Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigaradan ölüyor

Çerkezköy Kaymakamlığı, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla, sigarayı bırakan 17 kamu personeline başarı belgesi verildi. Her yıl dünya genelinde 6 milyon, Türkiye'de ise 100

GÜNDEM 8.02.2019 17:58:00 0
Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigaradan ölüyor

Çerkezköy Kaymakamlığı tarafından 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla dün saat 15:00’da Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda düzenlenen programda sigarayı bırakan kamu personellerine başarı belgesi verildi.

 

HER YIL 6 MİLYON KİŞİ SİGARADAN HAYATINI KAYBEDİYOR

 

9 Şubat 1987 yılından bu yana Dünya Sağlık Örgütü tarafından 9 Şubat’ın Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kabul edildiğini belirten Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya üzerinde her yıl 6 milyon kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getirdi. Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigara nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydeden Kaymakam Abban, sigaranın başta akciğer kanseri olmak üzere, bir çok kanser türü, ölü doğum, kısırlık, kalp krizi, felç, KOAH, kalp damar hastalıkları gibi bir çok hastalığa sebep olarak bireyin sağlığını kaybetmesine, buna bağlı olarak sağlık harcamalarının artmasına ve sosyo-ekonomik kayıplara sebep olduğunu belirtti.

 

TEBRİK ETTİ

 

Sigaranın sadece bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir sorun olduğunu belirten Kaymakam Abban, sigara bağımlılığının tedavisinin olduğunu dile getirdi. Hükümetin de Sağlık Bakanlığı nezdinde sigara kullanımını bıraktırmak amacıyla çeşitli girişimlerde bulunduğunu ifade eden Abban, Tekirdağ’da 3 farklı noktada bulunan sigara bıraktırma merkezlerinin 7/24 hizmet verdiğini, bunun yanı sıra ALO 171 hattı ile sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara destek verildiğini belirtti. Sigarayı bırakan kamu personellerini tebrik eden Abban, bunun örnek teşkil etmesini temenni etti.

 

“SİGARAYI BIRAKMAK ZOR DEĞİL”

 

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak da vatandaşları sigarayı bırakmaya davet ederek “İnsanlarımız yeter ki kafalarında bitirsinler. Sigarayı bırakma çok zor değil”  dedi.

 

 

Haber / Özge MERİÇ