Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi yoğun ilgi gördü

Edirne'de Finlandiya eğitim modeli esas alınarak 12 bin metrekare alana kurulan Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi düzenlenen törenle açıldı. Müzenin Balkanlar'da yaşayan çocuklara da hitap edeceğini belirten Edirne Be

GÜNDEM 30.10.2018 14:57:00 0
Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi yoğun ilgi gördü

Edirne Belediyesi tarafından çocukların okul dışında da eğitimlerini sağlamak için Şükrüpaşa Mahallesi'nde kurulan ve dinozordan karıncaya kadar birçok hayvan maketinin yer aldığı Çocuk Müzesi'nin açılış törenine, Edirne Valisi Günay Özdemir, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksek Erdin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, bölge belediye başkanları ile Edirne'nin yanı sıra Tekirdağ ve Kırklareli'nden de yüzlerce aile katıldı.

TÜM DÜNYADA İLK UYGULAYAN ÜLKE TÜRKİYE

Protokol yerlerini gazilere veren Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve protokol üyeleri programı ayakta takip etti. Gazilerden bazıları protokol koltuklarına geçtiklerinde gözyaşlarını tutamadı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Dünyanın neresine giderseniz gidin, en ileri eğitim modeli dediğinizde Finlandiya, dünyanın en mutlu çocukları Finlandiyalı çocuklar çıkar. Bu Fin eğitim modelini sadece bütün dünyada ilk uygulayan ülke Türkiye'dir. Bu fikri ortaya atan, müzemize ismini verdiğimiz dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'dir. O yüzden onun adını verdik. Burası bir çocuk parkı, dinozor parkı değil. Çocuklarımıza dünyanın oluşumundan bugüne kadarki canlı yaşamını öğreten, dünyanın tüm ülkelerinde evrensel temel değerler olarak kabul edilen sevgi, saygı, hoşgörü ve yardımlaşmayı felsefesiyle öğretecek, interaktif, evrensel çocuk müzesidir" ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE'NİN VE BALKANLARIN EN BÜYÜK MÜZESİ


Son kararname ile başmüfettiş görevine getirildiğini ve kentten ayrılacağını hatırlataran  Vali Özdemir, "Aslında eğitim sadece okulda yapılan bir iş değil, hayat boyu süren bir şey. Çocuklarımızın gelecek yüzyıla hazırlanması konusunda ülkeyi yönetecek olan nesillerimizin daha iyi eğitilmesi anlamında çok önemli bir faaliyet. Türkiye'nin, Balkanlar'ın en büyük müzesini açıyoruz. Bundan dolayı emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" dedi.


MÜZEYİ HEYECANLA GEZDİLER


Konuşmaların ardından programı sunan çocuklar ve protokol üyeleri kurdele keserek müzenin açılışını yaptı. Açılışın ardından müzeye giriş yapmak isteyen vatandaşlar arasında izdiham yaşandı. Çocuklar birçok hayvanın büyütülmüş ve hareket eden maketlerin yer aldığı müzeyi heyecanla gezdi. Aileler müzeyi gezerken hayvan maketleri arasında çocukların fotoğraflarını çekti. Edirne Belediyesi tarafından kurulan müze için Finlandiya'da uygulanan eğitim modeli esas alındığı belirtilerek 12 bin metrekare alana kurulan müzede, hayvanlar âlemi ve dünyanın var oluşu 19 öğretmen eşliğinde çocuklara anlatıldığı kaydedildi. Müzede, dünyanın ilk oluşumundan ilk canlı oluşumuna, dinozorlar ve buzul çağı dönemlerindeki hayvanların dev maketleri yer alıyor.