Meşe balına coğrafi işaret alınacak

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen coğrafi işaret çalışmaları kapsamında Kırklareli Cazibe Merkezi'nde Meşe Balı Tanıtım Toplantısı düzenlendi.

GÜNDEM 24.01.2019 15:37:00 0
Meşe balına coğrafi işaret alınacak

Meşe Balı Tanıtım Toplantısı'nda konuşma yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Uzun yıllardır bal meselesini konuşuyorduk. Kırklareli’nin de kendine has balı meşe balı var. Trakya arısı var. Kırklareli’nin sadece balı yok. Pancarı var, çömleği var, Poyralı Dokuması var. Kırklareli’nin ve Trakya’nın yine kendine özgü birçok yöresel ürünü mevcut. Bölgemizde ki yöresel ürünlere coğrafi işaret alınması konusunda yaklaşık bir yıldır çalışıyoruz. Bu kapsamda Trakya’da coğrafi işaret alınabilecek ürünlerin ortaya çıkartılması, coğrafi işaret almış olan ürünlerin tanıtılması ve coğrafi işaret alınması planlanan ürünlere coğrafi işaret alınabilmesi için oda ve borsalarımızla birlikte çalışıyoruz. Biz coğrafi işareti alalım o şekilde kalsın istemiyoruz. Daha sonra bunu pazarlayalım, markalaştıralım, dağıtımını yapalım ve meşe balını gelecek kuşaklara aktarabilmek için gereken önemleri alalım istiyoruz. Kısacası bu konuda topyekûn mücadele edelim. Sahiplenmeden bu iş yürümez. Coğrafi işaret alma ile ilgili süreç bugün itibari ile başlamış oldu. Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü ve danışman hocamız ile beraber bu işi yürüteceğiz. En kısa zamanda da tüm Türkiye’de balımızı tanıtacağız" dedi.

 

TÜRKİYE'Yİ DÜNYADA TANITACAK

 

Bal konusunda uzman Karadeniz Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Prof. Dr. Sevgi Kolaylı ise "Meşe balı Türkiye'yi dünyada tanıtacak. Meşe balı çok değerli. Arı ürünleri 10 bin yıl önce keşfedilmiş. Bal aslında insanlıkla var olmuş. Balın şifalarını saymakla bitiremeyiz. Hele hele meşe balı ayrı bir şifa kaynağıdır. Bu nedenle meşe balına önem veriyoruz" şeklinde konuştu.

 

NUMUNELER ANALİZ EDİLECEK

 

Meşe balına coğrafi işaret alınması sürecinde ilk etapta başvuru dosyasının hazırlanması konusunda bir yazım ekibi oluşturulacağı daha sonra meşe balı üretimi konusunda belirlenen köylerden numuneler toplanacağı ve numunelerin Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde analiz edileceği belirtildi. Kırklareli Meşe Balının standartları belirlenerek bu standartlar ışığında hazırlanan başvuru dosyasının Türk Patent Enstitüsü’ne verileceği kaydedildi. Aynı zamanda meşe balının standardının belirlenmesinin markalaşma ve tanıtım çalışmalarına da katkı sağlayacağı açıklandı.  

 

Haber / Seda AKYOL