Kapaklı, enerjisini kendisi üretecek

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı'ya 'Yılın Çevre Dostu Belediye Başkanı' ödülünü kazandıran Rüzgar Gülü Enerji Santrali'nin açılışı yapıldı. Kapak

GÜNDEM 19.03.2019 19:12:00 0
Kapaklı, enerjisini kendisi üretecek

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan açılış töreni, rüzgar gülü enerji santralinin tanıtımı ile devam etti.  Rüzgar enerji santrali projesinin kendisini 6 yılda amorte edecek güce sahip olduğunu belirten Üretici Firmalar Müdürü Can Güven “Kapaklı Belediyesi tarafından gerçekten büyük bir yatırım yapıldı. 25 yıl boyunca Kapaklı ve Kapaklılalara hizmet etmeye çalışıyoruz” dedi.Bu proje ile Kapaklı Belediyesi’nin gelecek ile çok ciddi yatırım yaptığını kaydeden Güven, “Hatta Trakya bölgesinde rüzgar enerjisinden elektrik üreten tek belediyedir. Bu konuda bir ilke imza atmıştır” dedi.

 

 

 

 

TRAKYA’DA BİR İLK

 

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Hiçbir şeye ihtiyacımız yok sadece çok çalışmaya ihtiyacımız var' sözlerini anımsattı. Bu rüzgar gülü enerji santralinin Trakya’da bir ilk olduğunu dile getiren Aygun, yenilenebilir enerjilerden bir tanesi olan rüzgar gülünü ilçeye kazandıran Belediye Başkanı İrfan Mandalı’ya teşekkür etti. Geçtiğimiz haftalarda Kapaklı’ya gelerek, Çerkezköy Termik Santral Projesinden vazgeçildiğini açıklayan Enerji Bakanı Fatih Dönmez'i de eleştiren Aygun “Bakanımızın Trakya’da Termik Santral yapmamasının nedeni kendileri değil, Danıştay’da önünü iliklemeyen birkaç hakim sayesinde yapamıyor. Danıştay’ın vermiş olduğu karar neticesinde Trakyamızda Termik Santral’e geçit yok” dedi. Trakya’da yıllardan beri doğalgazın çıkarıldığını ve kullanıldığını söyleyen Milletvekili Aygun “Bu ilk değil, sanki ilk defa bulunmuş gibi duyurmalarını esefle kınıyorum” dedi. Merhum başbakanlardan Süleyman Demirel’in ‘Tencere’nin düşüremeyeceği hükümet yoktur’ sözünü de anımsatan Aygun, 31 Mart yerel seçimlerinde adaylarla birlikte Tekirdağ’da yeniden 12-0 yapacaklarını belirtti.

 

 

 

 

“15 YILDIR ÇALIŞIYORUZ”

 

Açılışta konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı da bugün dünyanın büyük bir çoğunluğunun yenilebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini belirterek “Bizim de Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamız için günümüz şartlarına ayak uydurmamız gerekiyor. Çağa ayak uydurmak, her şeyden önce vizyon sahibi olmayı gerektirir” dedi. Kapaklı Belediyesi olarak, gelişen teknolojiye ayak uydurmak için 15 yıldır çalıştıklarını dile getiren Mandalı “Küçücük bir belediye iken devraldığımız Kapaklı Belediyesi, bugün teknolojiye ayak uyduran kendi enerjisini üreten, marka kent olma yolunda emin adımlarla yürüyen bir belediye oldu” dedi.

 

“BU ESERİN MİMARI KAPAKLI HALKIDIR”

 

Termik santral ile ilgili de konuşan Mandalı “Birileri termik santral yapılsın diye uğraşırken, bizler bir yandan termik santralin zararlarını halkımıza anlattık. Diğer yandan da rüzgar enerji santralimizi inşa ettik. Çünkü biz hem üreten, hem çevreyi ve vatandaşın sağlığını düşünen, hem Kapaklı’nın geleceğini düşünün bir belediyeyiz. Biz termik santral yapılmasın, halkımız kanser olacak derken, maalesef birileri sırf siyasi istikballeri için susmayı ve halkımızın kanser olmasını tercih ettiler. Ayrıca biz santrale karşı çıkıyoruz diye bizleri halkı galeyana getirmekle suçladılar. Ama bizler yılmadık, hem santrali durdurduk hem de bu güzel eseri Kapaklı’ya kazandırdık” dedi. Mandalı, bu eserin mimarının da, mühendisinin de 15 yıldır kendilerine güvenen destek veren ve bağrına basan Kapaklı halkı olduğunu belirtti. İnşa ettikleri rüzgar gülü enerji santrali sayesinde hem belediyenin elektrik ihtiyacını karşılayacaklarını, hem de belediyeye gelir kazandıracaklarını dile getiren Mandalı, yeni dönemde hem rüzgar enerji santrallerinin sayısını artıracaklarını hem de diğer enerji kaynaklarına yöneleceklerini ifade etti. Önümüzdeki yıllarda güneş enerji santralini de hizmete alarak Trakya’nın parlayan yıldızı olmaya devam edeceklerini söyleyen Mandalı “Kapaklı yılda ortalama 10 bine yakın göç alıyor. Nüfusu sürekli artan bir ilçeyiz ve bu nedenle de sürekli hizmete ihtiyacı olan bir kentiz” dedi.

 

“YILDIZ FAİZ ÖDEMİYORUZ”

 

Borçlanmadan, faiz ödemeden 15 yıldır Kapaklı’ya hizmet ettiklerini söyleyen Mandalı “Böyle dev projelere imza atabiliyorsak, bunun nedeni de belediyemizin borçsuz olmasıdır” dedi. Konuşmaların ardından Rüzgar Enerji santralinin açılışı yapıldı. Açılışın ardından CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı santral hakkında yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı. Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “10 Nisan itibariyle ilk elektrik verilecek” dedi. Saat 16.00’da düzenlenen açılışa CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, CHP İlçe Başkanı Kenan Seçkin, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, STK temsilcileri, meclis üyeleri, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU