesi, alan kullanım maliyetlerinin azaltılması, iş güvenliği, çalışanların öz disiplinlerinin geliştirilmesi ve şirket itibarı açısından üst düzey kaliteye erişmek ve sebat içinde sürdürmek için kullanılan en önemli uygulamadır" sözlerine yer verdi.

 

TEDARİK ZİNCİRİNİN ÖNEMİNİ VURGULADI

 

İşletmelerde tedarik zincirinin de önemli olduğunu belirten Aydemir, "Küreselleşen dünyanın yoğunlaşan rekabet koşullarında avantaj kazanmak için çaba gösteren işletmeler, bir yandan örgütsel yapı ve teknolojik donanımlarını geliştirirken diğer yandan işletmeler arası işbirliği ilişkilerinin olası yararlarını elde edebilmek amacıyla etkili bir tedarik zinciri/ağı oluşturmaya çalışmaktadırlar. Günümüzde, bir işletmenin bireysel olarak üstün başarılara ulaşamayacağı bilinmekte ve rekabetin işletmelerden çok işletmelerin tedarik zincirleri arasında gerçekleştiği kabul edilmektedir. Bu bağlamda, tedarik zincirinin tarafları arasında koordinasyon ve entegrasyon sağlanması açısından kilit bir araç olan Kurumsal Kaynak Planlaması gibi bilişim teknolojilerine dayalı çözümler günümüzde yaygın uygulama alanı bulmakta, örgütsel ve örgütler arası kaynak israfının giderilmesine ve değer üretimine stratejik destek sunmaktadır" sözlerine yer verdi.

 

TAMİR VE BAKIM FAALİYETLERİNİN ÖNEMİ ARTAR

 

Sözlerine devam eden Yüksel Aydemir, "Bir işletmede, üretim sistemi büyüdükçe veya üretim miktarı arttıkça tamir ve bakım faaliyetlerinin önemi artar. Yüzlerce tezgahtan oluşan bir üretim hattında birkaç makinenin arızalanması, zincirleme etkilerle bütün sistemi durdurabilir. Sipariş üretiminde arızalanan veya bakıma alınan makinelerin yokluğunu bir ölçüde giderme olanağı vardır. Fakat sürekli üretimde ve özellikle akış tipi imalatta arızaların üretimin akışı üzerindeki etkisi çok büyüktür. Toplam Verimli Bakım; çalışanların kendi kullandıkları ekipman ve makineleri sahiplenmesi ve makinelerin her an düzgün bir şekilde çalışmasını güvence altına almak için bakım, mühendislik ve yönetim birimleri ile bütünleşme sağlayarak bir TVB kültürü oluşturmak amacıyla, önleyici bakım çalışmaları ile Toplam Kalite Yönetimi felsefesinin birleştirilmelidir. Ekipmanlarda, buna bağlı olarak da süreçlerde kaliteyi korumak ve toplam ekipman etkinliğini sağlamak için şirket çapında takım çalışması tabanlı faaliyetlerin yapılması gerekmektedir. Toplam Verimli Bakım, sadece bakımla ilgili bir kavram değildir.  Toplam Kalite Yönetimi ve Yalın Üretim anlayışlarının da önemli bir basamağıdır. Bir makinenin veya sürecin genel çalışma koşullarını en iyi düzeyde tutabilmek için süreç öncesinde, süreç esnasında ve sonrasında oluşabilecek kayıpları sıfır düzeyine getirmeye odaklanmasıdır ve bu şekilde sıfır arıza elde edilmesi mümkündür" ifadelerine yer verdi.

 

MALİYET DÜŞÜRÜLMELİ VE KALİTE YÜKSELTİLMELİ

 

Kayıpların iyileştirilmesi konusunda neler yapılması gerektiğini dile getiren Yüksel Aydemir, "0EE Tabanlı Üretim İyileştirme,  bizi Üretimdeki Duruş – Hız – Kalite İsraflarından kurtarır. Bu israflar ülkemizde önemli orandadır. Bu kayıplar sadece o işletmenin değil ülkemizin de kaybıdır. Operasyonlar sürerken duruş Israfları olmasın (Mekanik Arıza, Kalıp Sıkışması vb.). Operasyonlar İdeal çevrim süresinde tamamlanmalı  eğer 30 sn. ’de parça üretilmesi gerekiyorsa 40 saniyede yapılmasın. Ürettiklerimizin  arasında kalite hatası olmasın. OEE Tabanlı Üretim İyileştirme Neden Duruyoruz? Neden Yavaş çalışıyoruz? Neden Kalitesiz Üretim yapıyoruz? Konularını ve nedenlerini kaydedip, daha sonra bunların yok edilmesi tekniklerine dayanmaktadır. Dolayısıyla üretimin her safhasında kayıpları önlemek için çok iyi planlama yapılmalı ve bu planlama yapılırken de maliyet düşürülmeli ve kalite yükseltilmelidir" sözlerine yer verdi.

 

Haber / Özge MERİÇ