İşverenlerin borçları yapılandırılıyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işverenlerin 12 ayı geçmeyen borçlarını uygun koşullarda taksitlendirerek yapılandırdıklarını belirtti.

GÜNDEM 20.11.2018 14:47:00 0
İşverenlerin borçları yapılandırılıyor

100 Günlük Eylem Planı kapsamında işverenlere kolaylık sağlamaya ve yanlarında olmaya devam ettiklerini ifade eden Bakan Selçuk, “Eylem planı kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından uyumlu işveren düzenlemesi hayata geçirildi. Böylece işverenler 12 ayı geçmeyen borçlarını uygun koşullarda taksitlendirerek yapılandırabilecek” dedi.

 

“60 AYA KADAR TAKSİTLENDİRME YAPILABİLECEK’

 

Önce uyumlu prim borçlularının tespit edileceğini daha sonra ‘çok zor durum’ halinin inceleneceğini belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk  “Biliyoruz ki, işverenlerimiz ne kadar güçlü olursa istihdamımızda aynı oranda güçlenecektir. İşverenler aylık taksitler halinde prim borçlarını ödeyebilecekler. 500 bin TL’ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak. Prim borçlarına uygulanmış olan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranları basit usulde uygulanacak. Prim borçlarının taksitler halinde ödenmesinde yıllık yüzde 22 olan tecil faizi çok zor durum derecesine bağlı olarak yüzde 1,1 ila yüzde 16,5 arasında değişen oranlarda uygulanabilecek. 500 bin TL’ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak. 500 bin TL’yi aşan kısım için ise yüzde 25’i oranında teminat alınarak 60 aya kadar tecil ve taksitlendirme yapılabilecek. Hacizli malın, Kanuna göre belirlenen değerinin yarısından az olmamak üzere satış bedelinin yarısının Kuruma ödenmesi kaydıyla bu malın borçlu tarafından satışına Kurumca izin verilebilecek” dedi.

 

2 MİLYON TL’Yİ AŞMAMALI

 

Borç miktarı 2 milyon TL ve altında ise satışına izin verilecek malın değeri konusunda kanunda sınır konulmadığını söyleyen Selçuk borç miktarı 2 milyon TL’nin üzerinde ise satışına izin verilecek malın Kanuna göre belirlenen değerinin 2 milyon TL’yi aşmaması gerektiğini belirtti.

 

Haber / Özge MERİÇ