Hisarcıklıoğlu: Hayallerinizin peşinden gidin

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu 8. Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu kapsamında düzenlenen panele  katıldı. Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, "He

GÜNDEM 13.11.2018 15:00:00 0
Hisarcıklıoğlu: Hayallerinizin peşinden gidin

8. Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu kapsamında düzenlenen etkinliğe TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Genç Girişimci ve Kadın Girişimcilerden sorumlu TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. 

 

Panelde girişimciliğin şifrelerini anlatan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bu forumun Türkiye’nin en kurumsal girişimcilik etkinliklerinden olduğunu belirterek, "Bu devirde bilgiye ulaşmak kolay. Yani, know-how’da sorun yok. Asıl önemli nokta: doğru insanları tanımak, network kurmak. Yani, know-who. İşte burada, know-who sağlıyoruz. Türkiye’nin yıldız girişimcileriyle, girişimci adaylarını tanıştırmak için yapıyoruz" dedi.

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Dünya ekonomisindeki değişim ve dönüşümü anlatarak "Bakın dünyada müthiş bir dönüşüm var. Eskiden ülke sınırları, çok şey demekti. Bugünse ülke sınırları eski anlamını yitirdi. Internet ile her yere ulaşmak mümkün. Herkes birbirine bağlandı. Bir başka deyişle, herkes bir bütünün parçası haline geldi. Küresel değer zincirleri oluştu" dedi. Iphone örneğini veren Hisarcıklıoğlu ABD’li bir firma olmasına rağmen 30 farklı ülkede parça parça üretildiğine dikkat çekerek, "Bu da aslında gelişen ülkelere bir fırsat sağlıyor. Kendi ülkelerinde, üretim kapasitesi kuruluyor. Küresel ekonominin ağırlık merkezinin batıdan doğuya kayması da işte bununla alakalı" dedi. Hisarcıklıoğlu, ikinci büyük değişimin de, şirketlerde yaşandığını ifade etti.

 

ÜLKENİZE VE KENDİNİZE GÜVENİN

 

Hisarcıklıoğlu, artık alın terinin yerini akıl terinin aldığından söz ederek, eski şirketlerin yerini yeni nesil şirketlere bıraktığını kaydetti. Dünyada son 10 yılda enerji şirketlerinin yerini teknoloji şirketleri aldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Peki, bu değişme ayak uyduramayan ne oluyor? Değişime ayak uyduramayan geriye düşüyor. Alınması gereken ders: değişimin gerisinde kalan, kaybeder. Peki, dünyada tüm bunlar olurken, biz hangi gündemle meşgulüz" dedi. Dünyanın; yapay zeka, nanoteknoloji, temiz enerji ve gen teknolojisini konuştuğunu ancak Türkiye'de insanların siyaset, spor, magazin ve dizilerden oluşan bir gündemle meşgul olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, insanların neye odaklanırsa ve neyi konuşursa o konuda ilerleyebileceğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "Dünya 21. Asırla ilgili meseleleri tartışıp, kendini bir sonrası sanayi devrimine hazırlıyor. Bizimde tüm bunlara ayak uydurmamız gerekiyor. Bilim üretemezsek teknoloji de üretemeyiz. Ekonomide bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Ama şu unutmayın. Son 25 yılda, 5 önemli ekonomik kriz yaşadık. Hepsini de geride bıraktık, yola devam ettik. Yani bu teker bu tümsekte kalmaz. Ülkenize ve kendinize güvenin" dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU