Bilgin: Sarıkamış Harekatı bir hüzündür

Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciği, önceki gün saat 19:00'da Çerkezköy Belediyesi Konferans Salonu'nda "Sarıkamış Harekatı" programı düzenledi. Programa konuşmacı olarak katılan Sarıkam?

GÜNDEM 13.12.2018 17:03:00 0
Bilgin: Sarıkamış Harekatı bir hüzündür

Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciği'nin düzenlediği Sarıkamış Harekatı programına katılım yoğun oldu. Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliği Burak Candaş'ın konuşmasıyla devam etti. Candaş “Sarıkamış Harekatı’nın 104.yılında orada can veren şehitlerimizi, yiğitlerimizi, komutanlarımızı, bütün bu ülke için nefeslerini bedenlerini set yapan, ülkemizi koruyan şehitlerimizi anmak için buradayız” dedi.  Türk Ocakları olarak Mayıs ayından beri faaliyet gösterdiklerini kaydeden Candaş, Türk Ocakları’nın hiçbir partinin güdümünde olmayan, parti siyaseti yapmayan, her siyasi fikre eşit mesafede yaklaşan, ama değişmezi Türk Milliyetçiliği olan önemli bir teşkilat olduğunu kaydetti.

 

ÇANAKKALE’DE DE DESTAN YAZDIK

 

Konuşmasına devam eden Burak Candaş, "Kimisi 20 bin der kimisi 60 bin kimisi 90 bin der kimisi 120 bin kişi der kimisi de derki tetiğe bile dokunmadan tek kurşun atmadan donarak öldüler. Halbuki 32 bin Rus askerinin nasıl öldüğünü kimse düşünmez. Orda nasıl can siperane  savaşlar yapıldı kimse bilmez. Teknik taktik olarak mükemmel bir plan program yapan Şehit Önder Paşa’nın zamanında güzel bir plan programıyla ancak uygulamada komutanların yaptığı hatalarla ortaya çıkan bazı sıkıntılar sonucu donarak ölen askerlerimiz, şehit olan askerimiz de var. Ama  tifodan şehit olanlar, çarpışırken şehit olanlarda  var. Aynı Ruslarda olduğu gibi.  Ama şunu unutmayalım bizler Sarıkamışta ister 50 bin şehit vermiş olalım ister 250 bin, ondan birkaç ay sonrada Sarıkamış sayesinde Çanakkale’de de destan yazdık. Sarıkamış beklide Çanakkale’nin önsözü diyebiliriz. Burada şehit sayılarına takılmaktansa kahramanlık destanını ön plana çıkarmamız gerekiyor" dedi.

 

TÜRKÜLERLE SARIKAMIŞ

 

Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliği Burak Candaş'ın konuşmasının ardından Sarıkamış Harekatı'nın anlatıldığı türküleri seslendiren ve aynı zamanda çaldığı saz ile seslendirdiği türkülere eşlik eden Mustafa Altunkaynak, dinleyicilere duygulu anlar yaşattı.

 

SARIKAMIŞ HAREKETİ BAŞLADI

 

Sarıkamış Harekatı’nın öncesi ve başlangıcı hakkında bilgi veren ‘Sarıkamış Harekatı Beyaz Hüzün’ kitabının yazarı İsmail Bilgin de, Osmanlı’nın 1944 yılında Balkanları kaybettiğini ve elinde Anadolu ile Arabistan yarımadasının bulunduğunu belirtti. Yazar İsmail Bilgin, ittifak güçleri Almanya, Avustralya ve Macaristan imparatorluğu ile itilaf güçleri İngiltere, Fransa ve Rusya arasında sömürge kazanma mücadelesi yaşandığını dile getirdi. 28 Haziran’da Bosna veliahdının öldürülmesiyle 1.Dünya Savaşı’nın patlak verdiğini belirten Bilgin, Osmanlı’nın itilaf güçlerinin iş birliğini reddetmesi üzerine 2 Ağustos 1944’te ittifak güçleriyle gizli anlaşma yapıldığını ifade ederek “300 milyon Müslüman’ın ayaklanması düşünüldü. Ancak, itilaf güçleri denize hakimdi. Osmanlı’nın doğuda Ruslara karşı bir cephe açması planlanmıştı. O yıllarda 93 harbi sonrası tazminat karşılığı Kars, Ardahan ve Batum Rusların eline geçti. Sarıkamış Harekatı da bu şartlarda başladı" dedi.  Toplanma yeri olan Erzurum’a yiyecek ve giyecek ulaştırılamadığını söyleyen Bilgin, “Güneyden gelen askerlerin ayağında çarık ve yazlık mintan vardı. Erzurum’da o kadar çok asker vardı ki, askeri tesisler yeterli gelmedi. Köylüler evini açtı, ahırda kaldı. Başkomutan Enver Paşa, Erzurum’a gelerek İzzet Paşa ile görüştü. Harekata karşı çıkan İzzet Paşa onu görevden alarak 3.Ordu Komutanlığı’nı üstlendi" dedi. Vali Tahsin Paşa’nın çağrısıyla Erzurum halkının elindeki unu ve buğdayı birliklere taşıdığını anlatan Bilgin, askerin ve halkın tifüs salgınıyla da büyük kayıp verdiğini ifade etti. Sarıkamış Harekatı’nı ve sonuçlarını anlatan Bilgin, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlarken, kitaplarını da imzaladı. Program sonunda Türk Ocakları Çerkezköy Temsilcisi Burak Candaş, Sarıkamış Harekatı Beyaz Hüzün isimli kitabın yazarı İsmail Bilgin ve Mustafa Altunkaynak'a plaket takdim etti.

 

Haber / Özge MERİÇ - Seda AKYOL