"5s Temizlik Ve Düzen Eğitimi" yoğun ilgi gördü

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Çerkezköy TSO Konferans Salonu'nda "5s Temizlik Ve Düzen Eğitimi" düzenlendi. Saat 13:30'da düzenlenen eğitime IK Danışmanlığı Eğit

GÜNDEM 27.02.2019 18:00:00 0

Çerkezköy TSO Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitime çok sayıda firmanın üretim, bakım ve kalite departman yöneticileri ve çalışanları yoğun katılım sağladı. Eğitimde, 5s’in tanımı ve faydaları, 5s uygulamasının amacı, 5s’in aksiyon konuları hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

 

“5S, İŞYERİ ORGANİZASYON YÖNTEMİ”

 

Eğitmen Demiriz, “5s, beş aşamadan oluşan, adını Japonca beş kelimenin baş harflerinden alan bir işyeri organizasyonu yöntemidir. 5s uygulaması, endüstriyel tertip, düzen ve temizliğin kuruluş içerisinde sistematik bir şekilde uygulamaya alınması, yönetilmesi ve sürekliliğin sağlanmasında kullanılır. Firmalarda genel olarak üretim alanları daha karışık. Özelikle bakım ünitelerinde daha çok fazla birbirinden farklı malzemeler ve ekipmanlar var. Ofis alanları genelde diğer alanlara göre daha temiz. Çünkü orda olan şeyler daha belli. Baktığımızda üretim şirketleri orası o işin kalbi gibidir, doğal olarak daha hareketli. Ofisler daha temiz ve daha düzenli durabiliyor. Yalnız 5s sadece üretimi kapsamıyor. Ofis alanlarında da aynı şekilde düzen ve tertibi istiyor” şeklinde konuştu.

 

“ALANIN TEMİZLİĞİ, OLUŞAN RİSKLERİ AZALTIR”

 

 “İş sağlığı ve iş güveliğinde risk belirlemede bizim gördüğümüz konuların başında tertip ve düzen geliyor” diyen Eğitmen Demiriz, “5s uygulaması ise iş sağlığı ve iş güveliği risklerini oldukça fazla azaltıyor. Çünkü alanın temizliğini düzenli hale getirdiğimizde çalışanlar için olan riskler azalmış oluyor” dedi.

 

“SHITSUKE, EĞİTİM VE DİSİPLİN DEMEKTİR”

 

Üretimde sürekli hareket olduğunu belirten Eğitmen Demiriz, “5s’in Japonca 5 kelimenin baş harflerinden oluşmaktadır. 5s eğitimi aslında belirttiğim gibi Japoncadır. Seırı, sınıflandırma demektir. Önce her işlemi sınıflandırarak başlamamız gerekmektedir. Seıton, düzenleme demektir. Neyi nasıl düzenleyeceğiz ve bunun için bir sistematik oluşturmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Seıso yani en temel olan şey temizlik anlamına gelmektedir. Bizim anlıdığımız anlama gelir yani bedenimizden başlar, operasyon alanında ki temizlik, depolar, raflar, bakım alanı, yağlar, var olan kimyasallar gibi birçok şeyi kapsar. Üretimde sürekli bir hareket olduğu için makineyi, alanı sürekli temiz tutmamız gerekmektedir. Yani bu akşam yaptığınız temizlik sabah geldiğiniz temiz olamayacağı için düzenli olarak temizliği yapılmalıdır. Seıketsu, standartlaşmadır. Standartlaştırmaya kadar işler biraz kolay gibi geliyor. Ama standartlaştıralım, bunları belirli aşamalarda kontrol edelim dediğimiz zamanlarda herkes bir başka birimin üstüne atar. Ama burada öyle bir durum yok kalite ekibi ile bu işin içine girmemiz gerekmektedir. Son olarak ise Shıtsuke, eğitim ve disiplin demektir” ifadelerini kullandı.

 

“5S’İ ÖNCE ÇALIŞTIĞIMIZ ALANDA TANIMLAMALIYIZ”

 

5s’in uygulama alanları hakkında katılımcıları bilgilendiren Eğitmen Demiriz, “1 üretim alanları. Üretim alanları ya da atölyeler özellikle bakımlarda küçük atölyeler, küçük cihazlar vardır. Depo Alanlarında hammadde, hazır ürün, yedek parça deposu gibi alanlarda 5s ve iş sağlığı ve iş güvenliği kuralları uygulanıyorsa oradaki atık kutularının da aynı derecede temiz ve düzenli standartta olması gerekmektedir. Üretim alanlarının kesinlikle tanımlı olması gerekmektedir. Yani ben hangi malzemeyi, koyduğum yerin aynı yerde olması ve o malzemeyi aradığım zaman anında bulabilmem. Yani kullandığımız her malzemenin yeri tanımlımı herkes tarafından o malzemenin yeri aynı yerde mi? Üretim alanlarında, depolarda ya da atölyelerimizde alanlarımızın netleştirilmesi gerekmektedir. 5s uygulamak istiyorsanız öncelikle kat planlarınızın çıkartılmış olması gerekmektedir. Ancak güncel olması lazımdır. Ofislerde de olmak zorundadır. Çünkü kaçış noktaları açısından önemli, atıkları bertaraf etme noktasında önemlidir. 5s’i önce kendi alanlarımızda tanımlayarak başlamamız gerekmektedir” şeklinde konuştu. Eğitim, Eğitmen Demiriz’in katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla son buldu. Eğitim sonundan katılımcılara sertifikaları verildi.

 

Haber/Seda AKYOL