Atıktan elektrik ürettiler

Edirne Belediyesi tarafından 60 yıllık vahşi depolamaya son verilerek, Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nde elektrik üretimine başlandı. Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin açıl

GÜNDEM 26.11.2018 12:33:00 0
Atıktan elektrik ürettiler

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından geçen yılın Kasım ayında hizmete alınan ve dünden itibaren elektrik üretimine başlanan Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin açılış törenine; Edirne Valisi Ekrem Canalp, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İYİ Parti Grup Başkanı ve Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tesisin ortaklarından Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, Süloğlu Belediye Başkanı Mehmet Ormankıran, Lalapaşa Belediye Başkanı Bülent Şahinşah, Atlas Sanayi ve Ticaret Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ender Haberdar ve siyasi parti temsilcileri ile kent sakinleri katıldı.

 

65 MİLYONLUK YATIRIM


Tesisin açılışında konuşan ve kentin vahşi depolama sorununun çözüldüğünü belirten Atlas Sanayi ve Ticaret Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ender Haberdar, "Bu sayede Edirne'nin vahşi depolama sorununun çözümü sağlandı. Hemen ardından metan gazının atmosfere gelişigüzel salınımını önlemek için elektrik enerjisi üretim santralinin kurulum çalışmalarına hız verildi ve bugün ilk elektrik üretecek noktaya gelmiş bulunmaktayız. Toplamda tüm tesislerde 65 milyon liralık bir yatırım yapmış olacağız" dedi.  

 

ÖNÜMÜZDEKİ YIL 28 MİLYON KİLOWATTA ÇIKACAK

 

Vahşi depolama sorununa 18 ayda çözüm getirdiklerini ve Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'ni kurduklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Türkiye'de meskenlerin aylık tüketimi 100 kilowattır. Her saatte 16 bin evin 1 aylık ihtiyacını karşılamış olacağız. Bu tesiste 1 yılda toplama 14 milyon 16 bin kilowatt saat elektrik üretmiş olacak. Bu rakam önümüzdeki yıl 28 milyon kilowatta çıkacak. Bu mutluluk ve heyecan tüm Edirne'nin herkese hayırlı olsun. Bunun devletimizin yenilebilir enerji teşvik kapsamında parasal boyutu var. Bugünkü rakamlarla yılda 1 milyon 864 bin dolarlık burada elektrik üretilmiş olacak" ifadelerine yer verdi.

 

HARİKULADE BİR TESİS

 


Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın ardından konuşan Edirne Valisi Canalp, "Bugün burada açılan tesis de aslında kendi gezegenimize karşı sorumluluklarımızı yerine getirmenin bir örneğidir. Katı atık dediğiniz zaman ortaya çıkan etkenlerden en önemlisi metan gazıdır. Bugün dünyada en çok konuşulan sorunlardan bir tanesi çevre sorunlarıdır. Amerika'daki, Avrupa'daki üniversitelerin ele aldığı konulara bakın; her zaman için en zirvedeki konulardan bir tanesidir çevre. Metan gazı da bu çevresel sorunlarda en tehlikeli etkendir. Bugün burada açılan tesis, sadece katı atıkların bertarafına yönelik değil, aynı zamanda ortaya çıkan bu metan gazını enerji üretimine dönüştürmek suretiyle onun da bertarafıdır. Dolayısıyla gezegenimiz için külfet olan bir hususu net bir kazanca dönüştürüyoruz. Bu nedenle burası hem dünya hem de Türkiye için de harikulade bir tesis" sözlerine yer verdi.

 


BERRAK SULARIYLA ANILAN BİR NEHİR OLACAK

 


Ergene Nehri'ndeki kirliliğe de değinen Vali Canalp, "Ergene Nehri'ne dökülmüş olan katı atıkların bertarafına yönelik çalışmalarda belli bir aşamaya gelindi. Bu sadece endüstriyel atıkların bertarafıyla ilgili değil kentsel atıkların bertarafı şeklindeki tesisleri de bünyesinde barındırıyor. Bu şekliyle derin deniz bertarafının da yapılmasıyla hem bu atıkların bertarafı yapılacak daha sonrasında da Marmara Denizi'ndeki derin atık sulara verilmesi suretiyle Ergene Nehri'nde belli bir temizlik sağlanmış olacak. İnşallah önümüzdeki yıllarda Ergene Nehri'ni artık kirliliğiyle anılan bir nehir olarak değil; temiz, berrak sularıyla anılan bir nehir olarak göreceğiz" dedi. Konuşmaların ardından Vali Canalp, milletvekilleri ve belediye başkanları tesisin açılışı için butona bastı. Tesiste elektrik üretimine başlandı.

 

Haber / Özge MERİÇ