NKÜ'de Tarımsal Meteoroloji İzleme İstasyonu kuruldu

Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi ve Barilla A.Ş.'nin 2 yıldır ortaklaşa yürüttüğü "Uluslararası Sürdürülebilir Makarnalık Buğday Üretimi Projesi" kapsamında, Namık K

GÜNDEM 15.03.2019 14:48:00 0
NKÜ

Yürütücülüğünü Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İsmet Başer, Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk ve Dr. Öğr. Üyesi Harun Hurma’nın birlikte yaptığı "Uluslararası Sürdürülebilir Makarnalık Buğday Üretimi Projesi kapsamında düzenlenen toplantıda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Barilla A.Ş. adına Satın Alma Müdürü Sacit Altay, Satın Alma Yöneticisi Kemal Keskin, Satın alma yöneticisi Volkan Bayrakdar, Purchasing senior manager Gustova Savıno, Purchasing director Emillio Ferrarı, Purchasing director Ronchi Cesare ve Climate station expert Matteo Ruggerı bir araya  geldi.

 

OTOMATİK KONTROL SALANACAK

 

Ziraat Fakültesi Konferans Salon’da düzenlenen toplantıda, Barilla A.Ş. Yöneticileri projeden ve bugüne kadar yürütücülerin yaptığı başarılı çalışmalardan duydukları memnuniyetti dile getirerek, iş birliklerini arttırmak istediklerini kaydetti. Namık Kemal Üniversitesi'nde kurulan "Tarımsal Meteoroloji ve Diğer Çevresel Koşulları İzleme İstasyonu" ile çeşitli ölçümlerin (hava sıcaklığı, hava nemi, toprak nemi, güneşlenme, yağmur vs.) yapılmasının, elde edilen verilerin otomatik olarak uzaktaki sunucuya gönderilerek bitki ve toprağa ait; gübreleme dönemi, gübre çeşidi, ilaçlama dönemi, ilaç çeşidi ve markası, sulama zamanı, sulama suyu miktarı, don ve kırağıya karşı uyarı bilgileri üretip, üretici ve sistem yöneticisi için karar destek mekanizması oluşturulmasının amaçlandığı kaydedildi. Bu istasyon ile Namık Kemal Üniversitesi kampüsündeki ortalama 6 kilometre alanda ekilen, dikilen bitkilerin tarımsal ihtiyaçları belirlenerek otomatik olarak kontrolünün sağlanacağı ve büyük bir tarımsal veri tabanı oluşturulacağı kaydedildi.

 

Haber / Seda AKYOL