'Meriç Deresi'ni fabrika atıkları kirletti'

Meriç ilçe merkezinden doğan ve 6 kilometrelik uzunluğu ile binlerce dekar ekili arazinin sulanmasında kullanılıp, Meriç Nehri'ne dökülen Meriç Deresi, bir süre önce kirliliği ile gündemi gelmişti. Edirne'ni

GÜNDEM 31.10.2018 17:25:00 0

Beyaz ve gri renklerde akan dereyi fabrika atıklarının kirlettiği iddiaları üzerine önce belediyenin kanalizasyon borusunun çatlak olmasından kaynaklandığı belirtilirken, yağ fabrikası da dereyi tesislerinin kirletmediğini açıklamıştı.

 

SEBEBİYET VERECEK NİTELİKTE DEĞİL

 

Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü derenin kirlenmesiyle ilgili aldığı numunelerin incelenmesini sürdürürken, Meriç Belediye Başkanı Nihat Yörük, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Kanalizasyon şebekesinde oluşan arıza sebebiyle hatta belli noktalarda tıkanıklık oluştuğunu, oluşan tıkanıklık sebebiyle kanalizasyon hattındaki atık suyun geri teperek ilçe sakinlerini mağdur etmemesi için, arıza tespit ve onarım süresince dereye otomatik olarak geçici tahliye işleminin zorunlu olduğunu kaydeden Yörük “Ancak söz konusu evsel atıksu tahliyesinin 15 Ekim 2018 tarihinde başlayarak ulusal yazılı ve görsel basın yayın organlarında bahsi geçen “geri ve beyaz” renkli dere kirliliğine sebep olması mümkün değildir. Zira belediyemiz mevcut altyapı sistemini mücavir alanı içerisinde hayata geçirmeden evvel ve halen mücavir alanımız dışarısında kalan köy ve yerleşim yerleri tarafından dereye tahliye edilen evsel atıksuların karakteristikleri; geçtiğimiz ay içerisinde gözlemlendiği gibi sucul ekositemin rengini ve alkalinitesini değiştirecek dere kenarlarında can bulan bitkilerin renklerinin beyazlayarak kurumasına sebebiyet verecek nitelikte olmamıştır” dedi.

 

BELEDİYE EKİPLERİ TARAFINDAN YERİNDE TESPİT EDİLDİ

 

16 Ekim 2018 tarihinde Belediye mücavir alanı içerisinde faaliyet göstermekte olan yağ fabrikasının üretim sonucu oluşan zararlı proses sularını yine belediye mücavir alanı içerisinde bulunan sulama ve tahliye kanalına arıtmaya tabii tutmaksızın tahliye ederek ikinci bir deşarj borusu vasıtasıyla derenin akış yatağı boyunca toksit etki yaratan bir kirliliğe sebep olduğunun belediye ekiplerince yerinde tespit edildiğini belirten Yörük “Aynı fabrikaya 2 Mart 2018 tarihinde yapılan ziyarette fabrika bünyesinde mevcut bir evsel atıksu arıtma ünitesi bulunuyor olmasına rağmen oluşan atıksuları belli dönemlerde sürekli değil kesikli faaliyet göstererek manuel olarak takıp çıkardıkları bir diresek ile yönettikleri bilgisi ilgili kurumlarla paylaşmıştır” dedi.

 

“KOSTİKTEN GELEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

 

Gazetecilere yaptığı açıklamada derenin kirliliğine belediyenin evsel atıklarının sebep olmadığını söyleyen Yörük “Kanalizasyon arızası nedeniyle şebekenin iki yerden tahliyesi vardır. Fazla suyu biz dereye deşarj ederiz, aksi taktirde kanalizasyon suyu evlerin içinden çıkar. Vatandaşın evinden kanalizasyon suyu çıkmasın, zarar görememesi amacıyla Köprübaşı'nda bir de Karakol Altı dediğimiz bölgede iki adet dereye boşaltma yerimiz vardır. Ancak geçtiğimiz ay içerisinde gözlediğimize göre, Meriç Deresi'nin suyunun beyazladığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden gelen arkadaşların bunu belediyeden kaynaklandığını söylemiş olsalar da, bizim yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda, belediyenin evsel atıklarından kaynaklanmadığını tespit ettik. 16 Ekim 2018 tarihinde belediyemiz mücavir alanlarımızın içerisinde faaliyet göstermekte olan yağ fabrikasından kaynaklanabilir olduğundan, canlıların zarar görmüş olduğunu düşünüyoruz. Fabrika bir yazı ile açıkladı, kirliliğin kanalizasyon sularından kaynaklandığını suyu beyaz yaptığını ifade ettiler. Bunun yanlış olduğunu ispata biz her zaman hazırız. Bizim de kanalizasyonumuzda bir tıkanıklık oldu. Plastik bir bidonun içine taş doldurup kanalizasyona atmışlar. Biz kuka denen aletle bunu çıkardık ve sonuç normale döndü. Ama bugün o beyazlık orada hala mevcut olup, belediyenin evsel atık sularından değil fabrikadan gelen kostikten gelebileceğini düşünüyoruz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU