"Tarım tarihine ışık tutacak"

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Hayrabolu Şalgamlı Mahallesi'nde bulunan Hayrabolu Şalgamlı Tarım Müzesi'nin açılışını yaptı. Açılış töreninde konuşan Tekirdağ Büyükşehir Bel

GÜNDEM 18.03.2019 13:21:00 0
"Tarım tarihine ışık tutacak"

Hayrabolu Şalgamlı Tarım Müzesi açılışına; Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, TESKİ Genel Müdür Vekili Dr. İbrahim İçöz, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, siyasi parti temsilcileri sivil toplum kuruluşu üyeleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

 

 

 

 

"TARIM ALETLERİNİ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA BİZLERE TESLİM EDECEKLER"

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan yaptı. Müzenin Tekirdağ'ın tarım tarihine ışık tutacağını belirten Daire Başkanı Aslan, "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, tarım ve hayvancılık alanında birçok hizmet verdik. Tüm bu hizmetlerimiz bir yana, bugün açılışını gerçekleştireceğimiz tesis başka bir yana. Toplumlar o kadar hızlı bir şekilde değişiyor ki, bu değişime karşı koymak imkânsız hale geliyor. İşte bu müze bizi biz yapan, nereden nereye ulaştığımızı gösteren, kültürel birikimimizin muhafaza edilerek koruma altına alındığı ve gelecek nesillere de tarihi bir bilinç oluşturacak bir yatırımdır. Bu müzede sergilenecek eserlerimiz, bölgemize ve ülkemize örnek teşkil edecek. Ülkemizin çeşitli yerlerinde bu tarım müzeleri oluşturulmaya çalışılıyor. İnsanlarımız da zamanla bu müzeyi gezip gördüklerinde evlerinde, samanlıklarında olan, çürümeye terk edilmiş eski tarım aletlerini gönül rahatlığıyla bizlere teslim edecekler. Müzemizin zamanla cazibe merkezi haline geleceğinden hiç şüphem yok" sözlerine yer ver.

 

TRAKYA BÖLGESİ'NDE İLK VE TEK

 

Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu da tarım müzesinin Trakya Bölgesi'nde ilk ve tek olduğunu ifade ederek, "Trakya'da tek ve ülke genelinde de nadir olarak bulunan bugün açılışını gerçekleştireceğimiz tarım müzesini hep birlikte büyüteceğiz. Bu müzenin büyümesi ve ilerlemesi için başta Şalgamlı Mahallemizdeki büyüklerimizin önder olmasıyla, daha sonra Hayrabolu ilçemizin diğer mahallelerinde ve Trakya genelinde yapılacak desteklerle beraber bu müzemiz Trakya'nın en güzide kuruluşu haline gelecektir. Bu müze bölgenin tarım tarihine ışık tutacak bir müze haline gelecektir" diye konuştu.

 

GELECEK NESİLLER İÇİN ANLAMLI OLACAK

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, müzenin gelecek nesiller için anlamlı olacağını ve Şalgamlı Mahallesi'nin reklamına katkı sağlayacağını belirterek, "Şalgamlı Mahallemizin her daim başımızın üstünde yeri var. Halkımızın her türlü talebi bizler için kıymetli. Bu tarım müzesi 2014-2019 hizmet dönemimizde sözünü verdiğimiz bir projeydi. Fehmi Başkanımızla birlikte Şalgamlı Mahallesi'nde yapılmasını kararlaştırdık. Bugün bu müzeyi burada gururla açacağız. Bölge halkından, bir talebimiz var; kullanmadığınız, eski dönemlerden kalan tarım aletlerini bize getirin, biz de o aletleri müzemizde sergileyelim. Bu, Şalgamlı Mahallesi için güzel bir reklam olacak. Burada gördüğünüz her alet 40 yıl önce, 50 yıl önce, 100 yıl önce kullanılıyordu. İnsanlar bu aletlerle tarlalarını ekip biçiyordu. Her aile rahatça geçimini sağlayabiliyordu o dönemler. Ama maalesef günümüzde çiftçimiz zor zamanlardan geçiyor, geçim sıkıntısı yaşıyor. Bizler Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, imkanlarımız doğrultusunda çiftçimizin yanındayız. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanımız Sayın Hacı Aslan'a çok teşekkür ediyorum. Tekirdağ tarımını çok iyi biliyor Hacı Başkanımız ve uygun projelerle çiftçimize destek olduk. Halkımız bizlere güvenmeye devam etsin. Göreceksiniz ki, ilerleyen hizmet dönemlerimizde tarla yolları bile asfalt olacak. Halkımıza hizmet etmek dışında bir niyetimiz yok" ifadelerinde bulundu.

 

"HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM"

 

Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun ise, "Öncelikle böylesine önemli bir yatırımın hayata geçirilmesinde emeği geçen başta Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak'a, Hayrabolu Belediye Başkanımız Fehmi Altayoğlu'na ve ekiplerine canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu müze gelecek nesiller için gerçekten de çok anlamlı bir hizmet. Gençlerimiz buralarda sergilenecek ürünlerle geçmiş nesillerde yapılmış tarım hakkında fikir sahibi olacak. Müzemizin hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Konuşmaların ardından içerisinde geçmişten bugüne tarımda kullanılan kara saban, döven, orak gibi aletlerin bulunduğu müzenin açılışı, protokol üyeleri tarafından yapıldı. Açılıştan sonra katılımcılar müzeyi gezerek içerisinde bulunan aletleri incelediler.

 

Haber / Özge MERİÇ