'Hükümet, çiftçiye üvey evlat muamelesi yapıyor'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, hükümetin çiftçiye üvey evlat

GÜNDEM 4.11.2018 12:17:00 0

Gıda fiyat enflasyonunun yıl sonunda yüzde 30’a dayandığı ve çiftçinin maddi yokluk nedeniyle üretimden çekildiği dönemde;  birçok çiftçiye 2017 yılına ait organik tarım desteği, tohum desteği, tohumculuk, sertifikalı fidan desteği, hububat fark ödemeleri desteğinin halen yapılamadığını kaydeden Milletvekili Aygun, bu konuda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

 

“GIDA FİYATLARINI İYİCE UÇURACAK”

 

Hükümetin çiftçiye üvey evlat muamelesi yaptığını savunan Aygun “Çiftçiye üvey evlat muamelesi yapılmaya devam eden hükümet, gıda fiyatlarını iyice uçuracak. Çiftçi tarlasını satacak ve olan millete olacak. Her şeyi yurtdışından ithal edeceğiz” dedi. OECD ülkeleri içinde gıda fiyatları en yüksek ülkelerden biri haline gelen Türkiye’de umudu ithalata bağlayan hükümetin çiftçiye üvey evlat muamelesi yaptığını ileri süren Aygun “Türkiye’nin, kendi topraklarını tarıma kazandırmak yerine, Sudan’dan TİGEM üzerinden 780 bin 500 hektar araziyi 99 yıllığına kiralaması, ülke potansiyelinin adeta çöpe atılması anlamına geliyor” dedi.

 

TARIM ALANINDAKİ GERİLEMENİN GEREKÇESİNİ SORDU

 

Soru önergesinde, Türkiye’de 2002 yılında kaç hektar tarım alanı olduğunu, tarım alanlarının 2018 yılında kaç hektara düştüğünü, tarım alanlarındaki gerilemenin gerekçesini soran CHP’li Aygun “Kaç çiftçiye 2017 yılına ait ayçiçek prim desteği, organik tarım desteği, tohum desteği, tohumculuk, sertifikalı fidan desteği, hububat fark ödemeleri desteği ödenmemiştir?” sorusunu da sordu.

 

3 MİLYON 697 BİN HEKTAR ALAN NADASA BIRAKILDI

 

Türkiye’de 2018 yılında 3 milyon 697 bin hektar alanın nadasa bırakıldığını, nadas yerine alternatif ürün politikası ile tarım içinde tutulabilecek toprakların, üretim dışına atıldığını söyleyen Aygun “Nadasa bırakılan topraklarda yem bitkisi başta olmak üzere alternatif ürünler üretilerek, en başta dışarıdan saman ithalatını kesmek mümkün değil midir? Böyle bir çalışma başlamış mıdır?”diye sordu.

 

SUDAN’DAN ARAZİ KİRALANMASININ NEDENİNİ SORDU

 

Sudan’dan arazi kiralanmasının nedeninin de soran Aygun “Türkiye’deki atıl toprakları tarıma kazandırmak ve arazi birleştirmeyi daha etkin kılmak amacıyla geliştirdiğiniz bir projeniz var mıdır? Tarım sürekli kan kaybederken, birinci sınıf tarım arazilerinin imara açılmasına engel olacak mısınız? 5488 sayılı Tarım Kanunu'nun 4’üncü maddesi gereğince tarım politikalarının nihai amacı, tarım sektöründeki refah düzeyini yükseltmektir. Sayıştay Raporu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçi destekleme politikalarının sonuçlarını araştırmadığını ortaya koymaktadır. 2017 yılında Bakanlıkça tarımsal destek ödemeleri için 12 milyar 899 milyon 337 bin TL ayrılmıştır. Sayıştay Raporunda, bu desteklemelerin ülke ekonomisi ile tarımsal politikaların amaçlarına ne derece etki ve hizmet ettiği, çiftçilerin desteklerden memnuniyet derecesinin ölçümü gibi etki analizlerinin raporlanamadığı eleştirisi yapılmıştır. 2019 yılında böyle bir analiz yapmayı düşünüyor musunuz?” dedi.

 

REKOLTE YÜZDE 25-35 ARASINDA DÜŞTÜ

 

Türkiye’de buğday ve arpa rekoltesinde mevsim şartlarından dolayı yüzde 25 ile yüzde 35 arasında düşüş yaşandığını dile getiren Aygun “İklim şartlarındaki değişim, gübre ve mazot fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçilerimiz maliyetlerini karşılayamaz hale gelmiş, hatta elindeki toprakları satmaya başlamıştır. Satılan arazileri, rantçılar havada kapmaktadır. Bu kör gidişi durdurmak için çiftçilerimize yeni destek politikaları uygulayacak mısınız? Buğdayda 9 yıldır aynı tutulan 5 kuruşluk prim desteği Bakanlık’ın yeni kararı ile 10 kuruşa çıkarılmıştır. Bu desteği yeterli görüyor musunuz? DAP gübresinin kilogram fiyatı ise 2017'de 1,34 TL iken 2018 yılında yüzde 130 artışla 3,1 TL’ye fırlamıştır. Bakanlık olarak gübre fiyatlarında yaptığınız indirim ise yüzde 15 düzeyinde kalmıştır. Üstelik çiftçi, bu ödemeleri ancak 2020 başında alabilecektir. Çiftçinin üretimden çekilmemesi için ekim öncesinde “ekim avansı” adıyla bir ödeme yapmayı düşünür müsünüz?” sorularını da yöneltti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU