Güneş Enerjisi Üretim Tesisi açıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yapımı tamamlanan Malkara Güneş Enerjisi Üretim Tesisi düzenlenen açılış töreniyle hizmete açıldı.

GÜNDEM 20.03.2019 12:43:00 0
Güneş Enerjisi Üretim Tesisi açıldı

Malkara Çınaraltı Mahallesi'nde bulunan Güneş Enerjisi Üretim Tesisi’nin açılış törenine; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, CHP Malkara İlçe Başkanı Hülya Ertan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Neşat Erdoğan, Çınaraltı Kooperatif Başkanı Enver Yılmaz, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, Malkara Belediye Meclis Üyeleri, Malkara Belediyesi Başkan Yardımcıları, sivil toplum kuruluşu başkanları ve temsilcileri, dernek başkanları, mahalle muhtarları, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

 

 

"ÜRETİCİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN"

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını yapan Çınaraltı Mahalle Muhtarı Yılmaz Bölüt, "Bundan yaklaşık 3 yıl önce kapalı basınçlı sulama tesislerimizi açtık. Sulama maliyetleri çok yüksek olduğundan dolayı böyle bir projeye ihtiyaç duyuldu. Malkara Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Trakya Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla bu proje yapılarak sorunumuz ortadan kalktı. Açılışını yapmakta olduğumuz Güneş Enerjisi Panellerinin Çınaraltı Mahallemize ve üreticilerimize hayırlı olsun" şeklinde konuştu. Ardından konuşan Çınaraltı Kooperatif Başkanı Enver Yılmaz ise, enerji maliyetlerinin düşürülmesi konusunda yardımcı olan ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

"KÖYDEN KENTE GÖÇ TARIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR"

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan konuşmasında, "Dünyanın en eski ve insanoğlunun da en temel ihtiyaçlarını üreten tarım, dünya genelinde bir takım sıkıntılar yaşıyor. Dünya genelindeki insanların büyük bir kısmı gıdanın adaletsiz dağılımı nedeniyle yatağa aç giriyor. Türkiye'de Cumhuriyet'in ilanından sonra fersah fersah yol alan tarım sektörü, son dönemlerde sıkıntılı günler yaşıyor. Son yapılan araştırmalara göre Türkiye olarak köyden kente göçte dünya birincisiyiz. Bu durum da tarım ve hayvancılığa olumsuz yansıyor. Malkara'da hayata geçirdiğimiz Güneş Enerji Sistemi'nde her biri 270 kilowatt gücünde 378 adet panel bulunuyor. Malkara'nın iklimi dikkate alındığında günde 200 ile 600 kilowatt saat enerji, yılda da 150 megawatt elektrik üretebilecek. Güneş enerji sisteminden yılsonunda elde ettiğimiz gelir ile çiftçilerimizin elektrik harcamalarında kullanacağız. Ben bu projenin başta Tekirdağ olmak üzere Trakya Bölgesi'ne hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

 

"MALKARA KALKINACAK"

 

Hacı Aslan'ın ardından konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise, "Bu noktada açılacak olan tesis ile birlikte çiftçimizin elektrik giderini Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Kalkınma Ajansı'nın destekleri ile karşılamış olacağız. Malkara Güneş Enerji Sistemi sayesinde Malkara daha da kalkınmış olacak. Biz Trakya Kalkınma Ajansı olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ile Tekirdağ ve Trakya Bölgesi'nin daha da kalkınması, ileriye gitmesi için var gücümüzle çalışıyoruz" İfadelerini kullandı.

 

"CİDDİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRDİK"

 

Açılış töreninde konuşan Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, "Göreve geldiğimiz günden bu yana Malkara'nın eksikliklerini tamamlayarak ilçemizi marka şehir haline getirdik. Bunun yanında en önemli özelliklerinden biri tarım ve hayvancılık olan Malkara'da üreticilerimize destek olacak ciddi projeleri de hayata geçirdik. Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz güneş enerji sistemi de bu projelerin başında geliyor. Bu projeleri Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz ile omuz omuza vererek yaptık. Malkara'da doğa dostu santraller ile hem ülkemizin enerji açığına çare bulmak hem de ilçemizdeki çiftçilerimize destek vermek istiyoruz" sözlerine yer verdi.

 

"SULAMA FAALİYETLERİ DAHA MODERN YÖNTEMLERLE YAPILABİLECEK"

 

Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul ardından son olarak konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak "Büyükşehir Belediyemizce tarımsal sulamanın yaygınlaştırılması amacıyla 2016 yılında Çınaraltı Mahallemizde 2 milyon 300 bin TL'lik yatırım ile toplu damla ve yağmurlama sulama sistemini siz değerli vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Açık kanal sisteminde bin 280 dekar sulanırken, kapalı toplu damla sulama sisteminde bu alanı 2 bin 595 dekara çıkardık. Modern sulama teknikleri enerji ihtiyacını da beraberinde getirmektedir. Tarımsal sulamada şebekeden alınan elektrik enerjisinin çok pahalı olması çiftçilerimizi zorlamaktadır. Yapmış olduğumuz güneş enerjisi sistemi, sulama maliyetlerimizi ciddi bir şekilde azaltacaktır. Tarımsal Hizmetler Dairemizce hazırlanan Güneş Enerjisi Sistemi, Trakya Kalkınma Ajansı'na sunulmuş ve bu proje mali destek programı kapsamında hibe almaya hak kazanmıştır. Söz konusu proje Büyükşehir Belediyemiz, Malkara Belediyesi ve Çınaraltı Sulama Kooperatifi'nin işbirliğiyle tamamlanmıştır. Burada üretilen enerji, Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.'den yapılan abonelik vasıtasıyla ulusal dağıtım ağına aktarılacak ve yılsonunda mahsuplaşma yoluna gidilecektir. Toplu Damla Sulama Sistemi'nin kurulmasıyla çiftçilerimiz sulama faaliyetlerini daha modern yöntemlerle yapabilecekleri gibi, buğday ve ayçiçeğinin yanı sıra katma ekonomik değeri daha yüksek tarım ürünlerini yetiştirme imkânına kavuşacaktır. Ayrıca yıl içerisinde birden fazla ürün yetiştirilebilecek olması çiftçilerimizin ekonomik gücünü ve tarım alanında istihdam olanaklarını arttıracaktır. Beş temel vizyonumuzdan biri olan tarım ve hayvancılık vizyonumuz kapsamında böyle bir projeyi hayata geçiriyor olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Kırsal kalkınmaya ve tarım ile hayvancılık alanındaki üretimi artırmaya yönelik çalışmalarımız bundan sonra de devam edecek. Bu hizmetin Tekirdağ'a hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu. Malkara Güneş Enerjisi Üretim Tesisi açılış töreni, yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesimi ile sona erdi.

 

Haber / Özge MERİÇ