"Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat"

Namık Kemal Üniversitesi ve Tekirdağ İl Müftülüğü işbirliğiyle Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda "Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültüre

GÜNDEM 7.04.2019 15:17:00 0
 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sempozyum, Dr. Öğretim Üyesi Yakup Yüksel’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin, Tekirdağ İl Müftüsü İsmail İpek ve Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin’in konuşmalarının ardından konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım; “Kültür, bir toplumu var eden, o toplumu şekillendiren o toplumun var olmasında, o toplumun hareket tarzlarını başka toplumlardan ayırmasında en önemli göstergelerden bir tanesidir. İbn-i Haldun’un dediği gibi toplumların hareket tarzlarını coğrafyası da etkiler, yediği, içtiği de etkiler, günlük bir takım mecburiyetleri de etkiler ve belirler ama toplumların kültürlerini belirlemede en büyük etken, o toplumun sahip olduğu manevi değerler, manevi dinamikler, inançlar ve dindir. Hepimiz inancımıza göre yaşarız. İnançlar birbirinden farklı olabilir ama netice itibariyle insanlar inandıkları gibi yaşarlar” dedi.

 

“EN BÜYÜK GÖSTERGESİDİR”

 

Vali Yıldırım “Bizler Anadolu topraklarına geldiğimizde, bizlerle birlikte gelen İslam dininin hayat gerekleri, bu toprakları şekillendirmiştir. Efendimizden önceki Arap toplumunu düşünün, efendimizin gelmesiyle ve yüce dinimiz İslam’ın gelmesiyle o topraklarda yaşayan önceden çok farklı gelenek, görenek, kültür, inanç ve hareket tarzına sahip olan insanların hallerine bir bakın. Belki bunlardaki en çarpıcı örnek Hz. Ömer’in durumudur. Bu da bize gösteriyor ki; kültür, bir toplumun hakikaten tanımlanmasında kullanabileceğimiz en büyük göstergedir” dedi.

 

“DAHA SIK GÖRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 

Bu sempozyumların sayısının farklı konularda da olsa, farklı fakültelerde de olsa artması gerektiğini söyleyen Vali Yıldırım “O zaman, bizim üretkenliğimiz ortaya çıkar. O zaman, Tekirdağ’ımızda bulunan Namık Kemal Üniversitesinin kültürü diğerlerine göre bir farklılık ortaya koyar ve buradan mezun olacak, buranın diplomasını taşıyacak olan öğrenci kardeşlerimizde göğüslerini gere gere ben Namık Kemal Üniversitesi’nden mezun oldum diyebileceklerdir” dedi. Vali Yıldırım, üniversitenin adını her yerde, bilimsel alanlarda, kültürel alanlarda, üniversite akademik camiasında hatta uluslararası alanda çok daha sık çok, daha önemsenir bir şekilde görmeye devam edeceklerini söyledi.

 

ŞEHİR VE MEDENİYET

 

Sempozyum, Prof. Dr. Saadettin Ökten’in “Şehir ve Medeniyet” konulu konferansıyla devam etti. Hediye takdiminim ardından sempozyumun açılış töreni sona erdi. Sempozyuma, Sempozyumun Onursal Başkanı Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, İdare Mahkemesi Başkanı Volkan Erdoğdu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İl Jandarma Komutanı V. Haşim Göksel, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, İl Müftüsü İsmail İpek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Haber / Özge MERİÇ