Dış Ticarete Giriş Eğitimi verildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından dün saat 10:00'da "Dış Ticaret Anlatıldı" adlı eğitim semineri düzenlendi. Dış Ticaret Uzmanı ve Eğitimcisi  Ali Kartaş'ın konuşmac?

GÜNDEM 7.11.2018 17:30:00 0
Dış Ticarete Giriş Eğitimi verildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitim seminerinde; temel olarak dış ticaretin tanıtılması, dış ticarette malın fiyatının belirlenmesi, teslim şekilleri, İncoterms alacağın garanti altına alınması, peşin ödeme, Vesaik Mukabili ödeme, Ucp 600 Akreditif İhracat işlemleri, kullanılan evraklar, maliyetleri İthalat işlemleri, ithalat süreçleri, ithalat maliyetleri, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü, Onaylanmış Kişi Statü Belgesi Dahilinde İşleme İzin belgesi ve Yatırım Teşvik Belgesi, uygulamada yaşanmış sorunlar ve çözüm önerileri konularında katılımcılara bilgi verildi.

 

NASIL TİCARET YAPIYORUZ?

 

Ticaretin ne olduğu hakkında bilgi veren, Dış Ticaret Uzmanı ve Eğitimcisi  Ali Kartaş, "Ticaret bir ürün veya hizmetin satıcısından alıcısına geçmesi ve bedelini ödemesidir. Hepimiz günlük hayatta onlarca ticaret yapıyoruz.  Hatta bizlerin günlük hayta yaptığı gazete almak, otobüse binmek, lokantaya gitmek, telefon almak ve bunun gibi yaptığımız çoğu şey ticarettir. Aslında hepimiz gülük hayatta ticaretin içindeyiz. Nasıl ticaret yapıyoruz? Ticaret yaptığımızda en basitinden bir fatura alıyoruz. Türkiye’de şöyle bir şey var, Türkiye bir devlet, nasıl devlet oluyor? Devlet şu demek hep beraber bir yapı oluşturalım, o yapı bize yol su elektrik olarak dönsün. O yapı parayı nasıl bulacak? Devlet o parayı firmalardan ve vatandaşlardan toplayacak. Ticaret yapandan pay alacak. Pay alabilmesi için insanların bir şey alıp sattığını ispatlaması lazım. Bir mal sattığınız da tahsil ettiniz mi etmediniz mi bunu kayıt altına alacaksınız. Ben de devlet olarak buradan payımı alacağım. Kar yaptığınız da kayıt altına alacaksınız devlet bunu inceleyecek buradan vergisini alacak. Firmalar, aralarında ihtilafa düşmemek için bunu yapmak zorunda. Yurtiçindeki ticarette bile birkaç evrak kullanıyoruz. Neden insanlar fatura kesiyor? Çünkü Maliye bakanlığı KDV, vergi almak için fatura kestiriyor" sözlerine yer verdi.

 

DIŞ TİCARETİ ANLATTI

 

Dış ticaret hakkında bilgi veren Kartaş, "Türkiye’nin içindeki ticarete ticaret diyorsak Türkiye ile dış ülke arasında ki ticarete dış ticaret denir  ama aslında işin özü ticarettir. Uygulama açısından çok fazla bir farkı yoktur. Yurt içinde satışı ispatlıyorsam yurt dışında da satışın ispatlanması gerekiyor. Yurt dışına mal satıyorsak bunun adı ihracattır. Yurt dışından mal getiriyorsak bunun adı ithalattır" ifadelerine yer verdi.

 

İLK ADIMI MÜŞTERİ BULMAK

 

Dış ticaretin adımlarından bahseden Dış Ticaret Uzmanı ve Eğitimcisi  Ali Kartaş, "Dış ticarete başlamanın ilk adımı müşteri bulmaktır. Sonrasında ise sözleşme yapmaktır. Aslıda ilk yapmamız gereken ürün tespit etmektir. Eldeki ürünü satmak için  ilk önce bulunduğumuz şehri gezerek ürün tanıtımı yapılması gerekir. Daha sonra farklı şehirler gezerek kimlerin alıp almayacağını tespit etmektir" şeklinde konuştu. Alıcı bulma yöntemlerini de anlatan  Aktaş, "Dış ticarette alıcı bulmak için bağlı bulunulan ihracatçı birliklerinden mail alarak ya da Ticaret ve Sanayi Odalarından  mail alarak bulabilirsiniz. Alım heyetleri  sizin malınızı almaya hazır insanlardır. Türkiye Cumhuriyeti bütün ülkelere ticari ateşelik açıyor. Yaklaşık 200 ülkede ticari ateşeliğimiz var. Bu ticari ateşelerin görevi, Türkiye ile o ülke arasında ticareti başlatıp geliştirmek. Alım ve satım heyetlerini takip ettiğinizde daha kolay mal alıp satmaya başlayacaksınız.  Piyasalarda da yer alarak bunu gerçekleştirebilirsiniz.  Ticaret yapmak için google üzerinden reklam vermek daha fazla kitlenin size ulaşması ve daha fazla kitleye ulaşmanıza etki sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. Eğitim semineri Kartaş'ın konuşmasının ardından katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.

 

Haber / Seda AKYOL