Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi açıldı

Tekirdağ'ın tarihi açısından oldukça büyük önem taşıyan ve yaklaşık 1500 fotoğrafın yer aldığı Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi düzenlenen törenle hizmete açıldı

GÜNDEM 2.12.2018 17:36:00 0
Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi açıldı

AB Parlamento Milletvekili Miltiadis Kyrkos, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Eski Tekirdağ Milletvekili Güneş Gürseler, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, TESKİ Genel Müdürü İbrahim İçöz, Süleymanpaşa Belediye Meclis üyeleri,  Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkanı Mehmet Ali Işıkgör, İl ve ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşların katıldığı açılışa onur konuğu olarak da Dimitrios Mavridis ve ailesi katıldı.

 

“ÇOK ÖZEL BİR EV”

 

Saygı Duruşu sonra İstiklal Marşı ve Yunan Milli Marşı’nın okunmasının ardından tarihi binanın müzeye dönüşme hikayesi hakkında bilgi verildi. Açılışta konuşan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, sözlerine Mavridis ile yollarının kesişmesi ile başladı. Bu evin Mavridis ailesinin 1914 yılında yaptırdığı ve 1922 yılında mübadele ile ayrılmak zorunda kaldığı çok özel bir ev olduğunu kaydeden Eşkinat “Aynı şekilde benim ailemde kendi topraklarından ayrılıp Türkiye’ye geldiğinde yerleştirildiği ev burası ve biz bugün müzemizi özellikle açmak istedik. Çünkü Dimitrios Mavridis’e doğum günü hediyesi vermek istedik” diye konuştu.

 

Bu bölgenin özel bir bölge olduğunu kaydeden Eşkinat “Bu mahallede bugün 3. müzemizi açıyoruz. Müzik Teknolojileri Müzesi ile başlayan arkadan Balaban Müzesi ile devam eden seri bugün Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi ile sürüyor. Arkası da gelecek. Arkamda bulunan 3 adanın kamulaştırma kararı Süleymanpaşa Belediyesi tarafından alındı. Bu adaların iki tarafındaki yollar yayalaştırılıp beton binalar yıkıldıktan sonra iki tane kalan eski eser de restore edilip müze haline getirildikten sonra Tekirdağ’ın müzeler bölgesi haline gelecek” dedi.

 

 

Açılışta konuşan Dimitrios Mavridis de Tekirdağ’a küçük yaşlardan itibaren ilgiduyduğunu ifade ederek “Çok küçük yaşlardan beri Tekirdağ için hikayeler dinlemekteydim. Bu bilmediğim yer için zihnimde romantik bir resim canlandırmıştım. Babamın hasretini çektiği bu yerin değerinin farkına vardım ve zihnimde cennet gibi bir yer oluşturdum. Tekirdağ’ın geçmişini ve güncel halini öğrenmek için yoğun bir istek duymaktaydım. 60 yıl önce Atina ve İstanbul’daki fotoğrafçılardan Tekirdağ’ın fotoğraflarını biriktirmeye başladım. Böylece 20. yüz yılın başındaki Tekirdağ’a ait neredeyse tüm fotoğrafları topladım ve babamın o dönemde yaşadığı evi didik didik aradım. 1912 yılında dedem tarafından inşa edilmiş evimiz hayallerimin ve araştırmalarımın ilk sırasında yer alıyordu. Bu müze sembolik bir anlam taşısa da kültürleri yakınlaştırmak için önemli bir yere sahip olacak” dedi.

 

KATKI VEREN İSİMLERE PLAKET VERİLDİ

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Eski Tekirdağ Milletvekili Güneş Gürseler, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ve AB Parlamento Milletvekili Miltiadis Kyrkos’un konuşmalarının ardından Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat tarafından  Dimitrios Mavridis, AB Parlamento Milletvekili Miltiadis Kyrkos, tarihi fotoğrafların bulunması ve müzenin açılışına katkı veren Eyüp Ataman ve Orhan Çebi’ye plaket takdim edildi.

 

ESKİ TEKİRDAĞ FOTOĞRAFLARI MÜZESİ’NİN HİKAYESİ

 

Türkiye ile Yunanistan arasındaki mübadelenin köklerinden kopardığı, iki ailenin yıllar sonra bir araya gelen çocukları. 1922 yılında Lozan Mübadelesi nedeni ile Tekirdağ’dan Yunanistan’a göç eden Mavridis ailesinin terk ettiği evlerine Selanik’ten gelen Eşkinat ailesi yerleşir. Mübadil olarak yer değiştiren ailelerin bir zamanlar yaşadığı evin çocukları Dimitrios Mavridis ile Ekrem Eşkinat,  aslında aynı evin çocuklarıdır. Mavridis’in çocukluk yılları Atina’da geçmiştir. Dimitrios Mavridis babasının ölüm döşeğinde sayıkladığı Tekirdağ’daki evimiz sözlerinden etkilenip 50 yıl boyunca Tekirdağ’ı araştırmış, hiç kimsede eşi benzeri olmayan yüzlerce eski Tekirdağ fotoğrafını toplamış, Tekirdağ hakkında 12 kitap yazmıştır.

 

Haber / Yakup KARATEPE