Sağlık çalışanlarına Yenidoğan Canlandırma Eğitimi

Tekirdağ'da 12-14 Şubat tarihleri arasında Tekirdağ Polis evinde NRP Uygulayıcı Eğitimi düzenlendi. Eğitime Tekirdağ'daki kamu, üniversite ve özel hastanelerde çalışan Kadın Hastalıkları

GÜNDEM 15.02.2019 17:30:00 0
Sağlık çalışanlarına Yenidoğan Canlandırma Eğitimi

Eğitim Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Nedim Samancı, Dr. Öğretim Üyesi Sinan Tüfekçi, Başkan Yardımcısı Dr. Hülya Becerir, Tekirdağ Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Ebe Gülaydın Tabu ve İl Sağlık Müdürlüğü personeli Ebe Fatma Çokzehir tarafından verildi. Eğitimin ardından katılımcılara sertifikaları verildi.

 

HER YIL 4 MİLYON YENİDOĞAN HAYATINI KAYBEDİYOR

 

Dünyada yılda 4 milyon yenidoğanın hayatını kaybettiğini, bunların yüzde 23’ünün doğum sonrası asfiksiye (oksijen eksikliği) bağlı olarak kaybedildiğini belirten Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir yenidoğan sorunu olmayı sürdürüyor. Özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatalresüsitasyon (yenidoğan canlandırma)  gereksinimi doğabiliyor” dedi.

 

UYGULAYICI EĞİTİMLER GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

 

Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçlarının, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurduğunu kaydeden yetkililer “Her yenidoğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir. Bu nedenle asfiksiyebağlı ölümlerin ve sekellerin (hastalık kalıntısı)önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) yürütülmektedir. Program kapsamında yurt çapında doğum salonunda çalışan ve yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması amacıyla Yenidoğan Canlandırma Uygulayıcı Eğitimleri gerçekleştirilmektedir” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ