"Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" eğitimi verildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası eğitimlerine devam ediyor. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bugün saat 13:30'da "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" eğitim semineri düzenlendi. Av.

GÜNDEM 20.02.2019 14:51:00 0

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitimde; 6698 Sayılı kişisel verilerin korunması kanunu amacı ve kapsamı, kanundaki tanımlar, kişisel verilerin işlenmesi şartları, kişisel verilerin işlenmesinde uyulması gereken temel ilkeler, özel nitelikli kişisel veriler ve işlenme şartları, kişisel verilerin silinmesi, yok edilmesi veya anonim hâle getirilmesi, kişisel verilerin aktarılması, veri sorumlusunun yükümlülükleri, ilgili kişinin hakları, veri sorumlusuna başvuru ve kurula şikâyet, veri sorumluları sicili ve sicile kayıt zorunluluğu, 6698 sayılı kişisel verilerin korunması kanunu uyarınca öngörülmüş suçlar ve kabahatler gibi konular anlatıldı.

 

3 MADDEYE DİKKAT EDİN

 

Kişiler verilerin korunması kanununu anlatan Av. Begüm Demircan, aslında bu kanunun Türkiye de yaşayan tüm bireyleri korumaya yönelik bir kanun olduğunu kaydetti. Av. Demircan, “Hepimizin kişisel verilerini korumaya yönelik bir kanundur. Kanunun amacı, kapsamı ve tanımı çok önemlidir. Çünkü kanunun bir amacı kanun koyucunun ne amaçla bun kanunu ortaya koyduğunu gösterir. Örneğin bir iş kanununun amacına baktığımızda, amacımız nedir işçilerin ve iş verenin hak ve hükümlülüklerini ortaya koymaktır. Kapsamına geldiğimizde, kimi kapsar, işçi ile iş veren arasındaki ilişkiyi kapsar. Dolayısıyla bizim ne amaçla hangi konuna ihtiyacımız olduğunu anlamak istiyorsak, kanunun amacına ve kapsamın dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda tanımlarına da dikkat etmemiz gerekiyor çünkü o kanunda yazan bazı maddeler başka kanunda farklı bir anlama geliyor olabilir. Dolayısıyla bu üç maddeyi her zaman amaç, kapsam ve tanım her zaman her kanunda dikkat etmelisiniz” şeklinde konuştu.

 

“ÖNCELİKLİ OLAN ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ”

 

Kişisel verileri koruma kanunun amacına değinen Av. Demircan, “Kişisel verilerin korunması kanuna baktığımızda birinci maddemizde bizi amaç hükmü karşılıyor. Kanunun amacı nedir, ilk olarak bireylerin özel hayatının gizliliğini korumak, ikincisi kişilerin temel hak ve özgürlükleri korumak. Zaten temel hak ve özgürlüklerimiz anayasa altında da güvence altına alınmıştır. Aslına bakarsanız bu kanun anayasal anlamda boşluğumuzu doldurmuş oluyor. Bugün baktığınızda her yerde kimlik numaramız, pasaport numaramız, cep telefon numaramız, mail adreslerimiz, parmak izlerimiz bizim için kişiler bir veridir. Gerçekten bizim güvenliliğimiz açısından bir durum söz konusu olur ise ilgili verileri işleyebiliyoruz. Eğer ki amacımız meşru bir hedefimiz yok ise böyle bir durumda artık benim spor salonuna giderken parmak izi basmam bir kartla geçişi sağlana bilecekken bu artık aşırılığa kaçıyor. Dolayısıyla kanunun amacı özel hayatımızın gizliği, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve ya tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenliyor ve bu amaçla oluşturulmuştur” dedi.

 

“HEPİMİZ VERİLERİ İŞLENEN BİREYLERİZ”

 

Kişisel verileri koruma kanununu kapsamlı bir şekilde anlatan Av. Demircan, “Peki kapsamına baktığımızda ise  kişisel veriler işlenen gerçek kişileri kapsıyor. Yani buna tüm bireyleri diyebiliriz. Teknolojinin gelişmesiyle beraber hepimizin kişisel verilerini, mail adreslerini, TC kimlik numaraları, parmak izleri, hepimizin verileri işlenmiş durumda. Tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla, ya da otomatik olmayan yollarla işlenen gerçek ve tüzel kişisel hakkında kişisel verilerin korunması kanunu uygulanır. Aslında hepimiz verileri işlenen bireyleriz. Peki bunu kimler işliyor. Kanun diyor ki gerçek veya tüzel kişiler bunu işleyebilir. Otomatik sistemde bunu direk işleyebiliyorlar. Ya da yarı otomatik yolla işleyebiliyorlar. Ya da otomatik olmayan yollarla işleniyor. Bunu sisteme işlerken ise istersek a’dan z’ye, istersek kuruma göre de yapabiliriz. Önemli olan bir sistem içerisinde yer almasıdır. Ben bu kayıtları sistem içerisinde işliyorsam işte ben kişisel veriler kapsamında kişisel verileri işlemiş oluyorum demektir. Aynı zamanda bunu bilgisayar yoluyla da yapabilirim. Yani otomatik bir yolla hatta flaşha yükler başka bir bilgisayara aktarmasını yapabilirim” şeklinde konuştu. Eğitim Av. Begüm Demircan’ın katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla son buldu.

 

Haber / Seda AKYOL