Çıraklık eğitimi masaya yatırıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda dün saat 14:00'da "Çıraklık – Kalfalık – Ustalık Genel Bilgilendirme" semineri düzenlendi.

GÜNDEM 26.12.2018 17:57:00 0
Çıraklık eğitimi masaya yatırıldı

Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirme seminerine konuşmacı olarak Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ali Uzun katıldı. Çıraklık eğitiminin amacı ile ilgili bilgi veren Çerkezköy Mesleki Eğitim merkezi Müdürü Ali Uzun, çıraklık eğitiminin amacının ‘çırak yaşında olup, okul sistemi dışında bulunan gençlere temel meslek eğitimi vermek ve bunları işe yerleştirmek, çıraklık sistemine girecek gençlerin uygun meslek seçimine rehberlik yapmak, 14-18 yaş grubunda olup geleceğini bir işyerinde çalışarak kurmaya çalışan gençlere çıraklık sistemi yoluyla meslek eğitimi vermek, iş hayatı içinde bulunup 14-18 yaş grubunda olan gençleri eğitim süresince sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak’ olduğunu söyledi.

 

ÇIRAKLIK EĞİTİMİNİN AMAÇLARI

 

Bunların yanı sıra çıraklık eğitiminin ‘Ülke genelinde, çeşitli mesleklerde kalfalık ve ustalık standartlarını belirlemek, İşyerlerinde öğrenilemeyen iş ve işlemleri ders araç ve gereçleriyle zenginleştirilmiş laboratuar ve atölyelerde öğretmek, kalfa ve ustaların meslek kurslarıyla, mesleklerinde gelişmelerini sağlamak, Ustaların, işyerlerinde çırak öğrencilere sanatlarını daha iyi öğretmelerini sağlamak amacıyla “Usta Öğreticilik” kurslarıyla gelişmelerini sağlamak, İş hayatında çalışma disiplinini sağlamak, eğitim kurumlarıyla iş hayatı arasında işbirliğini geliştirmek, iş hayatının belli bir düzene bağlanmasına katkı sağlamak, yapılan işlerin teknolojisinin, kalitesinin ve veriminin yükselmesini sağlamak’ gibi amaçlarının da bulunduğunu söyleyen uzun, çıraklık eğitimi sonrası verilen belgelerle ilgili de bilgiler aktardı. Ustalık belgesinin ülke genelinde geçerli olduğunu söyleyen Uzun, Usta Öğreticilik Belgesi almak için düzenlenen eğitimlere  ön lisans gibi eğitim almış olanların katılabildiğini kaydetti. Belge sahibi olmanın faydalarını da anlatan Uzun, “Hangi meslekte çalışıyor ulursanız olun mutlaka kalfalık ve ustalık belgesi alınması zorunluluğu var. Özellikle meslek elemanlarını belgeli çalıştırmanın hem çalıştıran hem de çalışan açısından faydaları var” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU