Medyanın sorunlarını gündeme getirdi

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Başkanlığı Bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulu'nda yaptığÄ?

GÜNDEM 12.12.2018 17:28:00 0
Medyanın sorunlarını gündeme getirdi

Medyanın demokratik toplumun temel unsurlarından biri olduğunu belirten Kalaycı, medyanın ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. TÜRKSAT'ın döviz üzerinden belirlediği uydu frekans ücretlerinin, döviz kurundaki yükselme nedeniyle yüksek oranda artığını, başta yerel kanallar olmak üzere, televizyonların ücretlerini ödeyemez hâle geldiğini kaydeden Kalaycı, “Tamamına yakını ithal edilen kâğıt ve kâğıt ürünleri sektörü de döviz kurundaki artıştan çok olumsuz etkilenmiş, fiyatlarda meydana gelen yüksek artış yayıncılığı vurmuştur. Gazeteler zor durumdadır” dedi. 

 

“MEDYANIN TALEPLERİNE KARŞILIK VERİLMELİ”

 

Medyaya yönelik acilen bir paket hazırlanması gerektiğini kaydeden Kalaycı, medyanın haklı beklenti ve taleplerine mutlaka karşılık verilmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı’nın 453 sayılı Kararı'yla, Basın İlan Kurumu’nun gazetelere verdiği resmî ilanların yayın ücretinde yapılan artışın memnuniyet verici olduğunu söyleyen Kalaycı, resmî ilan bedeli ödemelerinde vadesi geçmiş vergi borcu bulunmadığına dair belge istenmesine ilişkin uygulamanın da ertelenmesi gerektiğini kaydetti.

 

“VERGİ İNDİRİMİ VE KOLAYLIKLAR GETİRİLMELİ”

 

TÜRKSAT'ın uyguladığı ücret tarifesinin makul seviyeye çekilmesi ve mutlaka Türk lirası üzerinden belirlenmesi gerektiğini kaydeden Kalaycı, “Ulusal, bölgesel ve yerel televizyonlarla radyoların önemli bir gider kalemi olan RTÜK payı kaldırılmalıdır. Kâğıt ve kâğıt ürünlerine yönelik vergi indirimleri ve kolaylıkları getirilmelidir. Daha da önemlisi, kâğıt sektörüne yönelik acilen tedbirler alınmalı, ihtiyacımız olan kâğıdın Türkiye'de üretilmesi sağlanmalıdır. Son yıllarda büyük bir gelişim gösteren internet medyası, yayıncılık konusunda bir yasal düzenlemeye kavuşturulmalıdır” dedi. Kamu reklamlarının yüzde 15’inin yerel medyaya verilmesi, yurt dışına yapılan resmî programlara Anadolu medyasından da temsilcilerin katılımının sağlanması gerektiğini kaydeden Kalaycı, Anadolu medyasının faaliyetlerini sürdürebilmeleri için özel destek programlarının da uygulamaya konulması gerektiğini dile getirdi. Basın çalışanlarının düşük ücret aldığını, uzun çalışma saatlerinde zor şartlar altında görev yaptığını belirten Kalaycı “Yıpranma payı hakkından sadece sarı basın kartı olanlar yararlanabilmektedir. Basın çalışanlarının özlük hakları ve çalışma şartları iyileştirilmeli ve tamamının yıpranma payı hakkından yararlanabilmesi sağlanmalıdır” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU