'8,5 milyonu görmezden gelerek, yolunuza devam edemezsiniz'

3 Aralık Engelliler Haftası dolayısıyla açıklama yapan Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü her yıl adet yerini bulsun diye hatırl

GÜNDEM 2.12.2018 17:08:00 0

Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık Tarihinin Dünya Engelliler Günü olarak ilan edildiğini anımsatarak “Yine Birleşmiş Milletlerin 9 Aralık 1975 tarihinde kabul ettiği Engelliler Bildirisinden bu güne tam 43 yıl geçti. Engellilerin toplumsal hayata eşit ve üretken bireyler olarak katılımlarının zorunluluğuna dikkat çeken, devlete bu alanda görev ve sorumluluklar yükleyen Engelliler Bildirgesi'nin ruhuna ve taleplerimize uygun düzenlemeler hala hayata geçirilmiyor. Siyasi iktidarlar, nüfusunun onda birinden fazlasını oluşturan 8,5 milyon engelliyi, sorunlardan doğrudan etkilenen aileleriyle birlikte 25 milyon kişiyi görmezden gelmeye devam ediyor” dedi.

 

“KRİZİN FATURASI ÜRETİCİLERE, ÇALIŞANLARA KESİLİYOR”

 

Türkiye tarihinin en ciddi ekonomik ve siyasi kriziyle karşı karşıya olduklarını dile getiren Çakan “Hükümet, kendi krizin faturasını çalışanlara, işsizlere, emeklilere, üreticilere keserken, bu olumsuz koşullar engellileri bir kat daha fazla mağdur ediyor. Günde 1,5 doların altında bir gelirle yaşamaya mahkum edilenlerin oranının yüzde 38'i bulduğu düşünüldüğünde, engellilerin yaşama koşullarının çok daha ağır olduğu ortadadır” dedi.

 

“EŞİT BİR HAYAT İSTİYORUZ”

 

Yoksulluk, işsizlik ve sefaletin derinleştiğini söyleyen Çakan “Devleti küçültüyoruz demagojisiyle ‘Sosyal devletten’ arta kalan ne varsa budanmak isteniyor. Çalışanların, üretenlerin ve engellilerin talepleri karşısında ‘görmeyen, duymayan’ siyasi iktidar, kaynaklarımızı üretmeden kazanan bir avuç azınlığa aktarmaya devam ediyor. Bizler vurguncu, soyguncu, hortumcu değiliz, kara para aklamıyoruz, banka batırmıyoruz. Bizler her şeyden önce insan onuruna yaraşır koşullarda, eşit bir hayat istiyoruz. Engellileri dışlayan, yok sayan anlayışların Türkiye'nin geleceğine hiçbir katkısı olmayacağını savunuyoruz” dedi.

 

“TALEPLERİMİZİN DİKKATE ALINMASINI İSTİYORUZ”

 

Toplumsal hayatın bütün alanlarında; eğitimde, iş bulmada, ulaşımda, kent politikalarında taleplerinin dikkate alınmasını istediklerini kaydeden Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan “Bu çerçevede, engellilere yönelik istihdam politikaların oluşturulmalı, iş olanakları yaratılmadığı koşullarda devlet sorumluluklarının gereğini yerine getirerek, tazminat vermelidir. iş ve engellilik tazminatının yanı sıra vergi muafiyeti ve gümrük yasası, toplu taşıma ve ulaşımda sakatlara yönelik politikalar ve bir dizi alanda öncelik tanınması talepleri bütün koşulu, çalışma ve yaşama alanlarında taleplerimize uygun politikaların geliştirilmesi, önceliklerin sağlanması yasaların çıkarılması, engellilerin lehine uygulamalara öncelik veren anlayışın yerleşmesinden geçiyor. Siyasi iktidarlar, engellilerin örgütleriyle de görüşerek politikalar geliştirmeli, çözümleri hayata geçilmeli. Siyasi iktidara sesleniyoruz; 8,5 milyonu görmezden gelerek, yolunuza devam edemezsiniz. Ya kamu yararından, çalışandan, üretenden, işsizlerden, emekliden, engellilerden yana taraf olursunuz ya da bertaraf. Türkiye Sakatlar Derneği olarak; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü her yıl adet yerini bulsun diye hatırlanmasına karşı çıkıyoruz. Sorunlarımız giderek büyüyor ama çözümsüz değil! Derneğimiz, engellilerin talepleri için demokratik bir zeminde mücadelesini sürdürmeye devam edecektir. Bütün kamuoyunu ve engellileri, haklarını savunmaya dayanışmaya, taleplerini ifade etmeye çağırıyoruz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU