Diyabet hastalığına dikkat çektiler

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında diyabetin nasıl kontrol altına alınacağı anlatıldı. Toplantıda diyabet, belirtileri, tanı ve tedavi süreçleri, diyab

GÜNDEM 15.11.2018 16:14:00 0
Diyabet hastalığına dikkat çektiler

Hastanenin eğitim salonunda düzenlenen etkinlikte katılımcılar için diyetisyen ile birlikte diyabete uygun yiyeceklerden oluşan menü hazırlandı. Hastane başhekimi Op. Dr. Recep Çalışkan'ın selamlama konuşmasının ardından İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Ömer Yapıcı diyabeti, belirtilerini, tanı ve tedavi süreçlerini anlattı.

 

İŞ İŞTEN GEÇMİŞ OLABİLİR

 

Diyabetin vücutta pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin salgısı üretmemesi durumunda gelişen ve bunun sonucunda kan şekerinin normalden fazla yükselmesi ile giden, ömür boyu süren kronik bir hastalık olduğunu belirten Yapıcı “Sonuç olarak kişi yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Görme bozukluklarından böbrek yetmezliğine ve kalp rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa davetiye çıkaran diyabet (şeker hastalığı), sinsi bir şekilde ilerlediği için belirtileri ortaya çıktığında iş işten geçmiş olabiliyor” dedi.

 

“KAN ŞEKERİ ÖLÇÜMÜ YAPILMALIDIR”

 

Uzm. Dr.Yapıcı, diyabetin belirtilerinin aşırı su içme, ağız kuruması, aşırı ve sık idrara çıkma, iştah artmasına rağmen kilo kaybetme, halsizlik, görme bulanıklığı, yaraların geç iyileşmesi, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma olduğunu belirterek “Bazen bu bulgulardan birkaçı olabileceği gibi eğer kan şekeri çok yüksek değilse bulguların hiçbirisi de olmayabilir. Bu bulgulardan biri veya birkaçı var ise ve özellikle ailede diyabet öyküsü varsa vakit geçirmeden bir iç hastalıkları uzmanına başvurarak kan şekeri ölçümü yapılmalıdır” bilgisini verdi.

 

“DİYABET HAPLARI KULLANILIR”

 

Bu tedavide eğitimin önemli olduğunu dile getiren Yapıcı “Diyabetli kişiye takip ve tedaviye ilişkin gerekli bilgiler verilmelidir. Edinilen bilgilerin günlük yaşama uygulanması ve sürekliliği önemlidir. Diyabetin tedavisinde öncelikle diyabet hapları kullanılır. Diyabet hapları  ile kan şekeri yeterli düşürülemiyorsa insülin kullanımına geçilir. Beslenmenin düzenlenmesi önemlidir. Günlük egzersiz de tedaviye önemli derecede katkıda bulunur. Düzenli ve bilinçli yapılan egzersiz, kan şekeri düzeyini düşürmeye yardımcı olur. Diyabet tanısı konulmuş kişiler en az altı ayda bir dahiliye doktoru tarafından kontrol edilmelidir” dedi.

 

DİYABET HASTALARI NASIL BESLENMELİ

 

Beslenme ve Diyetetik Dyt. Tuğçe Emiroğlu diyabetli hastaların beslenmesinin nasıl olacağını anlatırken, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İsa Kaman ise diyabetini ilaç, insülin ya da diyetle çözemeyen hastalar için “diyabatik cerrahi” yöntemi, süreçleri, risklerini anlattı.

 

KAHVE GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

 

Ayrıca Özel Optimed Hastanesinin bu etkinliğine dahil olan Çerkezköy Kent Konseyi kadınları ile de “Kahve Günü” programı düzenlendi.

 

Haber / Seda AKYOL